П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Травня 2015

ВИШИВАНКА – ЦЕ МОДНО!

ВИШИВАНКА - ЦЕ МОДНО!Цьогорічний День національного одягу неабияк вразив своїми масштабами. Понад дві сотні кам’янчан 21 травня взяли участь у заході «Подільська вишиванка».

Святковою ходою у сорочках з національними мотивами велелюдна колона пройшла від РЦКМ «Розмай» до площі Польський ринок. Усміхнені обличчя, гордо підняті голови і лише позитивний настрій. У вишиванці просто не можна сумувати. Розмаїття кольорів і стилів сорочок просто захоплювало. Від подільських мотивів у червоно-чорних тонах до сучасних жовто-блакитних, блакитних, білих по білому, чорних. А ще в буковинських і гуцульських: розшитих бісером, барвистими нитками в різних кольорах і техніках.

Жителі нашого міста продемонстрували і довели: вишиванка – це модно, вишиванка – це гордо!

Родзинкою заходу став 20-метровий рушник із подільським орнаментом, який у традиційні для нашого краю червоно-чорні кольори розмальовували як діти, так і дорослі. Потім полотно урочисто пронесли в супроводі оркестру, прикрасивши ним міську Ратушу.

ВИШИВАНКА - ЦЕ МОДНО!На майдані Польський ринок люди із задоволенням брали участь у безкоштовних майстер-класах з боді-арту, кулькових скульптур, кондитерської ікебани тощо. На сцені ж відбувався святковий концерт за участі танцювальних і вокальних колективів міста.

Захід організовано за сприяння міської влади, РЦКМ «Розмай», громадського об’єднання «Самопоміч». Саме члени цієї організації й стали головними натхненниками та організаторами «Подільської вишиванки». Це вже не перша їхня масштабна акція національного характеру. Починалося все з «Подільського Великодня», під час якого члени ГО «Самопоміч» вчили жителів сіл району розмальовувати писанки. Тоді байдужими не залишилися ні діти, ні дорослі. Цього разу взялися вже за рушник із подільським орнаментом.

ВИШИВАНКА - ЦЕ МОДНО!Не дивно, що пропагувати вишиванку в нашому краї на такому рівні одним із перших зголосився депутат районної ради Віталій ЗАВАДСЬКИЙ. Вишиванка – це його звичний одяг, він носив її навіть тоді, коли це було немодно, а деякі «діячі» сміялися з цього.

– У мене багато вишиванок – більше як десять, – розповідає голова районного осередку ГО «Самопоміч» Віталій Завадський. – Існує традиція і на підприємстві ТОВ «Агросолюшнс» – на день народження працівникам дарувати вишиванки. Люди, які продають їх, мене вже знають.

Щодо проведеної нами акції хочу зазначити, що в громадському об’єднанні «Самопоміч» Кам’янця-Подільського зібралася активна творча молодь, студенти, активісти. Амбітні плани так і сипляться з їхніх розумних голів. А я вже як підприємець із досвідом спрямовую їх у правильне русло. Що лише говорять імена: ВИШИВАНКА - ЦЕ МОДНО!Сергій Боднар, Валентина Прокопова, Олексій Шеремета та багато-багато інших. Дякую всім, хто долучився до організації та проведення «Подільської вишиванки», адже роботи було чимало. Скажімо, понад 20 людей розграфлювали рушник. Орнамент і беззмінного символа наших проектів – янгола, але вже у вишиванці, створив місцевий художник, письменник і громадський діяч Сергій БОДНАР. За день до заходу ми організували та провели флеш-моб: ВИШИВАНКА - ЦЕ МОДНО!вдягнулися у вишиті сорочки і пройшли від автовокзалу до Старого міста. При цьому роздали більше як три тисячі буклетів-запрошень на «Подільську вишиванку».

Запитали ми у Віталія Станіславовича і про плани на майбутнє. Виявилося, що їх чимало: це і захід до Дня захисту дітей, і свята Івана Купала, але наймасштабнішим, напевно, стане відзначення новорічних свят за народними традиціями.

Що ж до вишиванок, то Віталій Станіславович зазначив, що вишита сорочка для нього – це генетичний код, оберіг, національна особливість, яка ідентифікує нас як націю ще з дохристиянських часів. Саме тому він гордо одягає її сам і радить іншим.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.