Четвер, 18 Квітня 2024 р.
22 Травня 2015

БАТЬКИ – ЦЕ ТЕЖ ПРОФЕСІЯ

«Як часто замінювати підгузки?», «Яке меню має бути в матері, яка годує груддю?», «Що робити, коли в малюка болить животик?» – відтепер на ці та інші запитання новоспеченим матусям розповідатимуть у «Школі молодих батьків». Перше таке заняття відбулося 18 травня. Наступні проводитимуться щопонеділка, о 13.00, у кабінеті №34 жіночої консультації міської лікарні.

БАТЬКИ - ЦЕ ТЕЖ ПРОФЕСІЯВтілити в життя такий проект вдалося завдяки співпраці між Швецією, Україною та Укмерге. Нагадаємо, що Хьорлінг, Укмерге і Кам’янець-Подільський упродовж кількох років спільно працюють над вирішенням проблем, що виникають у сім’ях. За цей час у зазначених містах уже відбулися конференції та зустрічі для обміну досвідом у цій сфері. Зокрема, 4-6 травня Хьорлінг приймав гостей із Укмерге та Кам’янця, куди поїхали лікарі з міської лікарні: завідувач жіночої консультації та «Клініки, дружньої до молоді» Дзвенислава ЦУГЛЕВИЧ, лікар-акушер-гінеколог Валентина ДМИТРИШИНА, лікар-неонатолог Алла ВІШТАЛЬ, а також соцпедагог Світлана КУРИЦЯ. Повернувшись додому й надихнувшись роботою шведської школи для батьків, вони вирішили організувати безкоштовні заняття і для кам’янчан.

– Фахівці шведського сімейного центру поділилися з нами змістом курсу та особливостями підходу, – розповідає Дзвенислава Цуглевич. – Презентували нам 15 лекцій. До речі, перших п’ять вони проводять для вагітних за такими ж темами, як і у нашій «Школі відповідального батьківства»: розповідають про перебіг вагітності, народження дитини та післяпологовий період. А ось наступні десять – уже для новоспечених мам і тат. З батьками там спілкуються акушерка, педіатрична медсестра, дошкільний педагог і соціальний працівник. На шостому занятті жінки та чоловіки окремо один від одного діляться враженнями від появи малюка. А на заняттях – від сьомого до одинадцятого – співають для малюка пісні, обіймають його. Такий тактильний контакт, прояв ніжності й любові до дитини, на думку психологів, надалі позитивно вплине на його здоров’я і майбутнє. Також не обминають і таких важливих тем, як годування дитини, її безпека, як заспокоїти й заохотити дитя, відсвяткувати перший день народження. Програму зустрічей ми зможемо змінювати, враховуючи інтереси кам’янчанок.

А в майбутньому, за словами Дзвенислави Любомирівни, в консультації облаштують велику кімнату для молодих батьків, які приходитимуть туди на заняття із немовлятами (від народження до року). Поки що зустрічі проводять лише для матусь. Також у жіночій консультації готуються прийняти делегацію з Хьорлінга. Прибути вона має восени, аби поділитися досвідом із нашими спеціалістами, які працюватимуть у «Школі молодих батьків».