Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Травня 2015

СМОТРИЧ ПРОСИТЬ ЗУПИНКИ

СМОТРИЧ ПРОСИТЬ ЗУПИНКИПонад 10 років жителі с.Смотрич Колибаївської сільської ради просять дозволу на встановлення проміжних зупинок маршруток біля мосту «Стрімка лань». Для багатьох з них підходи до існуючої зупинки нагорі складають понад півтора кілометра. В дощ чи сніг ця прогулянка не є приємною.

Пішохідною доріжкою, яку розмила негода, і дорослим до зупинки йти небезпечно, а дітям і поготів. Частіше люди обирають міську зупинку і прямують через міст.

– Що не похід через міст, де постійні протяги, то нові захворювання в дітей, – скаржиться місцева мешканка Лариса Бобрінська. – Коли йде дощ чи сніг, взагалі неможливо дійти до жодної з них. Декілька років тому водії зупинялися одразу за мостом, і нам це було зручно, а потім їм чомусь заборонили.

До речі, в селі немає ні школи, ні садочка. Дітям треба добиратися або в Колибаївську школу, або до міста. А проживають тут 96 дітей дошкільного віку та 132 – шкільного. Та й жителі Смотрича переважно працевлаштовані в місті, тому зручна зупинка необхідна. І проблема не в тому, що люди просять коштів на них, громада за свої кревні готова їх встановити, потрібен тільки дозвіл. Але він якийсь зачаклований – усі можливі служби відхрещуються від зупинок.

ЧИНОВНИКИ ПРОТИ

На запит від Колибаївської сільської ради представники Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області ще 2013 р. відповіли, що зупинки встановити неможливо. Пояснюють це тим, що вже є дві пасажирського транспорту загального користування. Крім того, в області зазначили, що згадана ділянка дороги є аварійно небезпечною.

А ще зупинки слід розташовувати на ділянках доріг при повздовжніх похилах не більше ніж 40% і заборонено розміщувати ближче ніж 100 метрів від шляхопроводів.

ПРОТИСТОЯННЯ ТРИВАЄ

Здавалося б, стільки відмов мали би охолодити запал жителів Смотрича, але не цього разу. Щороку заяви-відповіді повторюються, боротьба продовжується.

Контраргументи є на все. Депутати сільської ради та громада заявляють, що умов, які суперечать галузевим будівельним нормам (ГБН) облаштування вказаних зупинок, не існує. І підтверджують свою позицію відповідними документами.

Депутат цієї сільської ради Володимир НАНОВСЬКИЙ зазначає:

– Це приклад чиновницької бездіяльності та байдужості до потреб людей. Я детально вивчив проблему. Відповідно до плану місцевості, де саме громада Смотрича вимагає проміжної зупинки для маршрутного таксі, ділянка дороги є прямою в плані й профілі, саме за 100 м до мосту «Стрімка лань». Повздовжній похил дороги не перевищує 2,6%. Фактично це рівна ділянка.

УДАІ УМВС в Хмельницькій області надало своє письмове погодження і вказує, що ця ділянка дороги не є аварійно небезпечною. Мова йде не про повноцінні автобусні зупинки, як це трактують служби, а про проміжні, саме маршрутного таксі на вимогу. Отож, відписки Служби автодоріг, м’яко кажучи, не є обгрунтованими і не відповідають дійсності.

Перший заступник начальника Служби автодоріг у Хмельницькій області Станіслав Вінський (до речі, наш односелець, який проживає поруч з місцем, де люди вимагають зупинок), заявив, що тут зупинки ніколи не буде. Така його принципова позиція.

Як простим людям вплинути на таких чиновників? Невже для вирішення буденного питання людям треба йти на крайнощі та організовувати протестні акції.

ПРОДОВЖЕННЯ БУДЕ

За ділянку автодороги (Н-03 Житомир – Чернівці) відповідає Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області. Від її рішення залежить доля зупинки.

Але там стоять на своєму, про що свідчить відповідь на інформаційний запит «Подолянина» від заступника начальника служби Леоніда ГУРАЛЯ.

Аргументи залишилися тими ж.

Хоча закінчується офіційна відповідь оптимістично:

«Беручи до уваги важливість вирішення вказаної проблеми для жителів с.Смотрич, Служба автодоріг готова повернутись до розгляду питання додаткових зупинок громадського автотранспорту в Смотричі за умови можливості забезпечення їх облаштування відповідно до державних будівельних норм і стандартів України».

Ось і виходить, що Державні будівельні норми та законодавство одні, але чиновники і народ трактують їх по-різному. Втім і пересуваються вони різним транспортом…


Вікторія КОЖЕВНІКОВА.