Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Серпня 2015

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: КОЛЬОРОВИЙ ПАРАД І ЧОРНІ СТРІЧКИ СМУТКУ

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: КОЛЬОРОВИЙ ПАРАД І ЧОРНІ СТРІЧКИ СМУТКУЯскраві кольори державного прапора і розмаїтих вишиванок, усмішки на обличчях пар похилого віку і крихітних малюків на святі Незалежності України цьогоріч не відвернули уваги від нестримних сліз і горя батьків, дружин і дітей тих, хто за цю незалежність віддав найцінніше, – життя… Урочисті святкування, що цими вихідними закрутили Кам’янець у вихорі масштабного параду вишиванок, конкурсів патріотичних дитячих транспортних засобів і гучних музичних концертів, розпочалися із вшанування пам’яті дев’ятьох кам’ян­чан, які загинули у боях на сході. Мовчазною подякою за подвиг Героїв стали десятки білих повітряних кульок, що полетіли в мирну блакить неба над Старим містом.

У кольорових віночках, вишиваних сукнях і сорочках, загорнуті в жовто-блакитні прапори, разом із оркестром і військовими 23 серпня містом крокував чималий парад вишиванок. Цьогоріч кількість учасників святкової ходи в національному вбранні була чи не найбільшою за останні роки. В червоно-чорних, заквітчаних соняхами й маками сорочках та сукнях центральною вулицею міста крокували і дорослі, і малі.

До вбраних у найкращий на­ціо­нальний одяг батьків вперше приєдналися й найменші ка­м’янчани. На святі малюки показали свої патріотичні візочки, велосипеди, самокати, квадроцик­ли й маленькі автівки. Приводом прикрасити транспортні засоби діток кольорами і символами України стала акція «Малюк-

патріот», участь у якій взяли діти віком до п’яти років. Креативності й фантазії батьків позаздрили б навіть відомі дизайнери, адже кожен учасник дитячого марафону відрізнявся власним оригінальним образом.

Прикрашені соняхами, маками, вишитими рушниками, національними стягами, синьо-жовтими кульками і навіть солом’яною стріхою дитячі транспортні засоби стали справжньою окрасою і втіхою учасників та глядачів маршу вишиванок.

Стартувала хода біля Будинку культури, де учасники параду сплели «Перевесло єднання». Віночок із 25 фрагментів, що символізували кількість областей України та Крим, пронесли містом і одягнули на міську Ратушу. Саме біля неї впродовж двох днів відбувалися святкування 24-ї річниці державної Незалежності. Розпочали їх, винісши на сцену портрети полеглих у зоні АТО кам’янчан.

«А знаєш, кохана, мені вже не страшно, я тут такий не один…» – такими словами у написаному під обстріли ворога вірші до своєї нареченої звертався музикант і відомий у місті активіст Микола Гордійчук. Саме 23 серпня Коля мав одружитися. Та, на жаль, цей день його кохана й рідні зустрічали вбраними у чорне… Поруч із ними своїх Героїв пом’янули сім’ї та близькі кам’янчан Павла Стрільчука, Андрія Журавленка, Сергія Мелимуки, Олександра Луньова, Валерія Лізвінського, Руслана Коношенка, Аркадія Чухнова, Миколи Флерка. На міських урочистостях квітами й словами співчуття рідних загиблих земляків підтримали міський голова Михайло ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: КОЛЬОРОВИЙ ПАРАД І ЧОРНІ СТРІЧКИ СМУТКУСімашкевич і народний депутат Володимир Мельниченко. Квіти цього дня поклали й до пам’ятника Героїв Небесної сотні на території церкви Петра і Павла та могил військових на міському кладовищі.

Відзначили на урочистостях із нагоди свята й активних кам’янчан. Відзнаки «Почесний громадянин міста» міський голова вручив секретареві міськради Анатолію Качуровському, «Честь і шана» – директору ТОВ «Український кристал» Володимиру Юр’єву, «За заслуги перед міською громадою» – члену благодійного товариства «Меморіал» ім.Василя Стуса Ларисі Діновській та інженеру з благоустрою КП «Житловик» Тетяні Шакшуєвій. Відзнаки і подяки також отримали військові та громадські активісти.

А поки в столиці 24 серпня тривав Марш Незалежності, в Кам’янці незалежність святкували велопробігом. Зібрав він майже сотню веломанів міста. На фініші, біля Ратуші, учасників патріотичного веломарафону привітав заступник міського голови Дмитро Васильянов. Підбадьорили втомлених велосипедистів не лише словом, але й козацькою кашею та узваром від Асоціації готельєрів і рестораторів міста.

Вечір на площі Польський ринок зустрічали під музику популярних гуртів. У суботу кам’янчан розважали кавер-гурт «Видрові Доли» із Хмельницького, а на День Незалежності молодь танцювала під ритми запального фольку від гурту «Remix» і рок-хітів «Механічного апельсина» зі Львова.