П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Лютого 2015

ПРИЙШОВ РАХУНОК ЗА ЗЕМЛЮ – ЗЕМЛЯ ПІШЛА З-ПІД НІГ

Справжнім шоком для власників житлових будинків, дачних ділянок і гаражів минулого тижня стали платіжки за оренду землі. На повідомленнях із сумою плати за 2015 р., замість звичних оку кількасот гривень, вони побачили цифру, що сягнула декількох тисяч. Найбільше нові тарифи вразили об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і членів гаражних кооперативів.

ПРИЙШОВ РАХУНОК ЗА ЗЕМЛЮ - ЗЕМЛЯ ПІШЛА З-ПІД НІГ– Три роки тому наше ОСББ взяло в оренду землю прибудинкової території, адже передати її у власність нам тоді відмовили, -­ каже представник ОСББ «М.Харченка, 14». ­ Але минулого тижня отримали повідомлення про збільшення суми орендної плати. Із 324 гривень її розмір для нашого будинку збільшили до 8 тисяч 439 гривень на рік. Наше ОСББ представлене тільки одним будинком, де є всього 4 квартири. Тож така сума для нас просто непідйомна. Термін дії договору оренди минає вже наприкінці травня, але навіть за п’ять місяців ми повинні сплатити за новими правилами. Коли строки угоди спливуть, швидше за все, будемо її розривати.

Так боляче по кишенях більшості кам’янчан вдарили Законом «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Ухваливши його ще 27 березня 2014 р., депутати внесли зміни й до Податкового кодексу, де визначили зовсім нові розміри орендної плати за землю, що використовується житловим фондом, автостоянками, дачно­будівельними і гаражними кооперативами. В межах нашого міста її вартість у середньому збільшилася щонайменше в 30 разів. По пояснення щодо причин таких тарифних метаморфоз ми звернулись до начальника фінансового управ­ління міськради Оксани ГУТ, яка повідомила таке:

– До змін у законодавстві у статті 288 Податкового кодексу, що визначає розмір орендної плати за землю, зазначалося, що річна сума платежу не може бути меншою за трикратний розмір земельного податку, який рахувався як 1% від грошової оцінки землі. В межах населених пунктів із зайнятих житловим фондом, автостоянками, дачно­будівельними і гаражними кооперативами ділянок оренда справлялася в розмірі 3% від земельного податку. Якщо, наприклад, грошова оцінка землі складала одну тисячу гривень, трикратний розмір земельного податку становив 30 копійок за один квадратний метр площі. Але після змін у Кодексі на місці цього пункту з’явилася зовсім інша формула визначення ставки орендної плати, яка тепер становить не менше як 3% від нормативної грошової оцінки землі. Тобто, за таку ж площу замість 30 копійок людям тепер доведеться платити 30 гривень.

Коли навесні минулого року в міськраді вперше побачили новації податкового законодавства, направили до Верховної Ради власні пропозиції з приводу зменшення орендної плати за земельні ділянки до 0,1% від нормативної грошової оцінки. Однак у відповідь почули, що такий підхід «призведе до створення дискримінаційних умов що­­ до інших орендарів і порушить прин­цип рівності».

Мешканців багатоквартирних будинків, які обслуговуються ЖЕКами, зміни в квартплаті не торкнуться, адже вони не мають орендованих земель. А от ОСББ, які уклали договори оренди на свою прибудинкову територію, тепер мають скликати загальні збори мешканців і вирішувати ­ підвищувати квартплату і за рахунок цього платити оренду, або ж відмовлятися від землі.

– Зменшити плату за користування землею наразі можна, тільки взявши її у власність, ­- пояснив нам начальник відділу Держ­земагентства в Кам’янці­Поділь­ському Віктор КРАВЧУК. ­- Новації до Податкового кодексу повністю змінили порядок обрахування оренд­­­ної плати, і тепер максимальний земельний податок ­ це, по суті, мінімальна орендна плата. Адже якщо сума оренди після змін у законодавстві має становити не менше як 3% від нормативної грошової оцінки землі, то земельний податок ­ не більше як 3% від неї.

Але, на жаль, не всі землі закон дозволяє передати у власність. Для прикладу, присадибні ділянки в Старому місті чи біля річки можна взяти тільки в оренду. І якщо раніше плата за неї складала близько 80 гривень на рік, то сьогодні ­ три­чотири тисячі. Тому найбільше проблем буде в кам’янчан, котрі мають в оренді присадибні ділянки або гаражі, які, згідно із законом, не підлягають передачі у власність.