П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2015

В РУКАХ СОЛДАТА – КАМ’ЯНЕЦЬКА ГАРМАТА

Перш ніж безвідмовно спрацювати на перемогу в руках українського солдата, кожна 30-міліметрова швидкострільна гармата проходить через десятки рук кам’янецьких майстрів. Мало хто знає, що єдине в Україні підприємство, яке виготовляє зброю такого калібру, працює саме в Кам’янці-Подільському. Переживши епопею зі зміною керівництва та доведенням до банкрутства, ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» таки зумів підвестися на ноги і стати справжнім технічним тилом для військових. Дещо про пережите, набуте і заплановане нам вдалося дізнатися від самих працівників стратегічного об’єкта, що працює на оборону країни.

ЗАМІСТЬ КРАХУ – ГАРМАТНИЙ ПОРОХ

Керівник ДП «Науково-технічний комплекс  «Завод точної механіки»  Валерій Солодковський– Сьогодні, крім гармат ЗТМ-1 та ЗТМ-2, завод виготовляє кулемети, електроспуски, магазини для автоматів, патронні коробки, комплекти, призначені для експлуатації та ремонту військової техніки, – каже керівник підприємства, головний конструктор Валерій СОЛОДКОВСЬКИЙ. Нагадаємо, що після кадрових пертурбацій на заводі точної механіки Валерію Станіславовичу довелося залишити керівне крісло й піти на пенсію. Проте в квітні 2013-го Державний концерн «Укроборонпром» запропонував йому повернутися на НТК «ЗТМ», котрий за останні роки фактично був доведений до краху.

– Захоплення влади на підприємстві, масові борги, невиплата заробітної плати й звільнення висококваліфікованих спеціаліс-тів – це все ледь не призвело до припинення існування науково-технічного комплексу та перенесення виробництва на інший завод, – відверто розповідає Валерій Солодковський. – Тоді зникла вся конструкторська й технологічна документація, було зруйновано інструментальну групу. Підприємство втратило робочу силу, кошти та інтелект. Проте нам таки вдалося не допустити закриття унікального заводу, і сьогодні його справи налагодилися. Ми відновили роботу інструментального цеху, запустили штампувальну та малярну дільниці, нарешті відкрили рахунки в банках, почали розраховуватися з боргами. Затримки із зарплатами бувають, але наразі заборгованості немає. Правда, трохи не вистачає обладнання. Сьогодні на заводі працюють близько 230 спеціалістів із середньою заробітною платою більше як 4 тисячі гривень. За цей час колектив оновився приблизно на 70%. Деякі працівники в нелегкі для підприємства часи були змушені піти з роботи, але тепер повернулися. Задоволені ми й молодими фахівцями. Крім того, плануємо поповнювати штат, тому запрошуємо на роботу штампувальників, слюсарів-інструментальників, шліфувальників. Завод має замовлення і на цей, і на наступний роки, тому роботою будемо забезпечені. До того ж нещодавно уклали договір із ДП «Житомирський бронетанковий завод» і частину коштів уже отримали.

АРМІЯ В ПРІОРИТЕТІ

З початком бойових дій на сході країни НТК «Завод точної механіки» став одним із підприємств, котрі взялися посилювати обороноздатність країни. Про важливість цього питання і роль Кам’янця в його вирішенні говорив під час робочого візи-ту на Хмельниччину Президент України Петро Порошенко: «…Не хлібом єдиним живемо нині. Є оборонні підприємства Кам’янця-Подільського та інші.

Я дав відповідні доручення голові облдержадміністрації Михайлові Загородному щодо збільшення навантаження оборонного комплексу».

За верстатом фрезерувальник Роман КаленчукДо цього ж часу 10 років поспіль ЗТМ практично не отримував держзамовлення на виготовлення зброї, адже не секрет, що армія лише руйнувалася, розкрадалася й зовсім не постачалася. Зі слів Валерія Солодковського, вже наприкінці 2014-го вперше за багато років було повноцінне фінансування державного замовлення, і завод отримав 80% авансу. В зброярів з’явилася можливість закупити матеріал та інструменти.

