Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Червня 2015

ДЛЯ КОГОСЬ ЦЕ НЕ ОБОВ’ЯЗОК, А ЧЕСТЬ!

РОЗПОЧАЛАСЯ ШОСТА ХВИЛЯ МОБІЛІЗАЦІЇ

…Коли ФСБшники відібрали у нього військовий квиток і примусили воювати за ДНР, кримчанин Ігор БІЛЕЧЕНКО залишив рідну домівку. Прихопивши лише паспорт, чоловік приїхав до знайомих у Кам’я­нець­Подільський. Сидіти на шиї у друзів і чекати допомоги від держави він не став, а прийшов до військкомату і записався у добровольці. Своє рішення пояснив просто: «У мене немає ні хати, ні рідних. Єдиний шанс у житті ­ піти служити і боротися за Україну. А коли вернемо Крим, повернуся додому». Нині він ­ спецназівець.

…Залишившись без даху над головою, тепер вже колишній донеччанин Володимир оселився в друзів у мирному Кам’янці. Однак довго сидіти без діла він не зміг, тому теж вступив до лав добровольців.

…Змінити книжки і затишні ауди­торії на життя у казармах вирішив викладач коледжу ПДАТУ Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ. Учора він добровільно прийшов до військкомату. Поганий зір не доз­воляє йому пристати до стрілець­кого батальйону, однак чоловік радо погодився на посаду кухаря, тим паче, що має до цього хист.

ДЛЯ КОГОСЬ ЦЕ НЕ ОБОВ’ЯЗОК, А ЧЕСТЬ!…У важкі для країни часи не могла залишатися вдома і медсестра інтенсивної терапії пологового відділення міської лікарні Тетяна ШАСТКІВ, яка має військове звання ­ «старшина». Вона сама прийшла у військкомат. I вже 9 лип­ня відправляється на полігон Нової Любомирки, що на Рівненщині. Жінка впевнена, що на війні її допомога важливіша. Вдома на матір і дружину чекатимуть чоловік та троє дітей.

І такі відважні, рішучі й патріотично налаштовані люди є поміж нас. Вони не заховалися за жіночими і дитячими спинами, не «прикрилися» старенькими бабусями та дідусями, не «похворіли» на різні недуги. Хтось із них не захотів бути у «диванній сотні» й вести «війну» в соцмережах, інші знайшли в армії порятунок від життєвих негараздів. Ситуацій, що привели їх до війська, безліч. Але всіх об’єднало єдине бажання ­ захищати Батьківщину.

Тиждень тому розпочалася шоста хвиля мобілізації. За цей час декілька сотень чоловіків, серед яких ­ і працівники виконавчих органів влади міста і району, вже встигли отримати запрошення до військкомату. Там вони мають пройти медкомісію та співбесіду. Фізично загартованих і психологічно стійких уже найближчим часом відправлять на навчальні збори.

– Принципових відмінностей від попередньої хвилі мобілізації немає, -­ коментує військовий комісар ОМВК Ігор РИБАК. -­ Близько двох сотень жителів міста і району плануємо мобілізувати до Збройних сил України, Нацгвардії та Державної прикордонної служби. Кличемо до війська як війсь­ково­зо­бов’язаних, котрі мають до­свід військової служби, так і тих, які раніше не служили. Вони мають замінити військовослужбовців, призваних під час третьої хвилі. Вік мобілізова­­них ­ від 20 до 60 років. Усі війсь­ковозобов’язані призиваються до навчальних уста­нов, де протягом визначеного часу пройдуть підготовку за фахом. I лише після цього будуть направлені до військових частин, звідки після бойового злагодження вирушать у зону АТО.

Щоправда, не всі чоловіки готові розпрощатися із цивільним життям. За словами Ігоря Степановича, є чимало таких, що переховуються від служби. Матеріали щодо одного «втікача» вже передано до суду.

Загалом, як повідомив обласний воєнком Сергій ПРИСЯЖНЮК, під час шостої хвилі на Хмельниччині має бути мобілізовано понад 2000 осіб, у тому числі 110 офіцерів, та 50 одиниць техніки.