Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Серпня 2015

ОДИН РІК ІЗ ЧОТИРНАДЦЯТИ БОЙОВИХ

ОДИН РІК ІЗ ЧОТИРНАДЦЯТИ БОЙОВИХЧотирнадцять років тому, коли 1 вересня у Кам’янці-Подільському при військовому інституті народився Центр розмінування з підготовки фахівців для участі в гуманітарному розмінуванні на території Південного Лівану, ніхто і не міг припустити, що нашим військовослужбовцям доведеться приборкувати «мовчазну смерть» на рідній землі під час неоголошеної війни. Але, завдяки набутому досвіду та постійному навчанню, війну на Донбасі фахівці центру зустріли у всеозброєнні.

З квітня минулого року наші військовослужбовці перебувають на передових позиціях. Звіт про їхню діяльність на території Донеччини та Луганщини вже містить 51 сторінку друкованого тексту. За більш як рік вони встигли побувати у найгарячіших точках сходу нашої держави і під пекельними обстрілами бойовиків професійно виконати завдання. За мужність і професіоналізм 15 військовослужбовцям центру вручили високі державні нагороди. Ордени «Богдана Хмельницького» отримали підполковники Ігор Маматов, Олександр Лісовий, майори Олег Хоптій, Андрій

Романович, Олександр Мельничук, Вадим Русой, Олексій Шинальський, Юрій Кондратюк, ордени «За мужність» – майор Олександр Крушановський, прапорщик Станіслав Чопик, старшина Олександр Джосак, старший сержант Сергій Бруска, Андрій Олійник, сержант Едуард Іванов, старший солдат Микола Лобода.

ВИТЯГИ ЗІ ЗВІТУ

ОДИН РІК ІЗ ЧОТИРНАДЦЯТИ БОЙОВИХА ось про небезпечні завдання, які сапери виконували в зоні АТО, розповідають виписки зі звіту.

КВІТЕНЬ-ТРАВЕНЬ 2014 р. Фахівці Центру розмінування прикривали державні кордони по сусідству з Росією та особливо важливі об’єкти в Чернігівській, Сумській, Харківській областях та АР Крим.

ТРАВЕНЬ-ЧЕРВЕНЬ 2014 р. В районі блокпоста №8 під обстрілами снайперів супротивника встановлювали заряд вибухової речовини для руйнування залізничних шляхів передмістя Слов’янська.

ЧЕРВЕНЬ-ЛИПЕНЬ 2014 р. Під мінометними обстрілами розміновували міст у районі Рубіжного. А в Оленівці, в піонерському таборі, перевіряли місцевість на наявність мінно-вибухових загороджень, аби запустити безпілотник.

ЛИПЕНЬ 2014 р. В складі сил спецпризначення група з центру прорвалася на територію Луганського аеропорту, де встановлювала мінні загородження, «знімала» саморобні вибухові пристрої.

Інша група саперів першою увійшла в звільнений від терористів Слов’янськ, де ретельно прочесала кожен клаптик місцевості та важливі об’єкти.

Під час виконання бойового завдання і перевірки маршруту мінно-розшукова собака Ларс винюхала міну направленої дії МОН-100, п’ять мінометних мін (82 мм) і реактивний протитанковий гранатомет РПГ-18 «Муха», котрий не спрацював. Усі ці знахідки знешкоджено групою розмінування.

Німецька вівчарка Бренда разом з інс-труктором, оглядаючи місце падіння літака АН-30, виявила залишки тіл екіпажу.

ОДИН РІК ІЗ ЧОТИРНАДЦЯТИ БОЙОВИХСЕРПЕНЬ 2014 р. Під постійним вогнем РСЗВ з боку бойовиків і підрозділів регулярних військ РФ сапери встановлювали інженерні загородження на висоті 277.0 «Савур-Могила». А згодом, отримавши наказ про відступ, будучи затиснутими з усіх боків терористами, проривалися через «гуманітарний коридор» під Іловайськом.

