П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Лютого 2015

ВАС ЗАПРОШУЮТЬ У ВІЙСЬККОМАТ…

Так виглядає бойова повісткаЗасипані повістками села, обурені сільські голови, розгублені від «запрошень в АТО» чоловіки та їхні рідні – за таким сценарієм на Кам’янеччині проводиться перша хвиля мобілізації-2015. Спочатку очільники сільрад били на сполох через те, що без офіційних папірців змушені викликати до військкомату односельчан і вислуховувати від них усі претензії. Коли ж повідомлення від комісаріату таки потрапили до їхніх рук, почали казати, що вони недійсні.

Зокрема, нещодавно Княжпільський сільський голова Микола БРЯНГІН на колегії РДА розповів, що отримав незапов­нені повістки, а замість особистого підпису комісара на них стояло факсиміле. У військкоматі до нарікань дослухалися і виправили становище. Втім деякі сільські голови, отримуючи документи від військкомату, відмовляються розносити їх по селу, пояснюючи це по­різному. Хтось остерігається «всенародного» гніву, бо для декого запрошення у військкомат рівносильне відправленню на схід, інші бояться залишити село без робочої сили тощо.

­ Навіть якщо село отримає 300 повісток, це не означає, що всіх заберуть на війну, швидше за все ­ це будуть три­п’ять осіб, ­ заспокоює військовий комісар ОМВК підполковник Ігор РИБАК. ­ Спочатку ми надсилаємо повістку­запрошення. У військкоматі уточнюємо дані військовозобов’язаних, вони проходять медкомісію. Потім тільки робимо відбір і мобілізуємо лише декількох бійців. Саме їм уже у військкоматі в присутності трьох свідків вручаємо бойову повістку.

Зразок повістки-запрошенняВ ній чітко прописано, коли і куди з’явитись і що із собою мати. Тих, хто ухиляється, притягуємо до відповідальності. Мобілізованих спочатку направляємо у навчальні цент­ри, а через 26 діб ­ у військові частини. Проте сільські голови не пояснюють людям, що явка у вій­ськ­­комат ще не означає, що чоловіків заберуть у зону АТО. Перш за все ­ це уточнення військово­облікових даних.

Зі слів комісара, обурення сільських голів безпідставне. Адже саме вони як представники органів місцевого самоврядування, відповідно до законодавства, під час мобілізації організовують своєчасне оповіщення і прибуття вій­сь­ко­

­возобов’я­зано­го до військкомату. В місті ж цим займаються ЖЕКи, ОСББ, керівники організацій, установ, підприємств різних форм власності. Проте в який спосіб має проводитись оповіщення, в законі не прописано.

Тетяна ХОПТЯР.