Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
19 Червня 2015

УКРАДЕНЕ ЩАСТЯ ЖЕНІ ХАБОВСЬКОГО…

Напевно, якби кожного з нас зараз запитали, чи щасливий він на всі 100%, ніхто не зміг би відповісти ствердно. Хтось вимірює щастя сходинками кар’єрного зростання, хтось – нулями на банківських рахунках, хтось – черговою перемогою в конкурсі краси, а для когось щастя – просто прокинутися вранці й ще хоч раз, можливо, й востаннє, побачити цей світ.

Женя ХАБОВСЬКИЙЖиття п’ятнадцятирічного Жені Хабовського із смт Стара Ушиця, що на Кам’янеччині, оцінюється в 130 тис. євро.

Остаточний діагноз, котрий раніше здався б незрозумілим набором літер, Женя знає напам’ять – мієлодиспластичний синдром, гіпоцелюлярний варіант. Простіше кажучи, кістковий мозок хлопця не виробляє потрібних для життя клітин. Він хворіє вже чотири роки… Чотири надзвичайно довгі роки, коли його дитинство фактично обірвалося в один день і звелося до безконечних аналізів, біопсій, таблеток та уколів, крапельниць. Жені не можна купатися, перебувати на сонці, гуляти в лісі, бігати, займатися улюбленим спортом. Навіть домашні улюбленці в цій родині опинилися під суворим табу. Цей список, швидше, нагадує перелік прав в’язня, який відбуває термін покарання в зоні суворого режиму.

– Як ти так живеш? – не втримуюся від запитання, про котре одразу ж жалкую.

– А є вибір? – з подивом дивиться на мене юний співрозмовник і продовжує навдивовижу по-дорослому. – Я не кажу, що я нещасний, бо тоді вийде, ніби змирився з тим, що моя недуга стане кінцем усього.

Наразі за лікування Жені береться клініка в італійському місті Болонья. У родини вже є запрошення на операцію, яку потрібно провести якнайшвидше. Лік іде навіть не на місяці, а на дні. Як розповіла мати хлопця пані Наталія, допомогти родині взявся благодійний фонд «Таблеточки», котрий, згідно з укладеним договором, оплачує 50% вартості лікування. Євген Хабовський четвертий у їхній черзі на допомогу. Фонд зібрав для хлопця

5 тис. євро. Тепер родині потрібно швидко знайти ще 30 тис. євро, щоб розпочати пошук донора.

Звичайно, світ не без добрих людей, і для Жені збирають гроші в рідному селищі Стара Ушиця односельчани, учні загальноосвітньої школи, колектив дитячого обласного санаторію «Дністер», де працює мама, але, в порівнянні із необхідною сумою, це все ж крапля в морі. Так, люди часто віддають свої останні заощадження, а хтось зовсім не вважає за потрібне допомогти в біді, мотивуючи тим, що, мовляв, нині всім нелегко.

Наразі медикаменти для Євгена, які дозволяють підтримувати відносно стабільний стан здоров’я, обходяться в 4-6 тис.грн. на місяць.

– Ми зверталися до різних інстанцій, але руку допомоги нам простягнули не всі, – розповідає мати хлопця. – Зрозуміло, що й без нас у районі є море невирішених питань. Але ви навіть не уявляєте, як важко опинитися сам на сам із бідою, з котрої не бачиш жодного виходу.

Боляче дивитися на свою дитину й знати, що наразі її життя залежить від пачки банкнот, котрі вже навіть і не здогадуюся де шукати. Я, напевно, давно збожеволіла б, якби не Женя. Буває, сяду, ноги підкошуються, а на очах – пелена від сліз, а він обійме й заспокоює: «Мамо, я ж одужаю, все буде добре!».

З кімнати Жені мене проводжав пластиковий баранчик Шон. Він, як жартує про іграшку підліток, – безмовний і єдиний домашній улюбленець, якого йому можна в себе залишити. Відверто кажучи, я з важким серцем покидала домівку Євгена Хабовського, адже в його вже далеко не дитячому погляді можна було прочитати все, що завгодно, крім надії.

Для цієї родини кожна додаткова гривня на їхньому банківському рахунку є тією рятівною соломинкою, котра зрештою не дасть згаснути життю їхньої кровиночки. Але для цього потрібна наша з вами допомога. Подайте руку в біді, від котрої ніхто з нас не застрахований!

Номер картки отримувача 5168755613205562. Телефон матері, Наталії Іванівни Хабовської: 067-663-8725.


Діна КУШНІР.