Субота, 20 Квітня 2024 р.
3 Липня 2015

ДИВУВАЛИ КИТАЙЦІВ ЇХНІМИ ГРОШИМА

ДИВУВАЛИ КИТАЙЦІВ ЇХНІМИ ГРОШИМАУ середньовіччі з Китаю в Європу пролягав знаменитий Шовковий шлях. Купці долали його на конях, верблюдах майже два роки. І ось через багато століть історія, схоже, знову повторюється. Правда, цього разу делегація з п’яти представників Всекитайської асоціації журналістів прибула в Україну на запрошення нашої Національної спілки журналістів.

Після столичних прийомів Чжан ПХІН, журналіст Агенції «Новини Китаю»; Лу ШАН’Ї, заступник голови Асоціації журналістів провінції Шаньсі; Лінь ХАЙЛІ, заступник головного редактора корпорації новин «Вечірній Янчхен»; Сюй МІНЬ, заступник головного редактора щоденної газети міста Шанхай «Цзєфан»; Тхань УЦЗЮНЬ, заступник керівника європейського департаменту Китайської національної асоціації журналістів завітали на Хмельниччину.

Наші колеги – здебільшого керівники газет, що тісно співпрацюють з урядом і компартією Китаю, який є зразком того, як можна будувати і розвивати суспільство з однією четвертою населення планети.

У Хмельницькому китайські журналісти відвідали редакцію газети «Подільські вісті» та поспілкувалися із керівництвом області.

А коли доїхали до Кам’янця, він їх зустрів нічною екскурсією у Старому замку. Гості мали можливість взяти участь у майстер-класі з гончарства, позмагатися у стрільбі з луків та арбалетів, відчеканити на щастя середньовічні монети.

Наступного дня китайські журналісти продовжили знайомство з Кам’янцем, проїхавшись на електромобілі вузькими вуличками Старого міста, відвідавши костел святих Петра і Павла, міську Ратушу, музей грошей, де неприховане почуття захоплення у них викликала експозиція китайських грошей – юанів. А у Книзі почесних гостей у Ратуші керівник делегації Чжан Пхін побажав, аби українці швидше здолали труднощі, щоб надалі міцніла дружба між Китаєм та Україною.

Також представники центральних китайських масмедіа у міській раді зустрілися із заступником міського голови Григорієм ГОРШУНОВИМ і головою Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Василем СУКАЧЕМ, які ознайомили членів делегації з історією та розвитком очолюваних ними територіальних громад, промисловим і аграрним потенціалом регіону. При цьому наголосили, що місто і район мають високу інвестиційну привабливість, динамічний розвиток економіки тощо.

Учасники делегації висловили вдячність міській і районній владі за гостинний прийом, своє захоплення не лише привабливістю архітектурних пам’яток і музеїв міста, унікальними колекціями, мальовничим ландшафтом, а й щирістю і відкритістю кам’янчан. Про що вони й розповідатимуть на сторінках китайських видань, у передачах радіо та телебачення.

Шкода, тільки до Китайгорода не доїхали, за браком часу…

Василь ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, 

голова міськрайонної організації НСЖУ.