Четвер, 25 Квітня 2024 р.
30 Січня 2015

ЧИМ КАМ’ЯНЧАНИ НАПОВНЮВАТИМУТЬ БЮДЖЕТ?

Місто стане заможнішим, дороги кращими, а в дитячих садках буде тепло, якщо кам’янчани будуть жити в просторих квартирах, не шкодуватимуть грошей на бензин, потужні нові авто, а також пити і курити. Ось такий висновок напрошується після того, як формування місцевих бюджетів стали першими плодами децентралізації.

ЧИМ КАМ’ЯНЧАНИ НАПОВНЮВАТИМУТЬ БЮДЖЕТ?Два дні: 26 січня ­ на депутатському клубі й 27­го ­ на пленарному засіданні сесії, депутати міськради обговорювали бюджет. Як повідомлялося, формуватиметься він тепер по­ново­му. Загальна сума доходів місь­кого бюджету складає 383 млн. 909 тис.грн. (офіційні трансферти ­ 69%, решта ­ власні доходи).

Отже, тепер надходження до міського гаманця мають бути забезпечені гаманцями ка­м’ян­чан, бо власні доходи ­ це в тому числі місцеві податки та збори. Зокрема, в міський бюджет пі­дуть кош­ти податку з реалізації підакцизних товарів: алкоголю, тю­тюну, пального (очікується 4 млн.грн. за рік). Транспорт­ний податок має принести 300 тис.грн., оскільки в місті є тільки 12 авто, що відповідають вимогам оподаткування (до 5 років, об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб.см).

А ще до міської скарбниці піде податок на нерухомість. Податковим кодексом України (ПКУ) було передбачено, ЧИМ КАМ’ЯНЧАНИ НАПОВНЮВАТИМУТЬ БЮДЖЕТ?що оподатковуватися мають квартири площею понад 60 кв.м і будинки ­ понад 120 кв.м. Доволі жорсткі умови, але міські ради можуть змінювати ставку цього податку. Пожертвувавши частиною доходів бюджету, наша рада зробила так, що в Кам’янці платитимуть тільки за просторі апартаменти (детальніше див. таблицю).

Також оподатковуватиметься і нежитлова нерухомість. Готельні, офісні, торговельні будівлі ­ 1% від мінімальної заробітної плати (12,18 грн.) за 1 кв.м площі об’єкта. Гаражі та криті автостоянки ­ 0,2% (2,44 грн.). Промислові будівлі та склади, господарські (присадибні) будівлі, як­от сараї, літні кухні, майстерні, погреби тощо) ­ 0,1%. Орієнтовна сума надходжень ­ 480 тис.грн., бо реєстру таких об’єктів у місті немає, тому заплановано цього року охопити податком тільки юридичні особи.

Проте, порахувавши всі заплановані надходження, міські фінансисти повідомили депутатам, що, враховуючи потребу в коштах за розрахунками голов­них розпорядників (освіта, медицина тощо) за всіма статтями видатків, є чималий дефіцит бюджету. Аби забезпечити поточне утримання бюджетних установ і міста загалом, Кам’янцю не вистачатиме 51 млн.грн. Влада поставлена перед вибором: або збільшувати податки, або зменшувати утриманців.