Середа, 24 Квітня 2024 р.
23 Січня 2015

КЛАВІАТУРА ТИПОВА, А ПОЧЕРК – УНІКАЛЬНИЙ

В епоху електронної пошти і смс практично не залишилося місця ручному письму. Втім у календарі офіційних свят є День почерку, який сьогодні відзначають у всьому світі.

Лариса ПоповаЙого заснували з метою нагадати нам про унікальність ручного письма, необхідність практикуватися в ньому і неповторність почерку кожної людини. Ініціатором свята стала американська Асоціація виробників письмового приладдя, яка й проголосила датою «рукописного» свята 23 січня.

Вміння красиво писати вважають справжнім мистецтвом, й навіть сьогодні високо цінують майстрів каліграфії. Навчають гарному почерку й на педагогічному факультеті К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Курс каліграфії студентам тут читає кандидат педагогічних наук, доцент Лариса Попова.

Викладач зазначає, що манера письма завжди проявляє характерні риси особистості її власника. Читаючи написаний від руки текст, можна зрозуміти не лише те, в якому настрої людина його писала, але й її темперамент, ставлення до інших. Лариса Броніславівна називає сім основних характеристик письма, за якими можна створити портрет людини, – розмір букв, їхні нахил і форма, напрямок, інтенсивність натиску, характер написання слів і загальна оцінка почерку.

– Між особливостями почерку і рисами характеру обов’язково повинен існувати зв’язок, бо людський мозок підсвідомо «водить» рукою, коли людина пише, – додає викладач каліграфії. – Раніше діти старанно вимальовували гачки і галочки, роблячи домашнє завдання, а тепер вони зі спритністю бігають пальцями по клавіатурі та моніторах своїх гаджетів. Від цього страждає не тільки зір, але й каліграфія. Сьогодні похвалитися красивим почерком можуть усе менше людей. Таке відчуття, що всі відразу стали лікарями і замість чистописання займаються виписуванням рецептів. Але ж ні, є ще останні з могікан, які вважають, що немає нічого ціннішого, ніж емоції та думки, написані власною рукою.

Лариса Попова постійно працює над удосконаленням методики викладання каліграфії у початковій і вищій школах. Має з цієї проблеми низку публікацій, виступів на науково-практичних конференціях, семінарах. У полі зору сучасних пошуків педагога – інтеграція методик оволодіння знаковою системою комп’ютера і графічними навичками письма, адже каліграфія залишається важливою складовою національної культури українського народу.

День ручного письма – це ще один великий доказ того, що кожна людина особлива. Навіть якщо ви пишете, як курка лапою – знайте, ніде в світі більше не знайдете іншої такої ж курки, бо кожен почерк унікальний.

Аліна ПЕРЕБЕЙНІС, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».