Середа, 24 Квітня 2024 р.
20 Березня 2015

2014: РІК ВІЙНИ, ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

17 березня під час сесії міськради депутати заслухали звіт міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА про діяльність виконавчих органів міської ради за 2014 р. Кожен з народних обранців отримав 150-сторінкову брошуру з детальними підсумками роботи кожної галузі. З її змістом можна ознайомитися на офіційному сайті міськради. Ми ж публікуємо промову Михайла Евстафійовича на пленарному засіданні сесії:

Михайло СІМАШКЕВИЧ«Шановні депутати!

2014 рік став для кожного з нас одним із найважчих, бо війна на сході внесла корективи в життя кожного з кам’янчан. На жаль, наше місто втратило шість найкращих синів, які стали на захист держави, миру та єдності. Прошу вшанувати їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Нелегким був попередній рік як у політичному, так і в економічному сенсі, адже ми розпочали його з дефіцитом бюджету майже сорок мільйонів гривень. Окрім того, залишилися борги держави і за 2013 рік. Та ка­м’янчани продемонстрували, що, гуртуючись, вони здатні спільно вирішувати всі проблеми, створювати власні ініціативи і реалізовувати їх.

Зважаючи на катастрофічну си­туацію з місцевою скарбницею, торік доводилося шукати інвесторів для міста, налагоджувати партнерські відносини з іноземними державами, над чим продовжимо працювати й надалі.

2014 року і влада, і громада працювали в одному напрямку ­ допомагали військовослужбовцям усім необхідним: від продуктів харчування до військової амуніції. На цьому я зупинюся окремо.

Важливим став соціальний за­хист населення та тих, хто вимушено прибув до Кам’янця з окупованих територій. Упродовж року їм надавалася посильна фінансова допомога, продукти хар­чування, організовувалось до­звілля дітей тощо.

Хоч і з проблемами, але вдалося забезпечити пільгові перевезення в комунальному транс­порті. Незважаючи на фінансові перипетії з казначейством, завдяки коштам меценатів, транспорт для пільгових категорій усе ж таки був забезпечений.

Щодо освіти, то, попри вимоги облдержадміністрації скоротити навчальні заклади, ми змогли уникнути цього, зберігши робочі місця близько ста вчителям, хоч це було нелегко. Впродовж року всі навчальні заклади були забезпечені необхідним: теплом, водою, харчуванням і безперебійним освітнім процесом. Окрім цього, вдалося продовжити започатковану програму оснащення шкіл комп’ютерною технікою та шкільним інвентарем.

Варто звернути увагу і на новостворену електронну чергу в дитячі навчальні заклади. Тепер кожна родина, зайшовши на сайт міської ради, може стати на облік і прозоро бачити, як формуються списки дошкільнят. Довгоочікуваний садочок «Калинка» отримав нарешті свій статут, було закуплено меблі та ку­хонне приладдя.

За кошти фонду «Ми ­ кам’янчани» придбано парти у НВК №14, в НВК №3 оновлено обладнання в їдальні. ЗОШ №15 отримала комплект антисколіозних парт.

Важливим стало затвердження міської програми, яка забезпечила безкоштовне харчування дітей, тимчасово переселених із зони АТО, Криму, а також дітей, чиї батьки беруть участь в АТО.

Відбулося довгоочікуване відкриття спортивного майданчика європейського зразка в мікрорайоні Руські фільварки.

У медичну галузь міста 2014 ро­ку залучено три гранти.

У рамках програми уряду Японії «Кусаноне» відбулося забезпечення екстреної діагностики та медичної допомоги вагітним і новонародженим ­ сума залучених коштів складає 1 225 106 гри­вень. Отримано обладнання для пологового стаціонару: УЗД і дихальний апарат.

Ще два гранти ­ «Здолаємо біль разом» (залучено 10 000 гри­вень) та «Інтеграція спеціалізованих послуг (паліативної допомоги, ЗПТ) у структуру ПМСД міста» (залучено 134 013 гривень).

У міській поліклініці №1 оновлено флюорографічний комплекс, який часто виходив із ладу.

Кам’янець­Подільська міська лікарня отримала нову швидку допомогу. Придбав її за свій рахунок власник торговельної мар­ки «Вікно Плюс» Сергій Ведер­ніков.

У пологовому відділенні міської лікарні продовжується облаш­тування палат сучасного зразка. Завдяки коштам, залученим від страхових компаній, вдалося провести реконструкцію двох палат.

Кам’янець продовжує збагачувати історичні та культурні надбання. Проведено десять фестивалів без використання коштів з міського бюджету. Фактично всі витрати на себе беруть організатори та спонсори. Вперше було проведено Фестиваль кави із встановленням рекорду України на найбільшу турку.

Започатковано проект «Вихідний день», коли в сквері «Гунські криниці» чи на Лебединому озері виступали талановиті кам’янчани.

