Четвер, 28 Березня 2024 р.
30 Січня 2015

КОРЧМІ «ТРИ СТАВКИ» – 10 РОКІВ!

2004 р., їдучи по хмельницькій трасі, побачила, як у долині біля «учгоспу» аграрного університету, в хащах болотного верболозу промайнув, як у туманному серпанку, образ старої корчми над ставом із похилими вербами та рясною осокою. Пізніше там будівельники наштовхнулись на залишки старої будівлі, обпалені вогнем каміння, черепки глиняного посуду і дивом вцілілий винний глечик. Після цього сумнівів не залишилося. Тут була і тут буде корчма.

Корчма 2005Через рік, 4 лютого 2005 р., на древньому гостинному шляху, який колись вів чумаків по сіль на Сиваш, а подільських юнаків – на навчання до київської Могилянки, з’явилася сучасна, але з прадавнім, дідівським духом «Корчма «Три ставки».

Заклад розпочався з невеликого приміщення, де були лише барна стійка та зал на п’ять столиків. Згодом з’явилася бенкетна зала. До затишних кабінок, розташованих на другому поверсі, додалося таємниче «Горище», яке надало атмосфері закладу аури ностальгії. Над ставком з’явився фонтан, біля якого з часом було збудовано кабінки в стилі української хатинки, що нагадують гоголівські «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Пізніше поряд із невеличкими альтанками над самим водоймищем збудовано простору терасу, яка серед наших відвідувачів з доброї руки почала називатися Стодолою.

Остання реконструкція закладу 2012 р. повністю змінила образ старої корчми. Вдвічі збільшена бенкетна зала, сучасне, незвичне в білому кольорі приміщення бару, мала бенкетна зала на другому поверсі з великими вітражними вікнами надали корчмі модерного вигляду і зробили можливим проводити великі урочисті заходи: весілля, ювілеї, корпоративи тощо.

Але куточки старої корчми, які так полюбилися нашим відвідувачам, були збережені. Як і кожна жінка, я відчуваю себе берегинею генетичної пам’яті своєї родини. Тому наші гості, звертаючи увагу на оті давні тарілки, глечики та макітри, розставлені в мисниках, налаштовуються на спокійний душевний лад і почуваються так, начебто повернулися додому після подорожі.

Торік на території закладу з’явився новий літній майданчик з білосніжним шатром. Танцювальні вечори під світломузичні спалахи на верболозі над водою стали настільки вражаючими і одночасно романтичними, що одразу знайшли прихильників не тільки серед кам’янчан, але й гостей міста.

Саме ці куточки, з душею оформлені різноманітними атрибутами, як-от червоний велосипед, біла етажерка, старовинне піаніно на траві, привабили наших молодят перед урочистостями проводити фотосесії.

Без сумніву, «фішкою» закладу є складена, як то було в прадавні віки, велика піч. Без печі немає української кухні. Українська піч – це не просто місце, де готують страви, це символ любові до життя, спогади про бабусю, це те, що зігріває душу. Мої бабуся та прабабуся народилися на Прикарпатті. Всі казки, які мені розповідали, коли я малою грілася біля печі, спостерігаючи, як домліває бабчин борщ, – усе це спонукало повернутись до моїх першоджерел.

Після 2-ї реконструкції 2012Готуючи страви в печі, ми послуговуємося посудом наших бабусь, дістаючи рогачами чавунні баняки чи горщики, в яких домлівають борщик і голубці. Також у печі в глиняному посуді готуються різні види печень, смажиться ніжне м’ясо, запікається соковитий гусак із запашними осінніми яблуками.

Приготування їжі для мене – це справжній ритуал. Це позитивне мислення, вдячність мозолистим рукам, які виростили та виплекали оці натуральні продукти, уклін постачальникам, які зберегли свіжість овочів і фруктів, з яких готуються наші страви, повага до кожного замовника. Словом, це душа, яка вкладається в кожну страву.

Значне місце в «Корчмі» займає приготування риби. Саме тому ми назвали заклад «Три ставки», адже страви з риби стали нашими фірмовими і розходяться «на ура»! За десять років ми продали тонни риби. Сьогодні, крім типових страв із карасів, коропів, форелі чи сьомги, які можна знайти в інших закладах міста, ми пропонуємо відвідувачам філе судака, приготованого на мангалі, а також стейки з білого амура та товстолоба.

У «Корчмі «Три ставки» вибір м’ясних страв, приготованих за традиційними українськими рецептами, дуже великий. Тут є смажене м’ясо на мангалі, домашні ковбаси, крученики, холодець, завиванці. Всього не перелічити. Але найпопулярнішими залишаються страви, приготовлені на відкритому вогні. Крім традиційної свинини, пропонуємо смачні страви з баранини, телятини та птиці.

Десерт є окрасою кожного столу. Українське меню містить чудові страви з фруктів і ягід. Традиційні киселі та узвар, медові яблука, запечені в печі, – все це поступається шедевру нашої кухні – штрудлю з яблуками під заварним кремом. За словами одного з відвідувачів, штрудель за своїм смаком «перебігає» всі десерти, які йому довелося куштувати.

Рум’яні та ніжні млинці, можливо, і не суто українська страва, але готують її в «Корчмі» з особливим колоритом. Гарячі, з традиційними та екзотичними начинками під різними сиропами, вони стають логічним завершенням будь-якого застілля.

Однак для того, щоб заклад зміг досягнути ще більших успіхів, не вистачить привабливого інтер’єру та смачного меню. Необхідні команда, яку об’єднує спільна ідея – любов до своєї роботи та розуміння вимог відвідувачів, і особистість, котра зуміє надати цій команді таку мотивацію. Своїм успіхом «Корчма «Три ставки» завдячує спільним зусиллям команди – родини Кавецьких і особисто незмінного директора закладу Олександра Кавецького, кухарів Людмили Кохан, Наталії Мацньової, адміністраторів Юлії Лізвінської, Ганни Хлібороб, бухгалтера Лесі Красноженюк, офіціантів Марії Білоус, Віталія Поляка та Віталія Вишні.

Щоб стати шановним і авторитетним закладом, потрібно хотіти та вміти дарувати людям свято. Протягом 10 років це було сенсом нашої діяльності, й гості корчми оцінили таке своєю присутністю, щирими подяками та відкритими усмішками. Знайте, «Корчма «Три ставки» працює для вас, заради вас, і тільки з вами ми зможемо й будемо надалі дарувати вам радість та свято.

Лілія КАЗАЧУК, власник кафе «Корчма «Три ставки».