П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Січня 2015

ПАРТНЕРСТВО ЗАРАДИ МИРУ

Позаблоковий статус, котрим довго «хизувалася» Україна, але зрештою вдало скористалась Росія, скасовано. Крок, який експерти вважають ключовим на шляху до зміцнення співробітництва з НАТО, 23 грудня ухвалили у Верховній Раді. Напередодні голосування народних депутатів перспективи співробітництва України з військовим альянсом обговорювали в столичному Інституті світової політики.

ПАРТНЕРСТВО ЗАРАДИ МИРУНеформальна дискусія відбулася між регіональними журналістами з різних областей України та директором Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталією Немилівською, заступником посла Чехії в Україні Павелом Бучеком, директором Інституту світової політики Альоною Гетьманчук і генеральним продюсером телеканалу «Ukraine Today» Тетяною Пушновою. Послухати думки експертів мали змогу і журна-лісти «Подолянина».

– Нам не подобається дискурс про те, що Україні від НАТО потрібне або членство, або нічого, – каже євроатлантист Альона Гетьманчук. – Ми вважаємо, що наразі потрібно брати максимум користі від уже вибудуваного партнерства з НАТО, бо без нього немає можливості збудувати нову армію з новим мисленням і озброєнням, модернізувати її за новітніми стандартами.

Нині найважливішими для України експерти називають чотири аспекти партнерства з НАТО: участь України в міжнародних військових навчаннях з країнами-членами альянсу, співпраця в рамках проекту «Наука заради миру», використання трастових фондів НАТО на підтримку України й перепідготовка наших військових.

– Значною перешкодою на шляху розвитку партнерських відносин із НАТО є невизначеність України, – зазначає Павел Бучек. – Адже ви – суверенна країна, яка самостійно має вирішувати напрямок свого розвитку. НАТО ж може лише допомагати вам у прогресі. Формальне партнерство вже є, але Україна має проблему з тим, що хоча на дипломатичному рівні й вирішує всі свої проблеми, проте не виконує відповідних домовленостей у міністерствах. Такі кроки поширюють незадоволення серед країн-членів НАТО. Але скасування позаблокового статусу – дуже важливий сигнал про те, що Україна таки прагне співпраці.

Журналісти стали першими, хто побачив спеціально розроблені Інститутом світової політики за сприяння Центру інформації та документації НАТО в Україні інфографіки та відеоролики, що стосуються цих практичних напрямків партнерства між Україною і НАТО.

Під час створення матеріалів фахівці Інституту використовували дані за роки, впродовж яких Україна мала офіційний статус позаблокової держави. Згідно з їхнім аналізом, протягом 2011-2014 років країнами-членами НАТО було проведено 37 спільних з Україною міжнародних військових навчань, участь у них взяли 9250 українських військових, чимало яких нині працюють у структурах Північноатлантичного альянсу. З 2014 року Україна стала лідером з отримання коштів від НАТО на наукові проекти. В рамках програми «Наука заради миру» за участі українських вчених вдалося реалізувати 25 проектів вартістю 7 мільйонів євро, ще 10 мільйонів альянс має виділити для 15 запланованих на 2015-2017 роки проектів.

Наразі чотири інфографіки на тему різних аспектів партнерства України та альянсу можна знайти на сайті Інституту світової політики (iwp.org.ua), а відеоролики вже доступні для перегляду в «YouTube».