П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Травня 2015

БОЇ ЗА ПАЇ. ЧОМУ ВЛАДА «ШМАТУЄ» ЗЕМЛІ?

БОЇ ЗА ПАЇ. ЧОМУ ВЛАДА «ШМАТУЄ» ЗЕМЛІ?Глухо в кабінетах – шумно на дорозі. Не достукавшись у чиновницькі двері, мешканці с.Руда вирішили іншим способом добитися діалогу із владою району. Очевидно, переконливішим. Бо до селян, які 25 травня перекрили проїзд на державній трасі, таки приїхали і посадовці, і правоохоронці. А наболіло людям питання землі – поля, де вони багато років випасали худобу, передали в оренду підприємцю. Хоча орендувати ці паї хотіла агрофірма, яка готова була йти на поступки мешканцям і не чіпати пасовиська.

Вибухнула в районі не тільки ця ситуація. Про дерибан земель і корупційні схеми заговорили кам’янецькі орендарі. Вони нарікають, що теперішнє керівництво райдержадміністрації нераціонально «шматує» їхні поля, бездумно роздаючи невитребувані паї підприємцям з іншої області.

– Ми не раз зверталися до керівництва району, і нам обіцяли, що пасовисько ніхто не забере. А сьогодні дивимося: підприємець загнав на поле трактора, -­ не стримують емоцій обурені жителі Руди, які вийшли перекривати дорогу. -­ Тепер скажіть, що нам робити?! Ми ж виживаємо за рахунок корів!

За живе зачепила ситуація і представників ТОВ «Енселко­ Агро», яке орендує поля в селі.

– Сільська рада надала довідку про невитребувані паї, і цей підприємець через райдержадміністрацію швиденько оформив їх оренду. Хоча просили цю землю ми, велика фірма­орендар, яка фінансово допомагає селу, -­ каже Марія ЯРОВА. -­ Я взагалі не розумію вчинків керівників району з приводу цих паїв.

Натомість перший заступник голови РДА Анатолій КРІЛЬ і начальник відділу Державного земельного агентства у Ка­м’я­нець-­Подільському районі Олек­сій ПШЕТАКОВСЬКИЙ взялися заспокоювати обурений народ, мовляв, усе законно, проблему вирішимо, потрібно писати лист до голови облдержадміністрації. Побувши декілька хвилин, чиновники покинули епіцентр скандалу, а вже наступного дня пан Кріль дав коментар:

– Ми вже маємо домовленість, що підприємець розірве договір з адміністрацією і отримає поля в іншому місці. Напругу в Рудській сільській раді знято.

Та чи зможе керівництво району «зняти напругу», яка наросла довкола невитребуваних паїв на території багатьох інших сільрад. Великі орендарі, які об­робляють землі Кам’янеччини, звинувачують владу в нераціональних і нелогічних діях. Інакше вони не можуть пояснити ситуацію, коли гектари, що перебувають у межах їхніх полів, потрапляють до рук немісцевих підприємців. Натомість їхні звернення про оренду цих паїв РДА ігнорує.

Дивлячись на карту орендованих земель, хапається за голову директор ТОВ «Агросолюшнс» Віталій ЗАВАДСЬКИЙ, котрий висловлює претензії першому заступникові голови РДА.

– Ми справно обробляємо поля, здійснюємо соціальну підтримку сіл, а місцева влада віддає шматки земель в оренду на 49 років (!) людям з іншої області, – каже Віталій Станіславович. – Досі ми обробляли ці землі, бо в нас був дійсний договір, який закінчився 2014 року. Від попереднього голови РДА наше підприємство мало розпорядження на продовження договору. Теперішня ж влада його не виконала і, не повідомивши нас, роздала землі, аргументуючи тим, що інші орендарі просто випередили нас. Насправді ж процедура отримання в оренду невитребуваних паїв має декілька етапів. При цьому потрібно мати погодження від сільради. А в нас, скажімо, є підтвердження від голови Кульчієвецької сільради, що жодних звернень про отримання в оренду паїв не надходило. Схожа ситуація склалася в Грушці, Врублівцях, Кульчіївцях, Руді, Слобідці-Рихтівській, Китайгороді.

– Більше того, – додає юрист ТОВ «Агросолюшнс» Віта ГОРОХОЛІНСЬКА, – керівництво РДА не взяло до уваги, що, згідно з договором, саме наше товариство як попередній орендар має переважне право на оренду цих земель. До того ж паї розташовані в контурах наших полів.

Про земельний конфлікт і очевидне свавілля такого «тасування» паїв говорить і директор ТОВ «Агро-еко XXI» Олександр ГІНЗЕРОВСЬКИЙ. Натомість перший заступник голови РДА Анатолій Кріль запевняє, що підприємці з інших районів звернулися до РДА в законному порядку, і підстав відмовляти їм не було. Проте жодного слова про доцільність перекроювання земель і конфлікту з орендарями чиновник так і не сказав…