П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Травня 2015

КАМ’ЯНЧАНИ ПЕРШИМИ ДІЗНАЮТЬСЯ, ЩО ТАКЕ 3G

Випередивши всю Україну, наше місто перетворилося на стартовий майданчик для розгортання мережі мобільного зв’язку третього покоління від компанії «Київстар».

КАМ’ЯНЧАНИ ПЕРШИМИ ДІЗНАЮТЬСЯ, ЩО ТАКЕ 3GУ квітні близько 2% її абонентів отримали можливість взяти участь у технічному тестуванні інновації, що дозволяє користуватися високошвидкісним мобільним Інтернетом. А 14 травня саме в Кам’янці експерти провідного оператора мобільного зв’язку говорили про підсумки технологічного експерименту. В компанії декількох десятків журналістів з усієї України про нього розповіли експерт 3G Алессандро АНАНІЯ, директор з технологій «Ericsson-Україна» Сергій ТЕРЕЩУК і начальник відділу корпоративних комунікацій «Київстар» Петро ІВАНОВ. 

Першим технічне тестування 3G запустили у Броварах і Кам’янці-Подільському. Наше місто експерти обрали невипадково, адже зі 103 тисяч мешканців більшість – абоненти «Київстару». Покриття якісного швидкісного зв’язку їм забезпечуватимуть 18 базових станцій, котрими вже замінили старе обладнання оператора. 

– Щоб якісно налаштувати 3G-мережу, необхідно включити її в масштабах цілого міста – окремих базових станцій недостатньо, – каже Алессандро Ананія. – Наразі ми запустили унікальний і перший в Україні процес – повноцінне технічне тестування мережі. Завдяки повному покриттю міста, абоненти отримають досвід користування 3G без «ривків» та обмежених зон. У такому режимі при-стрій користувача не перебуватиме в стані постійного пошуку мережі, а отже, акумулятор гаджету не витрачатиме на це свій заряд. Наразі в Кам’янці ми маємо змогу перевірити зв’язок у реальних умовах. Для прикладу, футбольний матч «Ювентус» – «Реал» я тут дивився, використовуючи 3G від «Київстар».

Отримані в Кам’янці результати буде враховано при обладнанні наступних міст. Відпрацьовані тут системи вже дозволили відкрити тестову мережу 3G у Києві (14 травня) та Львові (18 травня). Цей період налаштування міст стане останнім етапом на шляху до комерційного запуску технології по всій Україні. Відповідно до умов тендера аукціону («Київстару» лот обійшовся у 

2,7 млрд.грн.), компанія зобов’язана протягом 18 місяців покрити всі найбільші міста. Втім, потрапивши до списку міст-тестувальників 3G, Кам’янець першим отримає мобільний Інтернет, що дозволяє передавати дані зі швидкістю понад 2 Мбіт/с. Такі мережі надають можливість організувати відеозв’язок, дивитись на мобільному телефоні фільми, телепрограми. Скільки коштуватиме високошвидкісний Інтернет абонентам у «Київстарі», поки не кажуть. Перші тарифи на 3G обіцяють назвати тільки наприкінці травня. З моменту комерційного запуску всі картки мобільного оператора автоматично підключатимуть послугу швидкісного Інтернету, втім випробувати його блага зможуть виключно власники сучасних смартфонів.