Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Березня 2015

ВІД РОЖЕВОГО ДО ЧОРНО-БІЛОГО

Кам’янецький пеліканПтах 2015 року в Україні – рожевий пелікан. Такий вибір зробило Українське товариство охорони птахів. А чи має цей птах якийсь стосунок до Кам’янця?

Взагалі-то рожеві пелікани в нашій країні водяться лише поблизу дельти Дунаю. На Хмельниччині їх науковці помічали в небі, коли ті пролітали під час сезонної міграції. Та 2011 р. в Кам’янці сталася дивна подія: одна сім’я побачила в себе на подвір’ї пелікана, який і не думав ховатися від людей. Імовірно, його утримував хтось удома, а згодом той потрапив на волю. Господарі підгодували птаха рибою, а потім передали в зоокуток Хмельницькому парку культури та відпочинку імені Чекмана.

Як поживає в обласному центрі «кам’янецький» пелікан, невідомо. Зате на нашому Лебединому озері знову можна бачити пари чорних і білих лебедів, які зимували в ЕНЦУМі. Як зазначили в центрі, проблема з харчуванням птахів була досить гострою, та міськуправління освіти і науки, якому підпорядковується ЕНЦУМ, вирішило її. З допомогою мерії фінансування знайшли.

Першими після повернення птахів погодували заступник міського голови Василь Сукач і начальник міськуправління освіти і науки Світлана Старченко.   

Влада КОЛІСНИК.