Субота, 27 Квітня 2024 р.
3 Липня 2015

ПІЛЬГОВИКАМ «СЮРПРИЗ» ВІД ВЛАДИ

Складається враження, що голослівні обіцянки нашої влади про підтримку малозабезпечених громадян при оплаті за комунальні послуги за новими, непідйомними, тарифами, – це лише фарс. Бо як можна пояснити зміни в законодавстві про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, що набули чинності з 1 липня 2015 р.

Саме із цього дня середньомісячний сукупний дохід родини пільговика і гратиме першу скрипку при наданні пільг на оплату «комуналки». Якщо середньомісячний дохід на одну людину перевищуватиме мізерних 1710 гривень бодай на одну копійку, на комунальне полегшення розраховувати не варто. Раніше пільговику було достатньо прийти до служби соцзахисту із посвідченням й отримати свою законну пільгу (від 25% до 50%) на оплату комунальних платежів.

За інформацією директора департаменту соціального захисту населення міськради Людмили ПОЗИНЮК, нововведення стосуватимуться таких категорій: учасників війни; дітей війни; членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни; жертв нацистських переслідувань; багатодітних сімей; осіб, які мають особливі чи трудові заслуги перед Батьківщиною, та їхніх вдів; працівників міліції, звільнених зі служби за віком, у зв’язку з хворобою або за вислугою років; працівників кримінально-виконавчої системи, податкової міліції; осіб, звільнених зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років; тих, котрі стали інвалідами під час виконання службових обов’язків, та членів їхніх сімей; сільських педагогів, медиків, працівників культури, бібліотек та сфери захисту рослин, які знаходяться на пенсії.

Отож при наданні пільг враховуватиметься середньомісячний сукупний дохід (за попередніх 6 місяців) родини пільговика в розрахунку на одну особу. Він не повинен перевищувати доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, – це 1710 грн. Тобто доходи родини пільговика додаються і діляться на кількість її членів. Якщо отримана сума перевищує 1710 грн., право на пільгу втрачається.

До сукупного доходу сім’ї пільговика належать нараховані пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога (крім одноразових виплат), доходи від підприємницької діяльності.

Наразі пільговиків із пакетом необхідних документів чекають у департаменті соцзахисту. Пільгу їм призначатимуть із моменту звернення. Тож вирушивши до будівлі на вул.Шевченка, 26, пільговики мають взяти із собою: паспорт; ідентифікаційний код (пільговика і членів родини); довідки про доходи пільговика і членів родини (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за 6 місяців, що передують моменту звернення; якщо доходів немає, – документи, що це підтверджують.

Натомість у департаменті закликають громадян-пільговиків не опускати рук, а оформляти субсидію.