П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Травня 2015

ОБ’ЄДНАННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ЗА БУДЬ-ЯКОЇ ПОГОДИ…

Зміни завжди лякають, особливо якщо вони стосують-ся добробуту людей, землі, інфраструктури, грошей.

Об’єднання громад – актуальне питання, яке на слуху давно, проте втілювати його у життя не надто поспішали. Чи не щотижня в районній раді зустрічалися сільські голови із представниками районної та міської влади, проте далі розмов справа не йшла. Хоч об’єднання добровільне, та сільські голови не дуже хочуть змін. Мотивують це тим, що треба буде скорочувати робочі місця в селах, а їх і так катастрофічно бракує. Частенько таку децентралізацію порівнювали із колективізацією. Із 43 сільських і селищної рад залишаться максимум 6 об’єднаних громад.

ОБ’ЄДНАННЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ЗА БУДЬ-ЯКОЇ ПОГОДИ...Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Верховна Рада ухвалила ще 5 лютого. Він дає можливість декільком територіальним громадам (сільським, селищним або міським) об’єднуватися, а це в свою чергу забезпечить додаткове фінансування. Фактично такі

об’єднання громад матимуть повноваження і ресурси на рівні міст обласного значення. До того ж територіальні об’єднання зможуть отримувати податок на доходи фізичних осіб на рівні 60%.

Поки очільники сільських рад шукали відмовки, час минав, і невпинно наближалося 15 травня. Саме до цього дня сільські голови мали б подати в область напрацювання з укрупнення району. Об’єднання, по суті, добровільне, але змушують його впроваджувати саме зміни у фінансуванні. Звичайно ж, час покаже, як і коли буде краще, але в умовах тотального реформування, коли на утримання сільських рад переходять соціальні об’єкти, це багатьом не під силу, а отже, треба укрупнюватися. До того ж переваги у фінансуванні з Державного бюджету надаватимуться саме об’єднаним громадам.

Робоча група, до складу якої ввійшли начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ райдержадміністрації Борис БЕЦ і начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК, ще раніше напрацювала декілька шляхів укрупнення територіальних громад. Зачитали їх на одній із нарад.

Олександр Федик представив для сільських голів декілька моделей.

– При формуванні об’єднаних територіальних громад враховуються багато чинників, найголовніший – це кількість дітей. У громаді повинно бути не менше як 300 дітей шкільного віку і не менше як 150 – дошкільного. А ще беруться до уваги чисельність населення, інфраструктура, економічний стан і, звичайно ж, транспортне сполучення. Враховуючи все це, наш район можна поділити на п’ять-шість, шість територіальних громад із центральними садибами в Старій Ушиці, Жванці, Оринині, Гуменцях, Кульчіївцях, Довжку .

Порахував Олександр Григорович і вигоди від об’єднання. Додаткові кошти будуть у кожній громаді, проте конкретні суми залежать від того, хто з ким укрупниться.

– Я наголошую, що це лише наші пропозиції, а вирішувати, кому і з ким об’єднуватися, яку садибу обирати територіальним центром, лише людям, інтереси яких ви представляєте.

Сільські голови взяли ці матеріали на озброєння і обговорили їх на сесіях сільських рад. Депутати та громада внесли свої пропозиції. Окремі провели громадські обговорення. Зокрема, сільський голова Гуменців Інна АБДУЛКАДИРОВА найвідповідальніше поставилася до питання об’єднання.

– Час диктує нам зміни, і ми повинні йти в ногу з ними, – заявила вона під час робочої наради. – Справді, краще самим вирішити, кому і з ким об’єднуватися, ніж потім пожинати плоди своєї ж бездіяльності. Ми створили декілька робочих груп, які пройшлися й опитали всіх жителів нашої сільської ради, провели громадські обговорення із нашими виборцями та селянами, які хочуть з нами об’єднатися. З більш ніж чотирьох із половиною тисяч опитаних проти об’єднання лише 26 осіб. Люди розуміють, що час змін настав.

За попередніми даними, до Гуменецької сільської ради хочуть приєднатися Голосківська, Великозаліська та Залісянсько Друга.

Хочуть об’єднання і маленькі сільські ради. Скажімо, секретар Ластовецької сільської ради Олена Розумняк зазначила, що після сесії сільради та громадських обговорень громада прийняла рішення приєднатися до Жванецької сільської ради:

– Так було б зручніше і вигідніше, адже наші люди їздять до Жванця на роботу, та й інфраструктура там краща, сюди нам найближче.

Можливо, до Жванецької сільської ради приєднається ще Гринчуцька та Рудська.

До Орининської територіальної громади мають намір вступити Шустовецька та Підпилип’янська сільські ради. Привороття поки думає. Люди тут не надто раді реформам, проте, швидше за все, таки ввійдуть вони до Орининської громади. Народ посилається на закон, який каже, що об’єднання повинно бути добровільним, а самі вони не витягнуть.

Також у роздумах і Колибаївська сільська рада. У них три варіанти: приєднатися до міста, до Довжоцької громади або Жванецької. Довжоцька сільська рада відмовилася від пропозиції об’єднання з містом, натомість хоче бути разом із Зіньковецькою, Кадиївською, Завальською та Заліською. Можливо, сюди увійдуть ще Рихтівська та Слобідсько-Рихтівська.

Проти об’єднання жителі Кам’янської сільської ради. Тут впевненні, що зможуть прожити самостійно, як їм це і вдавалось досі.

Напрацювання є, але це все лише робочі моменти. Такі рішення часто змінюються, офіційні результати будуть уже після затвердження в області.

Представники району 12 травня поїхали на нараду до області, де мали прозвітувати і подати паспорти вже об’єднаних громад. Поспіхом узгоджували все те, на що було 3 місяці.

– Я можу і не їхати до області, не подавати жодних документів про укрупнення, але тоді гірше буде для нас, адже реформа, що на часі, відбудеться без наших розрахунків і побажань, – зазначив голова районної ради Микола ЖОГАН. – Розумію, що мова йде про посади, але давайте не будемо зациклюватися лише на них. Я також після реформи залишуся без робочого місця, але сьогодні головне не це. Давайте подумаємо про свої громади, ми не повинні їх підставляти, а маємо напрацювати все для їхнього блага.

Відповідні документи все-таки оформили, проте в області їх не прийняли, а відправили на доопрацювання. Сільським головам дали час детальніше обдумати укрупнення і активніше обговорити його із населенням. Реформа триває…

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.