П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Березня 2015

НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО – КОЛЕКЦІЯ ВИНОГРАДУ

Анатолій ЧЕТВЕРТАКАнатолій ЧЕТВЕРТАК – знаний виноградар. Жителі міста, району і навіть області знають його як відповідального й чесного колекціонера. Різноманітні сорти винограду на 12 сотках землі, постійний догляд за ними: садіння, обрізання, удобрення, збирання врожаю – забирають весь вільний час Анатолія Олександровича. Навіть не віриться, що колись було розмірене міське життя, улюблена робота на заводі «Електроприлад». За роки перебування на підприємстві, із 1971 до 1994 р., пройшов шлях від звичайного електрика до бригадира. І не думав, що колись знайде захоплення, яке подобатиметься більше, вражатиме і змушуватиме вже на пенсії вчитися і розвиватися.

А починалося все досить просто.

– Бачив на ринку грона винограду, наповнені сонцем і смачнючим соком, і мріяв: от би собі спробувати виростити такі на дачі. І помаленьку за 15 років назбиралася колекція – 150 сортів. Постійно оновлюю її найновішими видами, – розповідає Анатолій Олександрович. – При збиранні було все, найбільше вражав і обурював обман. Прості екземпляри вмілі торговці реалізовували замість дорогих сортових кущів. Чимало чубуків (так називають живці винограду) замовляв поштою, через Інтернет, а також купував у колекціонерів з інших країн. Спочатку захоплювався грушами, яблунями, персиками, квітами, але настав момент, коли зрозумів, що моє покликан-ня – виноград. Потроху викорчував більшість дерев, викопав квіти і засадив ділянку виноградною лозою.

Сьогодні на дачі Анатолія Четвертака в Усті красуються сорти з усього світу: США, Японії, Болгарії, Китаю, Росії. Чимало є українських, які більше пристосовані до нашого клімату. Стиглі грона окремих сортів досягають навіть одного метра.

Догляд за виноградником вимагає неабияких зусиль і знань, а розмноження і правильне зберігання – тим паче. Аби чубуки нормально перезимували і навесні розпустилися, їм треба забезпечити оптимальний температурний режим.


– Для реалізації обираю лише якісні та сильні рослини, щоб покупці знову і знову приходили до мене на ринок якщо не по нові сорти, то по поради щодо вирощування. А є й такі, які повертаються через декілька років і дякують за хороший сорт, рекомендацію тощо. По-іншому не вмію працювати і не хочу. Дуже вдячний за допомогу дружині Людмилі Володимирівні. Ми постійно разом: будували дачу, закладали сад, тепер доглядаємо за виноградником, городом. Без неї не було б усього цього. Її вправні руки не тільки виконують важку дачну роботу, але й тримають усе в ідеальному порядку.

Анатолій Олександрович жартома каже, що вони з дружиною – творче подружжя землі, а виноград – це їхнє найбільше багатство. Їхня творчість полягає в постійних експериментах, пошуку та реалізації задуманого.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.


 

ПОРАДИ ВІД АНАТОЛІЯ ЧЕТВЕРТАКА

Давайте почнемо розмову про вирощування винограду із самого початку. Перше і найголовніше – це підбір сортів. Не варто ганятися за найновішими і наймоднішими. Обирайте ті, які випробувані часом і відповідають сортовим характеристикам.

Не треба одразу висаджувати велику колекцію, це ускладнює догляд за виноградником, бо різні сорти вимагають і різного підходу.

Для сімейного споживання достатньо підібрати 5-6 видів з різними термінами достигання, щоб весь сезон, починаючи з початку серпня і до зими, смакувати соковиту «сонячну ягоду».

Пропоную зробити вибір із таких сортів:

1. Надранні: лівія, тасон, суперекстра, киш-миш-324.

2. Ранні: аркадія, преображення, кодрянка, сфінкс, киш-миш юпітер США, киш-миш находка, водограй, рошфор.

3. Середні: благовіст, рафінад, низина, талісман, боготяновський, надія, азос, граф монте-крісто, чорний майкл.

4. Середньопізні: анюта, молдова, італія, сашенька чорний, осінній (чорний).

5. Винні: лівадійський чорний, голубак, красень, каберне кортис, солярис, дружба.

Раджу не купувати садівного матеріалу у випадкових людей чи перекупників. Беріть їх у знайомих чи друзів, або у садівників, яким довіряєте. При купівлі візьміть номер телефону, щоб при потребі запитати про особливості вирощування та догляду за тим чи іншим сортом. Краще відповідально до цього поставитися, придбати один раз і насолоджуватись плодами, ніж розчаруватись покупкою і ще декілька років чекати нових урожаїв з інших кущів. Бережіть свій час і гроші!

Принісши саджанець додому, його варто на декілька днів поставити в стимулятор росту. Це може бути 1 ст.л. меду на 10 л води. Або ж використати інші промислові стимулятори (гетероауксин, корневін, гумат натрію), розводити їх відповідно до інструкції.

За бажанням, саджанець можна одразу саджати в землю, але після цього добре полити його прогрітою водою (до 300С).

Глибина садіння на чорноземних грунтах складає 25-30 см, а на піщаних глиб-ше – 30-40 см. В яму треба додати трохи перегною, піску, попелу. Після садіння добре втрамбувати землю.

(Далі буде).