П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
26 Червня 2015

ПРОЩАННЯ ІЗ ПОРОШКОМ СМЕРТІ

Лист, який отримала редакція, засвідчив, що викарабкатися із прірви наркоманії таки можна. Це підтвердив автор листа Юрій Лісовий, котрий довгий час вживав ядовите зілля. Нині він допомагає іншим позбутися цієї смертельної звички і за активну боротьбу з наркотиками нагороджений медаллю ІІІ ступеня «За протидію наркозалежності».

Юрій Лісовий«Мне 30 лет, – пише Юрій. – Десять лет своей молодой жизни я потерял впустую, хотя этого и не планировал. Несмотря на то, что в школе хорошо учился, занимался спортом, как-то попробовал алкоголь, а за ним – и наркотики. Неоднократно был судим. С тех пор моя жизнь и жизнь моих родителей превратилась в кошмар. Я хотел завязать, перепробовал все способы, но сил не хватило, пока по совету друга, которому удалось вырваться из обьятий наркотика, не пришел в реабилитационный центр. Там научился «держать свободу», увидел смысл жизни. И понял главное: если в жизни что-то случилось (болезни, проблемы, горе), просто сидеть, мечтать, думая: «О, если бы Господь Бог исцелил меня, дал бы мне деньги, освободил от зависимости…», – это пустая трата времени. Все зависит от того, как вы реагируете на то, что происходит вокруг вас, в ваших мыслях, в сердце. Мне когда-то сказали: «Ты не сможешь покончить со всем!»; «Ты что, слепой?! Это невозможно!!!». Но я сделал это!

Трудность не в том, что у тебя проблемы, а в том, как ты относишься к ним. И если ты хочешь добиться успеха, начинай с мечты, а не с обстоятельств. Мы ничего не сможем добиться в жизни, если впустим фобии и страх.

Начертите в своем воображении круг. Он будет обозначать все, что вы успели в своей жизни на сегодняшний день. Не бойтесь выйти за пределы круга, своей комфортной жизни… Если хотите сами определять качество жизни, то должны решать, как реагировать на то, что вокруг происходит. Я понял, что сам могу выбирать, кто я такой. Вы что – хуже меня?! Или у вас нет мечты, цели?! Что Вы хотите сделать: добиться успеха в бизнесе, работе, семье, или же просто освободиться от какой-то зависимости. Что вас держит?

Все, кто чего-то добивался в жизни, – это мечтатели, но не все мечтатели добиваются чего-то. Мечтайте, решайте, планируйте и добивайтесь своего. Вы сможете! «Бывших наркоманов и алкоголиков не бывает», – говорит официальная медицина. Не верьте, это неправда! В этом убеждают бывшие наркозависимые, а сегодня – свободные, счастливые и успешные люди. И я один из них.

Обращаюсь ко всем наркозависимым, ихним родным. Выход есть. Примите решение поменять свою жизнь – и вами еще будут гордиться.

Я понял, что помощь людям намного лучше того кайфа, который получаешь от дозы. И это стало моим образом жизни».

Про те, що потрібно якомога швидше «зістрибнути з голки» говорять і медики.

– Залучення до наркотиків найчастіше відбувається через цікавість, – каже лікар міської поліклініки №1 Ольга Горбань. – Хтось наслідує старших друзів, інші хочуть привернути увагу, продемонструвати самостійність. Фахівці вважають, що будь-яка людина має схильність до наркотичної залежності, але у кожного різний ступінь. Достеменно відомо, що наркоманія найчастіше розвивається в емоційно нестійких осіб зі слабкою волею, несформованою, незрілою особистістю, із психопатичними рисами характеру, дефектами виховання.

Після першої спроби буває друга, третя… I поступово формується потреба у повторному їх прийманні. Так людина потрапляє в залежність від наркотику, стає його рабом. Усі її бажання націлені лише на добування і приймання дози.

ПРОЩАННЯ ІЗ ПОРОШКОМ СМЕРТІРозплата за вживання наркотиків наступає дуже швидко. Чим молодша людина, котра приймає наркотики, тим гірше перебігає хвороба. Відомо, що майже 90% наркоманів – це підлітки й молодь до 30 років.

Наркоманія – це хвороба, при якій виникають зміни не тільки у нервово-психічній сфері, а страждає й серцево-судинна система, нирки, печінка та інші життєво важливі органи. Хронічне отруєння наркотиками швидко призводить до інвалідності й смерті у молодому віці. Характерний зовнішній вигляд наркомана: бліде із сіруватим відтінком обличчя; у погляді – байдужість; невпевнена хода й уповільнене мовлення.

Аби запобігти формуванню шкідливих звичок у підлітків і юнацтва, необхідно створювати умови для їхнього самоствердження і самовираження, сприяти розширенню позитивних захоплень та інтересів, ненав’язливо їх контролювати. Намагатися перешкоджати впливу на підлітків негативних лідерів, не допускати їх у погані компанії. Приділяти увагу, розмовляти і чути своїх дітей. Доводити на переконливих прикладах, що тютюнокурінння, зловживання алкоголем і наркотичними засобами – доля слабких, обмежених, безвільних людей, прямий шлях до хвороби і ранньої смерті, тобто шлях в нікуди.

Батьків мають насторожити такі зміни у поведінці дитини: байдуже ставлення до навчання, своїх обов’язків, брехня, відчуженість, невмотивована ворожість, грубість, особливо до батьків, зміна зовнішнього вигляду, поява нових друзів.

Якщо з’явилися будь-які сумніви щодо дитини, не гайте часу і відразу порадьтеся із фахівцем. Лікування набагато ефективніше при ранньому зверненні до лікаря.