П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Березня 2015

КУЛЯ В ЛОБ НЕ ДОЛЕТІЛА. ДОЛЕТИТЬ БУМЕРАНГ?

КУЛЯ В ЛОБ НЕ ДОЛЕТІЛА. ДОЛЕТИТЬ БУМЕРАНГ?Дивне почуття гумору в нашої влади. Не просто посміятися, а фактично познущатися з власного народу вони вирішили якраз 1 квітня. Для кожної української родини цей день стане чорним, бо саме тоді лічильники на газ, світло і тепло розпочнуть відлік нищівного зубожіння. Здавалося б ­ куди ж далі? І так ні на що грошей не вистачає! Але, як засвідчив меморандум між Кабміном і Міжнародним валютним фондом, неприємності ще тільки починаються. Суто гіпотетично можна десь у закапелках свідомості знайти мізерне виправдання крокам із приведення наших комунальних тарифів до економічно обгрунтованих: може, й справді не зможе вийти з кризи та держава, гроші якої йдуть не на розвиток, а на компенсацію комунальних витрат. Проте народ, який півтора року виборює свою гідність і незалежність, вдягає і годує армію, віддає життя своїх найкращих синів, не заслуговує такого ставлення. Може, владі треба було не продавати рішення про скажені тарифи в обмін на гроші від МВФ, а попрацювати над переконанням закордонних партнерів, що Україну сьогодні треба не виховувати, а підтримувати безкорисливо. Бо наразі тільки вона тримає оборону і оберігає Європу від розростання імперських апетитів кремлівського ідіота.

А коли буде мир, буде і робота, і гідна зарплата, і тоді вже європейські стандарти зі своїми «обгрунтованими» тарифами. По­ки з цього всього маємо тільки свіжі тарифи.

Якими ж вони будуть?

ГАЗ. Нацкеомісія з питань регулювання енергетики та компослуг третього березня підвищила ціну на газ для громадян, які використовують його для приготування їжі, в шість разів ­ з 1,2 грн. до 7,2 грн. за кубометр. Для абонентів, які використовують газ для опалення житла, мінімальний тариф підніметься з 1,2 грн. до 3,6 грн. Мінімальна ціна буде діяти тільки в холодні місяці (з 1 жовтня до 30 квітня) на обсяг споживання до 200 кубо­метрів газу на місяць. Кожен наступний кубометр буде оплачуватися за ціною 7,2 грн. Також 7,2 грн. коштуватиме газ у теплу пору року ­ з 1 травня до 30 вересня.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ.Під­ви­щу­ється вартість електроенергії для населення. Мінімальний тариф зросте на 19% ­ до 36,6 коп. за кіловат­годину, а зі 101­го до 600­го кіловата ­ до 63 коп.

ТЕПЛО. В кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду, але передбачається, що ціни на опалення зростуть на 72%, а на гарячу воду ­ на 60%.

Всі тарифи набирають чинності 1 квітня.

За грубими підрахунками, взимку комунальні послуги мешканцям двокімнатної квартири середнього розміру обійдуться в близько 2 тис.грн. При сьогоднішніх зарплатах і цінах на харчі гроші залишаться або на мотузку з милом, або на бумеранг, про закони якого, напевно, забула наша влада.