Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Червня 2015

НА ШЛЯХУ ДО ВЛАДИ НАРОДУ

Спливе ще два дні ­ і 28 червня ми вкотре відзначатимемо День Конституції України. За радянською традицією, і в незалежній Україні це «червоний день календаря». Навіть більше. Оскільки цього року День Конс­титуції припадає на неділю, то понеділок автоматично стає вихідним.

НА ШЛЯХУ ДО ВЛАДИ НАРОДУНа жаль, радянська спадщина значною мірою, хоч і в трансформованому вигляді, залишилася в Основному Законі нашої держави. Маю на увазі надмірну концентрацію влади в центрі. В Радянському Союзі поряд із радами діяли обкоми та райкоми Компартії, зовсім не залежні від рад, а навіть навпаки. Сьогодні ж поряд із радами діють обласні та районні держадміністрації, які теж абсолютно не залежать від рад. Більше повезло містам обласного підпорядкування, до яких має щастя належати і наш Кам’янець. Тут немає держадміністрації, голову якої призначає Президент, а діє виконком, кот­рий формують обрані народом рада й міський голова.

Як зазначалося в одному з нещодавніх сюжетів «Телевізійної служби новин», в Україні триває тонка політична гра ­ Конституційна реформа. З одного боку Україна рухається у правильному напрямку ­ до передачі пов­новажень із Києва містам і громадам. До цього нас підштовхує і Європа. З іншого боку, ідею самостійності регіонів хоче обернути на свою користь Росія через так звані «народні республіки» на Донбасі. Тож одне з важливих нині завдань: змінити Основний Закон так, щоби не опинитися в пастці політтехнологів Кремля.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман так охарактеризував два місяці діяльності робочої групи із децентралізації: «Ми дійшли до того варіанту, який може бути реальним, взятим за основу, щоб закріпити незворотність процесу зміни місцевого самоврядування, як це зробили європейські країни».

Володимир Борисович упевнений, що після внесення змін до Конституції відбудеться пов­ноцінне місцеве самоврядування. Базовим рівнем стане громада, в руках якої сконцентруються ресурси ­ податки та інші надходження. За словами Гройсмана, буде реалізовано те, що 29 ро­ків тому досягли європейські країни, а ми досі цього не зробили і бідкаємося.

Передбачено на рівні районів і областей повернути виконкоми. Тобто, як підкреслив Голова Вер­хов­ної Ради, «від держави влада буде передана органам місцевого самоврядування, які ми обираємо».

Приємно, що Венеціанська комісія в попередньому висновку схвально оцінила пропоновані зміни до Конституції України в частині децентралізації. Щоправда, висловила і два зауваження. Тож сподіватимемося, що згодом у парламенті знайдеться достатньо голосів, аби внести відповідні зміни до Основного Закону, що записане в Конституції гарне й принципове положення: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ», ­ вдасться нарешті закріпити на практиці.