П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Березня 2015

ВІД ТАРИФІВ НА СВІТЛО В ОЧАХ ТЕМНО

Уже з першого дня квітня комунальні блага для більшості кам’янчан стануть розкішшю. Нові рахунки затягнуть «комунальний зашморг» на шиї населення та випотрошать і без того вихудлі гаманці жителів міста і району.

ВІД ТАРИФІВ НА СВІТЛО В ОЧАХ ТЕМНОШокуюче заблимають на лічильниках і запаморочливі суми від нових тарифів на електро­енергію для населення. Вже через два тижні світло подорож­­чає ­ залежно від обсягів споживання, на 5­50%. І це лише квіточки. Бо попереду на нас чекають тарифи, приведені до ринкового рівня. Але чи потягнуть їх кам’янецькі зарплати?

Зі слів начальника Кам’я­нець­Подільського РЕМ Георгія ГРУБІ, тарифи зростатимуть у п’ять етапів кожні півроку. Перше подорожчання відбудеться вже з 1 квітня і зросте у 3,5 раза вже за місяць. Відповідне рішення прийняла Національна комісія, яка здійснює державне урегулювання у сферах елект­роенергетики і комунальних послуг. Мінімальний обсяг споживання для селян становитиме 150 кВт на місяць. Містянам же, як повідомив начальник міського РЕМ Борис ЧОРНИЙ, цю цифру врізали до 100 кВт на місяць. Загалом у перехідний період ­ з 2015 до 2017 рр. ­ споживачів розділять на три групи: з мінімальним обсягом споживання (до 100 кВт/год. на місяць), з обсягом споживання від 100 кВт/год. до 600 кВт/год. і понад 600 кВт/год. на місяць.

Тож розберемося детально, наскільки темніше стане в гаманці після оплати за світло з 1 квітня до 31 серпня ц.р., зважаючи на нову тарифну сітку.

Якщо кам’янчанин накрутить менше як 100 кВт, то плати­тиме по 36,6 коп. за кіловат. Селянин же сплачуватиме цю мінімальну ціну за обсяг до 150 кВт. По 36,6 коп. за кіловат платитимуть і багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу незалежно від обсягів споживання електро­енергії.

Наступний поріг споживання од­наковий для міста і району та становить до 600 кВт. Тариф для таких споживачів зросте до 63 коп. за кіловат. Непереливки стане тим, чиї будинки використовуватимуть понад 600 кВт. Вони змушені будуть сплачувати за тарифом 1 грн. 40,7 коп. за кіловат.

Жителі будинків, обладнаних електроопалювальними ус­та­­нов­­ками, за обсяг, спожитий до 3600 кВт, витягуватимуть із гаманця помінімальному ­ 36,6 коп. за кіловат. За цифри, що перевалять на лічильнику за 3600 кВт, платитимуть уже 1 грн. 40,7 коп.

Наступне подорожчання елект­­роенергії постукає в домівки ка­м’янчан уже з 1 вересня 2015 р. Мінімальна вартість тарифу складе 45,6 коп. за кіловат, середня ­ 78,9, максимальна ­1 грн. 47,9 коп. Протримаються ці цифри до 29 лютого 2016­го. А далі знову повзтимуть догори… Останній підйом запланований на березень 2017 р. Мінімальна ціна тарифу складатиме 90 коп. за кіловат, максимальна сягне 1 грн. 68 коп.

А щоб платити менше, НКРЕКП радить встановити двозонний лічильник і мати 50% знижку в нічний час, з 23.00 до 7.00. Проте таке задоволення обійдеться у кілька сотень гривень. Як і не всім гаманцям буде під силу одним махом купити енергоощадні лампочки. Єдине, що вселяє надію, чарівне слово «субсидія», яку можновладці обіцяють надати малозабезпеченим українцям. Тим кам’ян­ча­нам, кому вона не світить, таки доведеться накидати на шию «комунальне» ярмо.