Середа, 24 Квітня 2024 р.
12 Грудня 2014

ЗА ЕКСКЛЮЗИВ І ПРОТИ НЕЛЕГАЛІВ

Вражати туристів ексклюзивними екскурсіями та боротися з нелегальними конкурентами порадили кам’янецьким екскурсоводам представники департаменту гуманітарної політики міськради. Директор департаменту Альона Кузема й завідувач відділу туризму Наталія Українець 3 грудня зустрілися із туристичними гідами міста, аби обговорити проблему «тіньових» екскурсій у Кам’янці.

ЗА ЕКСКЛЮЗИВ І ПРОТИ НЕЛЕГАЛІВНа зустріч були запрошені й начальник управління юридичного супроводу та контролю Олег Мелекесцев, начальник управління доходів і зборів фізичних осіб ОДПІ Ігор Лісовий і голова Громадської ради міста Валентина Магілат. З їхніх слів, у місті є чимало нелегальних екскурсоводів, які працюють неправомірно і, зазвичай, неякісно.

– У Кам’янці 2012 року пройшли акредитацію 62 екскурсоводи й наразі послуги екскурсійного супроводу надають працівники державного історичного музею-заповідника, НІАЗу «Кам’янець», екскурсоводи, зареєстровані як фізичні особи-підприємці, а також ті, котрі працюють із туристичними фірмами, – каже Альона Кузема. – Особи ж, які не належать до перерахованих категорій, діють нелегально.

Натомість нелегальні екскурсоводи можуть скористатися законним шляхом – зареєструватися як фізична особа-підприємець на єдиному податку зі щорічним звітуванням про свою діяльність в ОДПІ (за винятком тих, хто працює за цим видом діяльності як найнятий співробітник у певній установі чи організації).

Аби екскурсоводи залишалися поза конкуренцією, їм під час зустрічі дали декілька настанов: професійно вдосконалюватися і допомагати виявляти псевдогідів. У свою чергу керівництву музею-заповідника варто було б обмежити проведення нелегальних екскурсій на об’єктах музею, а департаменту гуманітарної політи-ки – активізувати роботу туристично-інформаційних центрів щодо співпраці із зареєстрованими екскурсоводами.



За матеріалами прес-служби міськради.