Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2015

ЗЕМЛЕТРУСИ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ

ЗЕМЛЕТРУСИ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯУ частини мешканців с.Вербка є дещо спільне з японцями та індонезійцями. А саме: декілька разів на місяць у них дрижить земля під ногами. Різниця, правда, в причині цього явища: земляків турбує не землетрус, а вапняковий кар’єр біля самого села, де час від часу вибухівкою зривають камінь. Терпець у тутешніх мешканців урвався 17 квітня, коли 14 нових свердловин підготували до вибуху.

Цього дня селяни вийшли до кар’єру протестувати: «За Союзу тут зривали лише 5 свердловин, а тепер – майже в три рази більше!», «У хатах лопають кутки та стелі!», «Навіть у школі в цент­рі села поштовх відчувається!», «Нехай узагалі перестануть тут підривати!».

Михайло Пелих, що живе неподалік від кар’єру, показав нам будівлі на своєму подвір’ї, які просто всіяні тріщинами.

– Усіх наших людей цікавить, на якій підставі кар’єр, що впродовж багатьох років був закритий, відкрився, коли прийшов до влади Янукович? За чутками, володіють тутешнім підприємством люди з Донбасу, – розповідає місцева активістка Валентина СВІДЕРСЬКА. – Під Вербкою є чимало штолень, а з різних боків – кар’єри. Так і село може піти під землю. Ми надіслали листи в Адміністрацію Президента, Державну екологічну службу, Генпрокуратуру. 7 квітня на сесії сільської ради було запропоновано, щоб приїхало вище керівництво і розповіло, чому цей кар’єр відкрився, чому так близько підійшли до села, чому трясуться наші хати. А віз і нині там, ніхто не реагує.

Тримає цей кар’єр ТОВ «Укр­пром-Буд», директором яко­го є мешканець Вербки Сергій КОСТКЕВИЧ. Він запропонував селянам під час вибуху переміститися до найближчої від кар’єру хати, аби разом відчути силу поштовху. Пролунав «грім», і зем­лю добряче трусонуло, та люди стверджували, що раніше вибухи були ще сильніші. Косткевич же після роздумів зазначив, що порушень не було.

– Цей вибух зроблено відповідно до всіх технічних норм, але, зважаючи на прохання людей не підривати в цьому крилі, проводитимемо роботи на іншому горизонті, – сказав він. – Я живу в цьому селі й зацікавлений, щоб не було скарг. За буріння і підрив відповідає фірма «Західукрвибухпром», у мене немає дозволу проводити вибухові роботи.

– Як сильно земля хитається, ніхто із нас тут не визначить, є спеціальна лабораторія. Вона чітко фіксує зміщення грунту за секунду.

ЗЕМЛЕТРУСИ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯМи – підрядна організація, тож якщо є скарги, наш замовник повинен викликати лабораторію сейсмографів, – зазначив начальник дільниці «Західукрвибухпрому» Петро КОЗАК.

Через декілька днів директор «Укрпром-Буду» надіслав «Подолянину» офіційного листа, в якому написав:

«Вважаю необхідним зазначити, що ми з повагою та відповідально поставились до зауважень і побажань мешканців села. Наразі наше підприємство разом із ПрАТ «Захід­укрвибухпром» (м.Житомир), який за договором проводить вибухові роботи, розробили заходи щодо зменшення випаду пилу та інших шкідливих продуктів. Крім того, нами розроблено доповнення до плану розвитку гірничих робіт на 2015 рік, що дозволить проводити вибухові роботи на іншому горизонті, а це значно віддалить вибух від села».

Також Сергій Косткевич у листі зазначив, що його підприємство приносить і користь для села. Щоправда, інформацію про власників «Укрпром-Буду» директор назвав конфіденційною.

З аналогічною проблемою і скаргами – тепер уже на кар’єр, який використовує цемзавод, зверталися до редакції й мешканці Гуменців.

Звісно, в такій ситуації потрібні й перевірки спеціальних служб. Та, як нагадав інспектор Хмельницької обласної екологічної інспекції Юрій МАРТИНЮК, рішенням уряду наразі проводити перевірки підприємств їм заборонено, тож треба звертатися до вищих інстанцій.

Щодо норм використання кар’єрів у Територіальному уп­равлінні Держгірпромнагляду в Хмельницькій області нам відповіли, що вибухи повинні проводитися на відстані не менше як 200 м від поселення, але в конкретних проектах ця цифра може бути ще більшою. Окремо ще є санітарні норми, які перебувають у віданні санінспекцій.

Звернулися ми по коментар і до першого заступника голови РДА Анатолія КРІЛЯ:

– Бачу незадоволення людей, які до мене теж звертаються, – сказав він. – Це болюче питання, але не так просто його вирішити. Ми ж не можемо заборонити використовувати кар’єри та проводити вибухи. Цю проблему треба обговорювати. Обі­цяю, що наступного тижня організую круглий стіл із директорами кар’єрів і фахівцями.

Вочевидь, цю статтю можна закінчувати фразою «Далі буде»…