П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
13 Березня 2015

Сергій БАБІЙ: «ЧИ МОЖЕ СЛОН ОТРИМАТИ ГРИЖУ? МОЖЕ, ЯКЩО ЙОМУ ДАТИ ПІДНЯТИ ЖКГ»

Сергій БАБІЙЦієї неділі професійне свято відзначатимуть тисячі кам’янчан, які щодня забезпечують життя і роботу населення нашого міста, які прибирають, ремонтують, постачають, будують та експлуатують. За це їм все-таки варто віддати належне. І хоча у величезній сфері запитань і проблем чимало, один раз на рік працівникам ЖКГ не хочеться чути ні претензій, ні зауважень. З головним комунальником Кам’янця – заступником міського голови Сергієм БАБІЄМ – говоримо про плани, завдання і зміни в житлово-комунальній галузі міста.

– Сергію Віталійовичу, за рік, котрий минув з попереднього Дня працівників ЖКГ, яку справу Ви б назвали комунальним проривом?

– Насамперед це реформа прибирання міста. Вона поділила Кам’янець на чотири прибиральні округи з чітко визначеними територіями, об’єднала двірників, забезпечила фінансування робіт із прибирання за програмним методом, що унеможливлює корупційні складові.

Ще одним проривом вважаю конкурс на пасажирські перевезення. Незважаючи на те, що його не пройшли більше як шістдесят автомобілів, жодної скарги на роботу комісії та жодного звернення до правоохоронних органів не було.

– А яку – провалом?

– Своєчасно вдалося провести ямковий і поточний ремонти доріг. Провал – капітальний ремонт. Причина – відсутність реальних коштів у державному казначействі

України, відомо чому. Але, як кажуть селяни, і після поганого врожаю треба сіяти. На цей рік маємо амбітну дорожню карту.

– Яке комунальне підприємство нашого міста найстаріше, а яке – наймолодше?

– Найстаріше – КП «Міськтепловоденергія», яке, до речі, є одним з найбільших підприємств Кам’янця-Подільського. Сьогодні там працюють понад 900 осіб. Наймолодша організація – «Крок-плюс», що обслуговує пункти пропуску на Замковому мосту, забезпечуючи платний проїзд.

– Якби місто нагороджувало відзнакою «Найкращий комунальник», кому б Ви її вручили і за що?

– Без сумніву, директору КП «Міськліфтсвітло» Володимиру КРИЛОВУ. За те, що Кам’янець – місто, в якому працюють усі ліфти, місто, в якому всі необхідні перехрестя обладнані світлофорами, місто, яке вночі виглядає як удень.

– Чи плануються кадрові зміни в ЖКГ?

– Вони відбуваються постійно. І навіть тепер у департаменті ЖКГ проводиться відкритий конкурс у зв’язку зі звільненням неефективного працівника.

– Який найбільш амбітний план комунальників на цей рік?

– Їх декілька: заміна російського газу місцевим альтернативним твердим паливом, ремонт доріг, утеплення будинків.

– Яка сьогодні найбільша проблема житлово-комунального господарства міста?

– Вона залишилася традиційною впродовж останніх 50 років – це фінансова незабезпеченість комунальних стандартів міста. А якщо дешева риба – то й погана юшка.

– Чи вистачає комунальній сфері міста спеціалістів?

– Дуже часто в Україні «веселкою керують дальтоніки». Необхідні були динамічні кадрові зміни. Тому за чотири роки провели «комунальну люстрацію», звільнили 40% керівників, відмовилися від 25% працівників у ЖЕКах і сформували мобільну комунальну команду міста. Результат – майже 80% комунальних підприємств, які були збитковими та отримували фінансові дотації з міського бюджету, стали прибутковими і обходяться без дотацій. Це один з небагатьох в Україні позитивних результатів у ЖКГ.

– Чи не думали залучати антикризових менеджерів до реформування та вирішення комунальних проблем міста в часи кризи?

– На антикризових менеджерів вчимося щодня і маємо свою комунальну школу. Завдяки нашим менеджерам, громада міста впродовж десяти років не знає проблем із вивезенням побутових відходів, цілодобовим забезпеченням холодною та гарячою водою, електроенергією, газом, пасажирськими перевезеннями тощо.