ГРУДЕНЬ 2014 р. – СІЧЕНЬ 2015 р. Групи розмінування супроводжували колони із боєприпасами, їжею, водою і особовим складом на опорні пункти навколо Дебальцевого, перевіряли залізничні колії. Під вогнем терористів шість діб працювали за два кілометри до злітно-посадкової смуги Донецького аеропорту, де виявили мінні поля, розтяжки, снаряди, що не розірвалися, та саморобні вибухові пристрої.

ЛИПЕНЬ 2015 р. Провівши розвідку мостів і гідроспоруд, водолази на дні р.Сіверський Донець виявили саморобний вибуховий пристрій, який знищили на місці виявлення.

За час проведення АТО саперами встановлено майже 40 км невибухових інженерних загороджень, розміновано 620 га територій, знешкоджено 13100 одиниць вибухонебезпечних предметів і 1100 саморобних вибухових пристроїв, підготовлено до руйнування, щоб відрізати наступ терористів, 25 об’єктів (мости, водонапірні башти та водяні дамби).

ФАХІВЦІВ ДЛЯ АТО ГОТУЮТЬ У КАМ’ЯНЦІ

– У зв’язку зі збільшенням випадків загибелі військовослужбовців і цивільних внаслідок підривів на саморобних вибухових пристроях, на сході України виникла потреба в підготовці фахівців з розмінування майже в усіх підрозділах і відомствах, які беруть участь в АТО, – розповідає керівник центру полковник Володимир

ОДИН РІК ІЗ ЧОТИРНАДЦЯТИ БОЙОВИХРОДІКОВ. – У штат центру введено два загони спецпідготовки та загін пошуку й знищення саморобних вибухових пристроїв. Інструктори, за плечима яких участь у миротворчих місіях та АТО, за прискореною програмою готують фахівців для підсилення підрозділів АТО. Крім того, військовослужбовці центру щодня працюють на сході країни, де виявляють вибухонебезпечні предмети, знешкоджують міни, снаряди і саморобні вибухові пристрої. Саме колектив є найбільшим надбанням нашої військової частини.

– Ми не стоїмо на місці, а постійно розвиваємося, – додає заступник командира по роботі з особовим складом підполковник Богдан БЕРКУТА. – Якщо розпочинали з підготовки цивільних саперів, то нині готуємо спеціалістів з розмінування, мінування, водолазів-підривників, кінологів. Окрім активної участі в АТО, у центрі створено групу, яка працює над проектом із запровадження протимінної діяльності в Україні. Адже аналіз чинної системи свідчить, що, незважаючи на успішні кроки окремих органів державного управління в сфері діяльності, пов’язаної з розмінуванням, спостерігається відсутність координації їхніх дій, обміну інформацією та загального бачення стратегії побудови політики держави в сфері ПМД. 


ДЛЯ ДОВІДКИ: Першим керівником Центру розмінування був полковник Сергій ЗУБАРЕВСЬКИЙ, який очолював частину до 2012 р. Центр розмінування 2001 р. налічував 20 осіб особового складу, а за станом на сьогодні – майже 300 військовослужбовців і працівників ЗСУ.

Наші фахівці брали участь у миротворчих операціях у Південному Лівані, Іраку, Афганістані, Конго, Ліберії.

За 14 років у центрі підготували близько 6000 фахівців із розмінування. Тут слухали курс лекцій представники військових частин ЗСУ, СБУ, МВС, Держприкордонслужби, ДСНС, різних спецпідрозділів, а з початком АТО – воїни добровольчих батальйонів і Нацгвардії.

Фахівці центру навчали офіцерів Збройних сил Таджикистану та Алжиру.

Центр розмінування вдало презентував себе і на міжнародному рівні. За 14 років діяльності тут побували 49 іноземних делегацій. Наші інструктори проходили спеціалізовані курси в Канаді, США, Голландії, Німеччині, Франції, Норвегії та інших країнах.


 

P.S. 26 серпня особовий склад Центру розмінування, рідні, друзі, представники міської влади та небайдужі кам’янчани зустрічали саперів, які два місяці виконували завдання на сході України. Їх у зоні АТО замінили інші військовослужбовці нашого центру.