П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Січня 2015

ВИНАХІДНИКИ З ДИТИНСТВА

Олександр СтаницяСтати винахідником у 15 вдалося Олександру Станиці, який займається в авіамодельному та судномодельному гуртках Кам’янець-Подільської філії Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (керівник Олександр Луданний). Він придумав пристрій, котрий допоможе виробляти енергію економнішим та екологічнішим способом.

Торік хлопець виборов друге місце в обласному конкурсі науково-дослідницьких, винахідницьких і раціоналізаторських розробок.

Олександр розробив схему установки, яка може принести неабияку користь суспільству. Встановлений в озерах чи малих річках генератор із лопатями, до якого потрапляє повітря з компресора, допоможе не лише виробити енергію, але й наситить воду киснем, який дуже необхідний рибам. Сашко каже, що такий пристрій можна встановити і в домашньому акваріумі, а в разі вимкнення світла – рятувати себе виробленою електроенергією.

Проте всіх таємниць винахідники поки не відкривають, адже установку ще не запатентували, тому є ризик викрадення ідеї.

ВИНАХІДНИКИ З ДИТИНСТВА– Отримати й утримувати патент дуже дорого, і ми цього не потягнемо, – розповідає заступник директора філії Олександр Луданний. – Аби зареєструвати авторство, необхідно шукати інвесторів, а їх у нинішній час знайти дуже важко.

Має Сашко досягнення і в аеромоделюванні. Разом із керівником гуртка Василем Сомиком він вдосконалив двигун аеромоделі так, що тепер вона використовує значно менше пального. До такого в Україні поки не додумався ніхто, тому й не дивно, що на конкурсах Саша Станиця займає призові місця.

І хоча гуртка винахідництва в центрі нині немає, та, як розповідає Олександр Луданний, модернізацією і створенням нових пристроїв тут займаються всі. Зокрема, учні та керівник авіамодельного гуртка Сергій Кащук створили 3D фрезерувальний верстат із числовим програмним управлінням, який допомагає вирізати власні вироби (на фото).

Тетяна ХОПТЯР.