Субота, 20 Квітня 2024 р.
13 Лютого 2015

ЧИ ДОЗВОЛЯТЬ АБІТУРІЄНТАМ КОРИСТУВАТИСЯ СЕРТИФІКАТАМИ ЗНО МИНУЛИХ РОКІВ?

Фактично розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Адже багато випускників шкіл зареєструвалися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Процедура вступу до вишу, згідно з діючою нормативно-правовою базою, передбачає можливість вступати лише тим, хто пройде ЗНО 2015 р. Та багато освітян вважають умови нинішньої вступної кампанії дещо несправедливими.

ЧИ ДОЗВОЛЯТЬ АБІТУРІЄНТАМ КОРИСТУВАТИСЯ СЕРТИФІКАТАМИ ЗНО МИНУЛИХ РОКІВ?Цю думку поділяють і в парламенті. 29 січня народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО спільно з колегами по фракції Блоку Петра Порошен-ка (Олександр Співаковський, Олександр Жолобецький, Костянтин Яриніч, Михайло Гвоздьов, Юрій Соловей, Іван Вінник, Марія Іонова та Ірина Геращенко) зареєстрували проект Закону №1876 «Про особливості вступу до вищих навчальних закладів України 2015 р.». Відповідно до нього, передбачається повернення права абітурієнтам подавати при вступі до вищих навчальних закладів сертифікати ЗНО минулих років.

Автори законопроекту переконані, що вимога до щорічного складання абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання є несправедливою.

– Конституція України гарантує вільний доступ до здобуття освіти. А відповідно до діючої нормативно-правової бази, ця норма порушується. Наш законопроект покликаний виправити вищевказану помилку. Не можна забувати, що держава перебуває в досить складній економічній ситуації. Крім того, окуповано частину країни, триває війна. А тому ми не маємо права позбавляти можливості вступити до вищого навчального закладу учасників АТО та інші категорії громадян, які через об’єктивні причини не зможуть пройти ЗНО цього року, – розповідає Володимир Мельниченко. – Ініціатива передбачає коригування на законодавчому рівні норми, яка міститься у пункті 6 розділу VI «Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів 2015 р.», прийнятого Міністерством освіти і науки України. Тобто, стосується того, аби надати можливість громадянам України при вступі подавати сертифікати ЗНО будь-якого року.

Законодавча ініціатива ще не розглядалася на пленарному засіданні Верховної Ради, однак уже з’явилися й ті, хто не розділяє думки ініціаторів змін. Найбільш активно проти законопроекту виступає директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. На його переконання, нововведення є поверненням до минулого.

Власну точку зору щодо законопроекту ми попросили висловити й освітян міста.

Сергій КОПИЛОВ, ректор Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка:

– Підтримую законодавчу ініціативу депутатів. Чому? Бо, на моє переконання, можливість подання документів на вступ до вишу виключно із сертифікатами ЗНО 2015 року є порушенням конституційних прав громадян на здобуття освіти. Чинне законодавство блокує можливість здобути освіту людям, котрі проходили ЗНО 2014-го та в інші роки. Фактично Закон України «Про вищу освіту» передбачає недовіру до незалежного оцінювання минулих років.

Є і категорія громадян, які через певні життєві обставини чи фінансову скруту не могли вступити до вишу раніше. Зрозуміло, що здавати ЗНО у 20-30 років разом із випускниками шкіл некомфортно.

Гадаю, ініціатива народного депутата від нашого округу та його колег по парламенту грунтується на пропозиціях виборців, які лунали під час зустрічей. І якщо кияни діють із власних міркувань, то ці народні депутати акумулювали пропозиції з різних регіонів України.

Руслан ГАВРИЛЯНЧИК, перший проректор Подільського державного аграрно-технічного університету:

– Думаю, що нинішня процедура вступу до вищого навчального закладу є дещо завчасною. З огляду на ситуацію в державі, нам ще зарано переходити до заборони використовувати сертифікати ЗНО минулих років.

Було б добре, якби народні обранці підтримали цей законопроект. Адже він вирішить багато проблем. «Розблокування» сертифікатів незалежного оцінювання минулих років дасть змогу вступити до вишу людям, котрі з поважних причин не зможуть здати ЗНО поточного року. Наприклад, тим, хто хворів чи брав участь в антитерористичній операції. Однозначно виграють від цього і вітчизняні університети.

Анатолій САВЧУК, директор Кам’янець-Подільської філії Національного університету державної податкової служби України:

– Позитивно ставлюся до написаного парламентаріями проекту Закону. Вважаю цьогорічну процедуру вступу до вишу несправедливою щодо потенційних абітурієнтів. У неї багато недоліків. Норми Закону України «Про вищу освіту», якими ми змушені керуватися у власній роботі, негативно впливають і на більшість вищих навчальних закладів. Це не стосується хіба що кількох київських університетів. Тому переконаний, що депутатська ініціатива допоможе всім.

Скажу більше, необхідно піти далі й дозволити абітурієнтам, котрі бажають навчатися на заочній контрактній формі навчання, взагалі не здавати ЗНО. Не кажу, що для всіх, але для цієї категорії студентів необхідно зробити виняток. Якщо людина хоче здобути освіту й може за неї заплатити особисто, чи, можливо, до цього готові підприємство або установа, в якій вона працює, то повинна отримати таку змогу.  

Євген КАСАП