Середа, 24 Квітня 2024 р.
12 Червня 2015

ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ: ВАРІАНТІВ БЕЗЛІЧ, ГРОШЕЙ МІЗЕР

Доки діти радіють літнім канікулам, батьки мізкують над тим, як провести операцію «Оздоровлення-2015». Цьогоріч, коли ціни практично на все вражають стрімким злетом, а зарплати – своєю «стабільністю», оздоровлення дітей «знокаутує» не один сімейний бюджет. Адже ціни на путівки в дитячі табори стартують від 3,5 тис.грн. за зміну (21 день), а відпочинок на березі моря – від 4,5 тис.грн.

СОЦСТРАХ НЕ ОЗДОРОВИТЬ

ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ: ВАРІАНТІВ БЕЗЛІЧ, ГРОШЕЙ МІЗЕР– Уже не один тиждень я розмірковую над тим, як на мізерну зарплату організувати відпочинок для 8-річної доньки, – розповідає 33-річна кам’янчанка Ірина. – Адже розумію, що благодатні літні місяці мають пройти з користю і весело. Якщо торік це вдалося завдяки путівкам від соцстраху, який покрив частину її вартості, то як буде нині – навіть не уявляю.

Не знають і в міській виконавчій дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, чи будуть цього літа придбані путівки. 

– Наразі немає жодної путівки на оздоровлення – ані дорослої, ані дитячої, – коментує директор установи Ніна БЕРЕЗНІЦЬКА. – Відомо, що ситуація не покращиться і до 1 липня. Як буде далі, не знаємо і жодних пояснень досі не отримали. Але маємо надію, що ситуація таки зміниться на краще. Торік через фонд оздоровлено 500 дітей на суму 1 мільйон 200 тисяч гривень. 

Імовірно, очікуваного полегшення на сімейний бюджет від фонду цього літа вони так і не відчують. Доведеться батькам самостійно купувати путівки в дитячий табір чи на морське узбережжя, – все залежатиме від розміру гаманця. 

ЧИМ ДЕРЖАВА ДОПОМОЖЕ?

Окрім вищевказаної установи, організацією оздоровлення і відпочинку дітей у місті опікуються у департаменті соціального захисту населення й міськуправлінні освіти і науки. 

Директор департаменту соцзахисту Людмила ПОЗИНЮК повідомила, що наприкінці травня з міського бюджету надійшло 235 тис. 300 грн., що на 83 тис.грн. більше ніж торік. Уже оголошено тендер на придбання путівок для оздоровлення дітей на узбережжі моря. Щоправда, пощастить відпочити лише дітям пільгової категорії (діти-сироти, інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, з багатодітних малозабезпечених сімей). 

– Поки що невідомо, скільки дітей ми зможемо оздоровити, оскільки, у порівнянні з минулим роком, вартість путівки стрибнула вгору. Очікуємо, що через місяць придбаємо путівки – і наприкінці липня діти поїдуть на відпочинок, – поділилася планами Людмила Володимирівна.

А ось освітяни чи не першими взялися за оздоровлення. Зі слів начальника УОН Світлани СТАРЧЕНКО, з обласного бюджету для школярів пільгової категорії, а також відмінників навчання, талановитих та обдарованих дітей виділено 63 путівки у табори «Лісова пісня» (с.Привороття) та «Чайка» (Летичівський район). 

– У «Лісовій пісні» вже відпочивають троє наших школярів, – зазначила Світлана Володимирівна. – У липні та серпні поїде решта діток. Нині ми також працюємо і з волонтерами, які запропонували направити дітей, чиї батьки загинули в АТО, на оздоровлення в Чернівецьку область. Наша мета – до 1 вересня оздоровити якомога більше діток. І заради цього залучаємо спонсорів, громадські організації. До речі, завдяки меценатам 26 учнів відпочивали в санаторії у Карпатах. 

А за кошти міського бюджету в НВК №13 у перші два тижні канікул працював пришкільний табір мовного спрямування. Тут перебували 60 учнів 1-8 класів пільгових категорій із різних шкіл міста. Крім забав, екскурсій і розваг, школярі відвідували заняття з англійської та польської мов.

СІЛЬСЬКИЙ ТУРИЗМ ЧИ МІСЬКІ ЗАБАВИ

Якщо про відпочинок дітей-пільговиків держава ще так-сяк дбає, то що робити батькам, котрі отримують зарплату, якої вистачає лише на необхідне? Куди прилаштувати нащадка, щоб не залишати його вдома без нагляду, і щоб він провів літо весело та з користю для здоров’я?

Як варіант, відправити дітей на літні канікули в села до бабусь і дідусів або інших родичів. Чисте сільське повітря, домашні харчі без ГМО додадуть дітлахам сил і здоров’я. 

А якщо таких родичів немає, то для дітей, які залишаються в місті, різні розважальні програми пропонує об’єднання підліткових клубів за місцем проживання. 

– Щодня, крім суботи та неділі, на різних майданчиках міста відбуваються веселі старти, спортивні забави та розваги для дітей. Єдине, що може внести корективи в роботу, – це погода. Щоп’ятниці ми організовуємо походи в ліс, на річку, екскурсії містом, а щовівторка біля клубів проводитимуться змагання з різних видів спорту. Ознайомитися із детальним графіком можна на нашій сторінці у «Фейсбуці», або за номером: 067-381-82-83, – повідомила керівник об’єднання Анжела ЄПАНІШНІКОВА.