Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Квітня 2015

НА ЗУБАХ СКРИПИТЬ, У ФІЛЬТР НЕ ПОТРАПЛЯЄ

НА ЗУБАХ СКРИПИТЬ, У ФІЛЬТР НЕ ПОТРАПЛЯЄПромисловий пил із ПАТ «Гіпсовик», що вже чимало часу скрипить на зубах мешканців прилеглої вулиці Індустріальної та провулка Привокзального, звіяв довкола підприємства справжню пилову бурю. Через численні нарікання людей, що викиди отруюють їхнє життя, впродовж останніх тижнів кам’янецький завод опинився на слуху не тільки в місцевих, але й національних ЗМІ. У свою чергу «Гіпсовик» проблему визнає і навіть береться її вирішувати, підписавши договір про купівлю сучасних очисних фільтрів. Водночас його представники вказують на інше питання: чому мешканцям дозволили приватизувати житло в санітарно-захисній зоні, всього за декілька метрів від будівельного підприємства?

Зі слів кам’янчан, котрі вже багато років живуть у будинках біля заводу, пилюка із «Гіпсовика» не тільки постійно витає в повітрі та вкриває дерева, шибки й автомобілі, але й неабияк впливає на їхнє здоров’я.

– Ми постійно хворіємо, в наших дітей алергічний кон’юнктивіт, риніт, висипи на шкірі, ­ розповідають мешканці. -­ Більші проблеми почалися три роки тому, після того, як підприємство запустило лінію з виробництва вапнякової крихти. Нехай би завод нарешті подумав про людей, які тут живуть!

Контролювати вирішення про­блеми, яка в прямому та й переносному значеннях уже добряче припала пилом, взялася міська влада. Після зустрічі з представниками ПАТ «Гіпсовик» і жителями запилених вулиць міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ дав розпорядження створити моніторингову групу з представників від усіх сторін: заводу, мешканців і міськради. Саме така група слідкуватиме й кожні 10 днів звітуватиме, як підприємство виконує обіцяне.

А пообіцяв «Гіпсовик» зробити крок на мільйон і до кінця літа встановити сучасне очисне обладнання на лінії сушки, яка не передбачала фільтрів. Його планують купити в київської фірми, що постачає сертифіковану техніку, виготовлену за кордоном. Вартість спеціальних рукавних фільтрів, як кажуть на підприємстві, ­ близько півмільйона гривень. Приблизно стільки ж потрібно витратити на їхнє встановлення.

– Підприємство наразі чекає фільтрів, -­ каже після чергових відвідин «Гіпсовика» в складі моніторингової групи начальник управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення міськради Юрій КРИЛОВ. -­ Поки що ж завод зробив два кроки: проплатив постачальнику більшу частину суми та встановив допоміжний пилоуловлювач. Крім того, працівники вирішили забрати з території дробарку, яка також запилює повітря. Але конкретних термінів виконання не вказують.

Проте на підприємстві у відвертій розмові зазначають, що не зовсім погоджуються з усіма наріканнями та звинуваченнями на свою адресу.

– Люди, які сьогодні скаржаться, колись працювали на цьому заво­ді, -­ каже головний технолог ПАТ «Гіпсовик» Галина ГАСАНОВА. -­ Колись молодим спеціалістам для тимчасового проживання надавали так звані бараки. Тим часом для працівників будувалося житло, люди стояли в черзі на квартири. В часи перебудови, коли будівництво припинилося, деякі кам’янчани залишилися жити в тих будинках, а згодом їх і приватизували. Але тоді чомусь ніхто не врахував, що підприємство належить до другого класу шкідливості за санітарними нормами, і розмір санітарно­захисної зони в такому разі повинен бути не меншим як 500 метрів. А тут до будинку буквально 5 метрів. Паралельно виникає запитання: хто дав дозвіл на приватизацію житла в такій зоні?

Наразі ми зробили крок, аби хоч трохи зменшити викиди. Крім того, наші інвестори з Молдови кажуть, що їм таких проблем і скарг не треба, тому ще одну лінію сушки ми вирішили запустити не в місті, а на кар’єрі. А отже, міський бюджет недоотримає грошей. Іншого виходу немає.