– Оборонні підприємства працюють і на експорт. Але наразі в Україні діє закон, який зобов’язує в першу чергу забезпечувати нашу армію, – каже Валерій Станіславович. – Торік, для прикладу, сотню виготовлених в Україні бронетранспортерів, які мали бути експортовані, передали армії та гвардії. На цій техніці були встановлені саме наші гармати. Цього року завод точної механіки теж має замовлення, чекає підписання контрактів.

До складу «Укроборонпрому» входять близько 130 підпри-ємств військового призначення. Втім саме кам’янецький завод спеціалізується на розробці та виробництві артилерійсько-стрілецького озброєння, випускаючи якісні аналоги радянських зразків зброї калібром до 30 мм.

– Якщо гармати ЗТМ-1 для бронетранспортерів ми робили раніше, і нам вдалося вчасно виконати держзамовлення, то цього місяця вже працюємо й над ЗТМ-2, яких не виготовляли років десять, – каже конструктор Солодковський. – Сьогодні в Україні немає спеціалістів з випуску такої зброї. Якщо наш завод впорається, то буде на коні, адже за кордоном така гармата коштує втричі більше. Підприємство закуповує тільки стволи, а потім усе виготовляє самостійно. Щоправда, трохи затрималися через проблеми з постачанням стволів, загалом же перспективи є.

КАМ’ЯНЕЦЬКІ РУКИ – НА ВАРТІ ОЗБРОЄННЯ

2.jpgНа дільницях заводу точної механіки – свій фронт. Кам’янецькі інженери, токарі, фрезерувальники та шліфувальники стають тут до верстатів, аби метал перетворити на зброю, яка рятуватиме наших хлопців від ворожих наступів. Основна продукція підприємства – це гармати. І хоча інформація про кількість держзамовлень чи самих виробів – секретна, проте загалом відомо, що встановлюються кам’янецькі ЗТМ-1 та ЗТМ-2 на різні типи легкої бронетехніки. Їх використовують у вертольотах, бойових машинах піхоти й десанту, бронетранспортерах, катерах. Сьогодні зброя із Кам’янця працює в зоні АТО.

– Не менше як 550 вистрілів за хвилину, швидкість польоту снаряда – до тисячі метрів за секунду, – характеризує гармату ЗТМ-2 головний інженер підприємства Микола ШЕПІЛОВ, показуючи в одному із цехів уже готовий корпус цієї зброї. – Взагалі це радянська розробка, аналог 2А42. Ми адаптували її під себе, завод власними силами починав освоювати виробництво і тепер має власне креслення, а декотрі деталі – його власність. В Україні гармати такого калібру й такого класу виготовляють тільки тут. Продукція підприємства ліцензійна та поставлена на озброєння. Основний замовник наразі – держава, і такі замовлення виконуються першочергово. Хоча наша зброя їде і до країн Південно-Східної Азії, щоправда, вони купують не суто гармати, а бронетехніку.

Як розповідають працівники заводу, гармати виготовляють партіями приблизно по 5, 10 чи 50 штук, залежно від замовлення та завантаження. Кожна деталь, перш ніж стати частиною гармати, проходить через 70 пар натруджених рук кам’янецьких фахівців. Виготовлення однієї партії займає декілька місяців. І безпосередню участь у цьому беруть спеціалісти своєї справи, серед яких слюсар-інструментальник Віктор Атаманюк, котрий на заводі з початку його створення, начальник пружинної дільниці Олександр Бурдейний, провідний інженер-технолог Людвіг Галаманджук, провідний інженер з налагодження і випробування Анатолій Бойко, начальник інструментального виробництва Сергій Франчук, начальник гальванічної, малярної та швейної дільниці Людмила Цехановська, начальник відділу економіки і праці Антоніна Михайлова, токар Валерій Потемківський, фрезерувальники Роман Каленчук і Сергій Кондрик та багато інших. Спеціалістами від Бога на підприємстві називають Михайла Семендяка та його сина Віталія. Беручись щодня до роботи, ці люди працюють на оборону країни і сподіваються, що виготовлена ними зброя таки стане талісманом перемоги.