Четвер, 28 Березня 2024 р.
21 Серпня 2015

РАЦС У ПОЛОГОВОМУ, ЗАПИС НА ШЛЮБ – В ОН-ЛАЙНІ

Віктор Худняк, Ігор АлексєєвПро революційні та інноваційні ініціативи, які наразі втілюють реформатори Мін’юсту, цього тижня в Кам’янці розповідали радник міністра юстиції, народний депутат України Ігор АЛЕКСЄЄВ і начальник управління юстиції в Хмельницькій області Віктор ХУДНЯК. 18 серпня представник міністерства ознайомився з роботою місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (директор Максим ІЛЬЧИШЕН), навідався до ЦНАПу (керівник Анжела БОГДАН), зустрівся з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ і поділився планами на майбутнє з місцевими журналістами.

Центри із надання адміністративних послуг і безоплатної вторинної правової допомоги нардеп називає найбільш фундаментальними інціативами уряду. Тому наразі у відомстві ретельно пильнують за ефективністю та коефіцієнтом їх корисної дії.

– Надзвичайно великі надії ми покладаємо на роботу центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги, – каже Ігор Алексєєв. – Сподіваємося, що люди не боятимуться до них звертатися і довірятимуть державним адвокатам. Адже, незважаючи на складні економічні умови, на розбудову їхньої мережі виділено близько чверті мільярда гривень. Контроль результатів роботи центрів з боку Мін’юсту буде надзвичайно високим.

Перевірив Ігор Алексєєв і роботу місцевого ЦНАПу. Наразі тут надають близько 190 послуг. Утім цей список у Мін’юсті вже невдовзі обіцяють поповнити новими повноваженнями, зокрема – щодо реєстрації бізнесу та нерухомого майна.

Чимало реформаторських планів від час зустрічі анонсував і начальник управління юстиції в Хмельницькій області Віктор ХУДНЯК. Як зазначив чиновник, уже з наступного тижня його відомство запроваджує он-лайн-прийом громадян. Завдяки сучасним засобам зв’язку, поспілкуватися з очільником обласної юстиції можна буде просто з приймалень районних і міських управлінь. Утім справжнім ноу-хау стане новий підхід до реєстрації немовлят. Акти про народження на Хмельниччині планують видавати в пологових будинках, де для зручності молодих батьків чергуватимуть працівники РАЦСів.

Полегшити у Міністерстві юстиції обіцяють і процес призначення дати державної реєстрації шлюбу. Наразі у відомстві працюють над пілотним проектом, що дозволить забронювати урочисту подію он-лайн.

– Наразі ми активно працюємо над тим, щоб максимально дистанціювати чиновника і клієнта, а паперовий документообіг перевести в електронний, – зазначив насамкінець Ігор Алексєєв. – Такий підхід не лише полегшить процедуру, але й значно її здешевить і очистить від можливих корупційних махінацій. Адже комп’ютеру хабара не даш.