Із невиконаних завдань минулого року на 2015­й ставимо за основу відновлення роботи Будинку культури. Всі ми розуміємо, що для місцевого бюджету ремонт глядацького залу є непідйомним, тому проситимемо допомоги в області та держави.

Наразі працюємо над тим, щоб здобути перемогу і стати «Молодіжною столицею Європи ­ 2018». Серед 15 країн Україну представляє тільки Кам’янець.

Неможливо не згадати наших спортсменів, які прославляють Кам’янець далеко за межами України. Вражають їхні патріотизм, сила духу та бажання досягати нових висот.

У мистецьких школах міста дітям, батьки яких беруть участь в антитерористичній операції, та переселенцям зі сходу скасовано плату за навчання.

Вдалося реалізувати унікальний проект «Таємниці мого міста». Він відкриває справжні таємниці з життя відомих особистостей та їхнього перебування в Кам’янці­Подільському. Трихвилинні ролики про Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Миколу Леонтовича, Сергія Уточ­кіна, Михайла Булгакова розповідають цікаві факти про їхнє проживання в місті над Смотричем.

Розроблено документацію на курорт­поліс, спрямований на розвиток міста та забезпечення населення робочими місцями.

Також 2014 року популяризували місто близько ста яскравих відеосюжетів про туристичні принади Кам’янця, які транслювалися на центральних каналах, зокрема в програмах каналу «1+1», «ТСН­особливе», «Мій путівник», «Абзац», новинах на ІСТV, Новому каналі, 5 каналі, СТБ. Наше місто продовжувало виконувати роль майданчика для зйомок різних рекламних роликів, передач і шоу. Серед найвідоміших ­ «Супермодель по­українськи», «Хата на тата», цикл передач «Сніданок з 1+1», «Зважені та щасливі», «Ревізор» тощо.

Попри значне недофінансування міського бюджету, вдалося реалізувати проекти з розвит­ку благоустрою та впорядкування вулиць у сфері житлово­комунального господарства, які вра­­­ зили всю Україну.

Вишите перехрестя вулиць Огієнка і Соборної не один тиждень було топ-новиною обговорень у соціальних мережах, на центральних телеканалах. Продовжив традицію облаштування в патріотичному стилі тротуар біля скверу Афганців на вул.Князів Коріатовичів.

2014 року розроблено концепцію реконструкції вулиці Огієнка, на якій заплановано створити Європейський сквер.

Проведено реконструкцію вуличного освітлення в багатьох мікрорайонах міста. Завдяки проекту українсько-німецького співробітництва GIZ «Енергоефективність у громадах», ми отримаємо додаткові кошти на освітлення Кам’янця.Продовжувалися роботи із озеленення міста.

Вдалося оновити громадський транспорт, з маршрутів зникли ГАЗельки. Для зручності пасажирів зупинку оголошують, а біля Центрального ринку встановлено електронне табло, яке показує, через скільки хвилин приїде маршрутка.

Продовжувалися роботи з облаштування пандусів – у місті вже більше як сотня доступних з’їздів для неповносправних кам’янчан.

Проведено реконструкцію зливової каналізації на вул.Гастелло. Протягом 15 років люди потерпали від води, яка затоплювала їхні угіддя після рясних дощів, також каналізовано вул.Фрунзе.

Відновлено роботу 24 ліфтів, у двох будинках їх змонтували з нуля.

Незважаючи на всі проблеми з казначейськими рахунками, які не пропускали коштів, за договором із підрядником ми все ж таки, як могли, ремонтували дороги, виконали ремонт 5 дахів, вивозили сміття, тримали місто в належному санітарному стані. Й кожен, хто приїжджав у місто, відзначав його чистоту.

У катастрофічній ситуації з бюджетом надзвичайно допомогли кошти від проїзду транспортних засобів частиною території Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Завдяки цим грошам, ми змогли хоча б частково відремонтувати Ратушу, Вітряну браму, Вірменський колодязь, виділити 100 тисяч гривень на потреби АТО.

Також звільнено від квартплати родини учасників АТО.

За кошти фонду «Ми – кам’янчани» облаштовано три дитячі майданчики нового зразка: у сквері Васильєва, на вулицях Бусигіна, 2 і Праці, 6.

Важливою для міста є реалізація інвестиційних та промислових проектів.

Завдяки успішним переговорам, вдалося домовитися з компанією КВС, яка займається селекцією та реалізацією насіння, про будівництво на території нашого міста насіннєвого заводу. До речі, 2014: РІК ВІЙНИ, ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ	перш ніж погодитися, компанія робила моніторинг щодо найбільш стабільного регіону держави. Врешті завод будуватимуть у Кам’янці.

Торік ми зробили вагомий крок до газової незалежності – відкрили першу в Україні котельню, яка працює на соломі. Сьогодні їх є уже п’ять. І ми бачимо, що енергетична, газова незалежність вкрай необхідні Україні. Наше місто впродовж декількох років працює над тим, аби мати власні котельні, які забезпечуватимуть теплом кам’янчан, незалежно від ситуації з газом.

