Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
31 Липня 2015

НЕ ДАЮТЬ СПАТИ ЇДЮЧІ «АРОМАТИ»

НЕ ДАЮТЬ СПАТИ  ЇДЮЧІ «АРОМАТИ»«Запах, наче у котячих фекалій», «смердить, як на свинофермі», «жахливо тхне якимись гнилими відходами», – саме на такі асоціації наштовхували кам’янчан «аромати», що протягом усього тижня витали в повітрі міста. Амбре, котре доводилося вдихати мешканцям декількох мікрорайонів, було настільки нестерпним, що збивало з ніг навіть тих, хто з дитинства звик до «пахощів» Кам’янця перед дощем.

­ Уже близько тижня в повітрі жахливо смердить свинофермою, ­ скаржиться мешканка мікрорайону «Жовтневого» Лариса Іванівна, яка зателефонувала до нашої редакції. ­ В квартирі неможливо дихати. Надворі спека, а ми мусимо зачиняти всі вікна, щоб хоч якось врятуватися від смороду. Запах настільки нестерпний, що аж дере в горлі та сльозяться очі. Навіть не знаємо, звідки може доноситися настільки їдючий запах.

Здогадки людей про ймовірне джерело смороду можна було прочитати в соціальних мережах. Версії мешканців міста там розділилися. Одні грішили на м’ясокомбінат, котрий нещодавно відновив роботу, інші ­ на відходи виробництва ПАТ «Авіс» та відомий своїми «ароматами» ДП «Довжоцький спиртозавод».

Шукати розплідник нестерпного запаху кинулися й представники міської та районної влади, адже від шлейфу неприємних «ароматів» подітися їм теж нікуди. Створивши спільну робочу групу, моніторити ситуацію взялися представники міськради, РДА, міськрайонного управління Держсанепідслужби та уп­равління ветеринарної медицини. Коло ймовірних причетних до псування повітря чиновники одразу звузили до тієї ж вищевказаної трійки «підозрюваних».

­ Коли в середу робоча група ви­їхала на бардополя спиртозаводу, то виявила той самий їдкий запах, ­ коментує ситуацію міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. ­ Цей сморід набагато їдючіший і концентрованіший, ніж звичний для Кам’ян­ця запах відстійників. Ситуація із забрудненням повітря відходами виробництва спирту в нашому місті була складною протягом багатьох років, але такого жахливого запаху, як цього тижня, місто ще не чуло. Сморід на бардополях був схожий на трупний. Повноважень робити офіційні висновки чи давати підприємству рекомендації міська влада не має. Наразі ми вже підготували звернення до прокуратури та екологічної інспекції області щодо термінової перевірки підприємства та виявлення джерела неприємного запаху на території нашого міста.

До боротьби з «ароматами» спиртозаводу місту не звикати. Але поки підприємство зі скандальним шлейфом працює, мешканцям та враженим туристам не залишається нічого іншого, ніж дихати його «пахощами». Адже війна за чисте повітря, що триває вже близько десяти років, результату поки не дала.