Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Червня 2015

ДОЛУЧАЙТЕСЬ ДО АРМІЇ ДОНОРІВ!

Студенти, працівники підприємств, держслужбовці, правоохоронці, пенсіонери, приватні підприємці, медики, сімейні пари вже понад рік приходять до міської станції переливання крові (головний лікар Володимир Грубляк). Вони самовіддано та безоплатно стають донорами для поранених бійців і жителів територій, де триває неоголошена війна. Завдяки такій армії донорів, 60 літрів плазми минулого тижня передали для поранених учасників АТО. Загалом міська станція може відправити на схід ще 150 літрів плазми.

Антоніна ХОРСЄВА– Близько сотні літрів крові жителі міста та району вже здали для АТО, – розповідає завідувач відділу комплектування донорських кадрів Антоніна ХОРСЄВА. – Проте запаси життєво важливої рідини потрібно постійно поповнювати. Адже, перш ніж влити кров, вона має пройти ретельне обстеження та карантинізацію.

Взяту в донорів кров розділяють на компоненти – еритроцити та плазму, обстежують на сифіліс, гепатити В і С, проводять функціональні проби печінки. Зразки крові відправляються і в обласну станцію, де її тестують на СНІД. При найменшій підозрі кров бракується, а прізвище донора вноситься до групи ризику. В середньому за рік вилучається 1-5% крові.

Термін придатності еритроцитів – від 21 до 42 днів, у залежності від консерванта. Тому зазвичай їх використовують для місцевих хворих. А для поранених учасників АТО відправляють плазму, яка може зберігатися в морозильних камерах до двох років. Однак, перш ніж поставити пораненого захисника на ноги, плазма має пройти період карантинізації протягом 6 місяців. Як пояснила завідувач клінічної лабораторії Аліна КРАСОВСЬКА, це робиться для того, аби убезпечити хворого від інфікованої крові. Адже небезпечні інфекції мають серонегативний, тобто «прихований період вікна». Він може становити близько півроку – від моменту зараження до появи антитіл. Інколи ВІЛ-інфікованих чи хворих на гепатити можна і не виявити звичайними лабораторними методами, тому протягом 6 місяців СПК отримує інформацію і зі шкірвендиспансеру, і з санепідемстанції, і з обласної лабораторії. І якщо за цей час прізвище донора випливе у списках, плазма з його крові буде утилізована.

На сьогодні, як повідомила заввідділом заготівлі та переробки крові Світлана ГАНДЗЮК, у морозильних камерах зберігаються близько 400 літрів плазми (на фото).

Стати кровним братом для бійця АТО може людина від 18 до 60 років, яка не має гострих та хронічних захворювань. За три доби до кровоздачі не можна вживати спиртних і слабоалкогольних напоїв, а напередодні ввечері та вранці – жирної їжі та молочних продуктів. Корисно вранці випити чаю, соку, компоту. На донорів радо чекають 23 працівники станції переливання крові (вул.Тімірязєва, 116). Здати кров можна щопонеділка, щосереди та щочетверга, з 9.00 до 11.00. При собі мати паспорт.