П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Серпня 2015

ПОРТФЕЛІ ЗБИРАЄМО, НА ЗМІНИ ЧЕКАЄМО

ПОРТФЕЛІ ЗБИРАЄМО, НА ЗМІНИ ЧЕКАЄМОВипрасувана шкільна форма, наповнені шкільним приладдям рюкзаки, вчительські журнали та нові підручники вже чекають на День знань. Освітяни розпочинають його із активного обговорення змін до Закону України «Про освіту», які народні обранці мають затвердити цієї осені. Цьогоріч же грандіозних нововведень не планується.

Шкільний дзвінок вперше покличе до причепурених класів 1250 першачків із міста та 460 – із району. Для першокласників, яких у місті побільшало, відкриють додаткові класи у НВК №№3, 8, 13 та ЗОШ №10. У районі ж тішаться тим, що демографічна ситуація не призвела до закриття сільських шкіл. Хоча над деякими, де навчаються з десяток учнів, дамоклів меч уже навис. Але, як би там не було, перший урок для всіх школярів розпочнеться патріотичним вихованням.

Про те, як працюватиметься педагогам у 2015-2016 р., «Подолянину» розповіли заступник начальника міськуправління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК і керівник відділу освіти РДА Олена ПРОНОЗЮК.

ШКІЛЬНА ПРОГРАМА ТА КАД­РОВІ ЗМІНИ. Міносвіти збіль­шило години на вивчення іноземної. У 5-9-х класах вона звучатиме по три години на тиждень, а у 10-11-х – по три з половиною. Це не торкнеться шкіл із поглибленим вивченням іноземної.

Війна на сході країни внесла корективи і у вивчення шкільного предмета «Захист Вітчизни». Кожна школа має право на свій розсуд обирати, скільки годин виділити на підготовку майбутніх захисників – півтори чи дві.

На випуск­ників чекає поєднання ДПА і ЗНО з таких дисциплін, як українська, англійська та на вибір математика чи історія України.

Зникне зі шкільного розкладу такий предмет, як світова література. Натомість з’явиться зарубіжна.

А ось кадрових змін у місті та районі негусто. До когорти директорів міста долучиться Наталія МАЛЕНЬКА, яка очолила новий садочок №19. У районі директором Сокільської ЗОШ стала Валентина ЦАПЛЮК.

ПІДРУЧНИКИ. Ними забезпечені практично всі школи міста і району. Якщо ще у травні за батьківські гроші мали купувати книги для учнів 4 та 7 класів, які навчаються за новими державними стандартами, то наразі 50% виділив уряд, а решту – з міського бюджету. В районі сума на книги вже зарезервована, залишається лише, щоб депутати райради її погодили. Підручники вже друкуються і найближчими днями перекочують до рук школярів.

ХАРЧУВАННЯ. Влада міста і району й надалі забезпечуватиме учнів молодших класів безкоштовними сніданками. Залишається в силі і програма, за якою безкоштовно харчуватимуться діти, батьки яких беруть участь в АТО, переселенці, діти чорнобильців, з малозабезпечених родин, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. А ось за гарячі обіди решті батьків доведеться сплачувати самим. Їхня вартість у місті коливається в межах від 8 до 10 грн. на день. У районі дещо нижча – 5,50 грн. Її вдалося здешевити за рахунок зібраного на пришкільних ділянках урожаю та власної консервації.

Подорожчання продуктів харчування спустошить і гаманці батьків дошкільнят. У місті та районі за харчування дитини в садочку батькам доведеться викласти близько 12 грн.

ПОЗАШКІЛЛЯ. Готові розвивати таланти дітей і позашкільні заклади. В місті їх є п’ять, у районі – два, відвідувати які діти поки що можуть безкоштовно. Адже в проекті нового Закону «Про освіту» чиновники планують позашкілля вилучити із загальної структури освіти, отже, вона може стати платною. Сподіваємося, що нашим обранцям вистачить здорового глузду не відбирати в батьків частину сімейного бюджету. Адже наслідки можуть стати плачевними: таланти розвиватиме вулиця, а нормою дозвілля стануть шкідливі звички. 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, 

Галина МИХАЛЬСЬКА.