Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Березня 2015

ПОКИ МІСТО ЧЕКАЄ – РАЙОН ЦІНИ ПІДНІМАЄ

Ціни на проїзд по місту поки залишилися незмінними, а от перевізники району самовільно підвищили вартість перевезень. Подорожчали і послуги таксі.

ПОКИ МІСТО ЧЕКАЄ - РАЙОН ЦІНИ ПІДНІМАЄ12 березня члени виконкому розглядали підвищення цін на проїзд у міських маршрутках до 4 грн. Згідно з їхнім рішенням, оплата залишається незмінною – 3 грн. Влада вирішила зачекати до стабілізації ситуації з цінами на пальне, провести громадські слухання і лише тоді повернутися до розгляду питання. Адже розрахунки, надані перевізниками, були зроблені на момент, коли ціна на пальне досягла свого максимуму, а наразі відбувається її зниження.

Перевізники ж району вирішили не зважати на формальності та на власний розсуд підвищили ціни за проїзд із 40 до 60 коп. за 1 км. Їхні послуги за останній тиждень подорожчали в середньому на 1-2 грн. із ближніх сіл, і навіть більше ніж на 5 – із тих, що подалі. Скажімо, з Довжка вже з лютого проїзд коштує 4 грн., а з Колибаївки – 6 грн. Зі Слобідки-Рихтівської за квиток просять аж 14 грн., проти 9 минулого тижня.

Зрозуміло, що перевізникам при новій вартості пального і старих цінах за проїзд не надто вигідно було вирушати в маршрути. Дехто змушений був взагалі відміняти рейси. Водночас ніхто не розуміє тих, кому щодня треба добиратися до міста на роботу, навчання чи лікування. Лише щоденний проїзд сім’ї, яка добирається, наприклад, із Колибаївки, в місяць забирає із сімейного бюджету майже 700 грн.

– Офіційного дозволу на підвищення цін за проїзд у Кам’янець-Подільському районі не було, – коментує ситуацію перший заступник голови райдержадміністрації Анатолій КРІЛЬ. – Питання підвищення тарифів приміського та міжміського транспорту вирішується на обласному рівні. Там 11 березня тільки відбулися громадські слухання. Результат буде після 15 березня, а наші водії підвищили ціни до 60 копійок за кілометр ще з 9 числа, не чекаючи погодження.

Наразі недобросовісним водіям надіслані листи-попередження про порушення умов договору і можливість в односторонньому порядку їх розірвання. На жаль, наші листи мало впливають на ситуацію. Є чимало маршрутів, для обслуговування яких перевізники навіть не беруть участі в тендерах (проїзд не окуповується, бо в селі мало людей, або дорога занадто погана – і автобуси на ній постійно ламаються). З одного боку, я розумію перевізників, яким не хочеться працювати собі у збиток, але з іншого боку – є зубожілі жителі села, старші люди, яким пенсії на ліки не вистачає. Користуватися приміським транспортом треба всім. У глухому куті опинилися як перевізники, так і пасажири. Плата за проїзд все-таки офіційно підвищиться, це лише питання часу.

Начальник Кам’янець-Подільської автостанції Володимир БАЛЛА зазначив, що поки не надійде розпорядження з області – мови про підвищення цін не може бути:

– Без офіційного листа від ОДА квитки в касах автостанції на приміські та внутрішньообласні напрямки й надалі реалізовуватимуться з розрахунку 40 копійок за кілометр.

Під час телефонної розмови директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Хмельницької ОДА Юрій ДРАЧ повідомив, що наразі є лише проект про затвердження тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами. Питання лише обговорюється, тому законних підстав для підвищення тарифів немає.

А от транспорту, пересування яким вважається розкішшю, офіційних вказівок для підвищення розцінок не потрібно. Зі слів директора служби радіотаксі «15-06» Володимира АНТОНЮКА, з 12 березня ціни на проїзд у таксі зростуть до 15 грн. за виклик плюс 3 грн. за кожен кілометр. Шість гривень коштуватиме кілометр районної дороги.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.