Проведено перемовини щодо будівництва заводу з виробництва солом’яної гранули потужністю 50 тисяч тонн на рік. Підприємство з випуску біопалива буде зведено ТОВ «Універсальна девелоперська група» (Київ) у рамках проекту переведення комунальної сфери міста на альтернативне паливо.

Запроваджено соціальні картки для учасників АТО у магазинах і аптеках.

Набирає потужностей ПАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат», який переживав період економічного занепаду. Та сьогодні завод набирає обертів виробництва. На новий рівень вийшов ВАТ «Модуль», продовжується реконструкція м’ясокомбінату.

Взяли кредит Світового банку на реконструкцію системи теплопостачання, а протягом двох минулих років займалися реконструкцією водовідведення.

Серед знакових подій минулого року можна назвати розкопки Трипільської культури, що дає можливість дискутувати про зміну дати народження нашого міста.

Сьогодні, як ніколи, кам’янчани стали по-справжньому дружними, та, на жаль, об’єднала нас одна біда – війна на сході держави. Попри всі плани та проекти, які планували реалізувати в місті, антитерористична операція все-таки внесла свої корективи. Кожен кам’янчанин – від малого до дорослого – долучається до допомоги військовим. І я вважаю, що це – найбільше досягнення. Коли дитина в дитячому садочку вже усвідомлює, наскільки дорогими для неї є мир і Батьківщина, розумієш, що ми йдемо в правильному напрямку. І це здобуток нашої нації, кожного її громадянина.

Тепер зупинюся на найголовніших кроках міста, пов’язаних із ситуацією в країні:

1. Створено «Кам’янець-Подільське об’єднання учасників АТО», мета якого – координування дій для допомоги та вирішення будь-яких питань, що виникають у військовослужбовців, котрі відстоювали та відстоюють незалежність України на сході.

2. У перші ж дні воєнних дій було виділено з міського бюджету 100 тисяч гривень на потреби військовослужбовців у зоні АТО (каремати, шини, спальні мішки, генератори живлення).

3. Кожен учасник АТО нагороджений відзнаками міського голови «За заслуги перед міською громадою». За рік нагороди отримали 112 осіб.

4. Упродовж року постійно відбувалися акції на підтримку учасників АТО. За цей час громада зібрала на суму понад 8 мільйонів гривень продукти харчування, теплий одяг, медикаменти, взуття. Кожен допомагав чим міг.

5. Надали гуманітарну допомогу нашим військовим і міста-партнери. Особливо хочеться відзначити Польщу, Словаччину, Чехію.

6. Неодноразово на рівні Міністерства оборони України порушувалося питання про забезпечення житлом учасників антитерористичної операції. Працюємо над цим і сьогодні.

7. Часто надавали кошти перевізники, приватні підприємці торгівлі, ринку, освітяни, працівники медичної галузі, ЖКГ, «Міськтепловоденергії», культури, інші державні структури.

8. Було закуплено костюми для понтонерів.

9. Надано допомогу батальйону територіальної оборони «Поділля», куди добровільно записалися 45 кам’янчан. Придбано 2 електрогенератори для польового табору, електрокабель, продукти харчування, засоби гігієни, тютюнові вироби.

10. Зібрано 10 тисяч 200 гривень на безпілотник для Марії Берлінської.

11. Передано два автомобілі УАЗ на передову.

12. Команда міської ради особисто передала допомогу військовослужбовцям в Артемівську.

13. Наразі закуплено ще три автомобілі, які переобладнують для потреб воїнів.

14. У Києві вручено допомогу від кам’янчан комбату батальйону «Золоті ворота» Сергію Свідерському.

15. Упродовж року ми допомагали і «Золотим воротам», і «Правому сектору», нашим військовим частинам: Центру розмінування, понтонно-мостовому батальйону, Національній гвардії, бо всі вони заслуговують на нашу підтримку та допомогу, адже захищають мир і спокій.

Практично щотижня ми відправляли на схід продукти харчування, одяг, медикаменти, буржуйки, спальні мішки, тютюнові вироби, засоби гігієни, валянки, берци. Не забували й про тих, хто вдома чекає на синів, чоловіків, батьків. Наприклад, 8 Березня привітали жінок, чиї рідні перебувають на сході.

Головним успіхом цього року вважаю кроки міста до газової незалежності. Якщо ми завершимо заплановане, то залишимо нашим наступникам тільки ремонт доріг. Бо енергетична незалежність і дороги – одні з основних проблем України. Ми поки ліквідовуємо першу.

Завершуючи підсумки, хочу подякувати депутатському корпусу, колективу виконавчого комітету, громадським організаціям, усім кам’янчанам за згуртованість, єдність та гідно пройдений нелегкий 2014 рік».