П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Липня 2015

У РОЛІ АДВОКАТА – ДЕРЖАВА

Максим ІЛЬЧИШЕНІз 1 липня в Україні розпочала роботу мережа місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Одна із сотні державних установ, що забезпечуватимуть представництво інтересів у судах соціально незахищеним громадянам, з’явилася й у Кам’янці-Подільському за адресою: вул.Пушкінська, 44. Отримати безкоштовний юридичний супровід не лише у кримінальних, а й у цивільних та адміністративних справах тут зможуть громадяни, котрі потребують особливої уваги в забезпеченні їхнього права на захист, зокрема, малозабезпечені, діти-сироти, безпритульні діти і діти, які стали або можуть стати жертвами насильства у сім’ї, учасники бойових дій, у тому числі в АТО, члени сімей загиблих, біженці.

– Відкриття Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кам’янці – це, перш за все, забезпечення доступності правових послуг для осіб, котрі не можуть дозволити собі винайняти приватного адвоката в ситуації, коли порушуються їхні права, – розповідає директор Кам’янець-Подільського центру Максим ІЛЬЧИШЕН. – Адже завдання Закону «Про безоплатну правову допомогу» – забезпечити доступ до правових послуг людям, які через обмеженість у фінансах не можуть захистити себе в суді. Завдяки роботі центрів усі витрати на гонорар адвокатові на себе братиме держава, а громадянин отримуватиме юридичний супровід кваліфікованого фахівця, котрий захищатиме його в суді аж до набрання рішенням законної сили, а то й до його виконання.

Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги обслуговуватиме мешканців Кам’янець-Подільського, Чемеровецького, Дунаєвецького, Новоушицького районів. Підтримку в суді їм гарантуватимуть 18 адвокатів, з якими на сьогодні діють відповідні контракти. Протягом останніх двох років безоплатну вторинну правову допомогу держава надавала виключно у кримінальних справах і при адміністративних затриманнях, де правовий супровід забезпечували чергові адвокати регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в областях.

– Аналіз даних цих справ по всій країні показує, що, хоча кількість адвокатів, які мають контракти із Центром, складає тільки 7% загальної кількості адвокатів України, саме на них припадає більше 40% виправдувальних вироків, – зазначає Максим Вікторович. – Тому сказати, що державний адвокат гірший ніж приватний, однозначно не можна. Правники, котрі перебувають у системі безоплатної правової допомоги, – це активні, досвідчені професіонали, які мають багато виграшних справ, позитивних відгуків і клієнтів. Просто тепер їхні послуги замість клієнта оплачуватиме держава.

Уже пройшло близько семи обласних конкурсів, де відібрано адвокатів, котрі наразі увійшли до відповідного реєстру. Вичерпний перелік осіб, які мають право скористатися їхніми послугами, визначено статтею 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу». Як і в будь-якій держустанові, для того, щоб скористатися послугами адвоката за рахунок держави, заявникові доведеться документально підтвердити свій статус, а також те, що він насправді потребує вторинної правової допомоги. Але гадаю, малозабезпеченим громадянам набагато простіше зібрати декілька довідок, аніж оплатити послуги кваліфікованого адвоката. Втім хочеться застерегти людей від хибної думки, що з появою Центрів кожному пенсіонерові видадуть безкоштовного адвоката, котрий виконуватиме їхні забаганки. Наразі Координаційний центр розробляє перелік і вимоги до документів, що мають бути надані для одержання правової допомоги.

Наголошують також на тому, що працівники місцевого Центру БВПД безпосередньо не надаватимуть правової допомоги і юридичних консультацій. Їхнім завданням стане налагодження зв’язку між клієнтом та адвокатом. Якщо ж проблему можна вирішити без призначення адвоката, у Центрі вам вкажуть альтернативні шляхи розв’язання правового конфлікту завдяки зв’язкам із громадськими організаціями, мережею адвокатів, які надають послуги pro bono, державними інституціями та іншими суб’єктами з надання безоплатної первинної правової допомоги.

– Активно в Україні розвивається й мережа безкоштовної первинної правової допомоги, установи якої консультують і допомагають у складанні документів непроцесуального характеру, тобто коли справа ще не перебуває в суді, – зазначає керівник Центру БВПД. – Громадські організації, що працюють за цим напрямком, наразі об’єдналися у громадську спілку «Мережа центрів правової інформації та консультацій», яка прагне об’єднати зусилля всіх центрів і забезпечити громадянам доступ до реальної правової допомоги. У нашому Центрі працюватиме відділ взаємодії із суб’єктами надання первинної правової допомоги. Його безпосереднім завданням буде напрацювання зв’язків із громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, державної влади для забезпечення потреб нашої територіальної громади у доступі до безкоштовної та якісної правової допомоги.