Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
10 Квітня 2015

ОПЕРАЦІЯ «СТЕРИЛІЗАЦІЯ»

ОПЕРАЦІЯ «СТЕРИЛІЗАЦІЯ»Саме на весну припадає піковий етап гуманної боротьби з безпритульними собаками. А в Кам’янці, як відомо, ця проблема перебуває далеко не на останньому місці. Тому, поки чотирилапі не «відгуляли весіль», до роботи активно взялася приватна ветклініка, з якою міська влада уклала договір про відлов і стерилізацію. До безболісного вирішення наболілого питання долучаються студенти, волонтери та звичайні мешканці. І хоча такий метод зменшення чисельності бездомних тварин результат показує не відразу, втім саме його називають цивілізованим.

– З початку року ми простерилізували майже чотири десятки безпритульних собак, переважно самок, – каже ветлікар Анатолій БОДНАР, готуючи до делікатної процедури чергову «пацієнтку». – Ще день-два – і за нею вже бігала б зграя собак. Тому дуже важливо не пропустити саме весняного періоду, щоб влітку безхатьків народилося менше.

Наразі для відлову та стерилізації бродячих псів цьогоріч міська влада виділила близько 65 тис.грн., 15 з яких використає клініка суто на проведення операцій. Сьогодні вартість однієї такої складає 250 грн. Долучили до цивілізованого вирішення проблеми вуличних тварин також і створену при КП «Спецкомунтранс» мобільну групу з відлову собак. Як відомо, працівникам було закуплено спеціальне обладнання для вилову тварин та обладнані клітки для їх перевезення.

Проте поки що активнішими залишаються волонтери-захисники чотирилапих і пересічні кам’янчани, котрим не байдужа доля дворових улюбленців. Підключаються до практичної частини і студенти факультету ветеринарної медицини ПДАТУ.

– У клініку люди привозили дворняг із Центрального ринку, Старого міста, селища Першотравневого, Черемушок, – розповідає ветеринар. – Після операції собака півтори години відлежується тут, а потім іде собі. При можливості стараємося віддати безхатька в добрі руки, часто таких забирають у села, хоча траплялися й містяни, які просили зняти із чотирилапого кліпсу, аби взяти додому.