Четвер, 25 Квітня 2024 р.
25 Вересня 2015

ФОНД ВІКТОРА ПІНЧУКА СКАЗАВ «YES» УКРАЇНСЬКІЙ МОЛОДІ

Цього року мені пощастило стати учасником молодіжної платформи наймасштабнішої міжнародної події року – Ялтинської Європейської Стратегії, організованої Фондом Віктора ПІНЧУКА.

Артур Лаффер, Євген КасапУже другий рік поспіль через анексію Криму захід проводиться в Києві. Зрозуміло, що події в Україні знайшли відображення не лише в організаційних моментах, але й у темі заходу – «У зоні ризику: як доля нової України впливає на Європу та світ».

Політики, економісти і моральні авторитети з України та всього світу обговорювали проблематику реформ, енергетики, оборони, боротьбу з корупцією та шляхи вирішення ситуації на сході держави.

Щороку існує окрема програма для молодих учасників. На молодіжну платформу приходять відомі й авторитетні учасники форуму, які без телекамер і преси діляться секретами успіху, розповідають власне бачення вирішення проблем.

Так, своєю відкритістю вразила помічник державного секретаря США Вікторія НУЛАНД. Відомий американський державний діяч розвіяла образ «залізної леді», поставши в ролі жінки та матері. Більше того, розповіла про пращурів, які виїхали до Сполучених Штатів з Одеської області, та те, що працювала по обміну досвідом вожатою у дитячому таборі «Молода гвардія».

При розгляді сучасної політичної ситуації можна було почути різні погляди та точки зору. Зокрема, бізнесмен із Гонконгу Роні ЧАН зазначив, що ми занадто багато надій покладаємо на західні держави.

Екс-президент Гарвардського університету, колишній міністр фінансів США Лоуренс Г. САММЕРС вважає, що деякі міжнародні інституції повинні були б зробити для України більше, адже допомога нам – це інвестиції в безпеку.

Добре запам’яталися слова професора, що при розгляді проблем завжди необхідно пам’ятати про тих людей, які померли за цю державу.

Певні аналогії між Україною та Сирією можна було провести після виступу борця за демократію і свободу держави Близького Сходу Рібала АЛ-АССАДА. Сирієць вірить у те, що будь-який конфлікт можна вирішити шляхом діалогу. Однак наголосив і на психологічній дилемі. Адже важко сісти за стіл перемовин із тим, хто вважає, що ти загалом не маєш права на життя.

Цікавим було спілкування з автором «кривої Лаффера», економістом, який консультував Рональда Рейгана, Августо Піночета та Маргарет Тетчер, – Артуром ЛАФФЕРОМ. За його словами, в Україні варто було б знизити податки та відійти від політики витрачання коштів. А щоб досягти успіху, треба дивитися на те, що держави робили до того, як стали успішними.

Досить оптимістичними та мотиваційними були виступи українських спікерів: народного депутата Мустафи НАЙЄМА, екс-міністра економічного розвитку та торгівлі Павла ШЕРЕМЕТИ, міністра аграрної політики і продовольства Олексія ПАВЛЕНКА.

Вразив молодь діалог із народним депутатом Олексієм РЯБЧИНОМ, який до роботи у парламенті був переможцем освітньої програми «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука та 2 роки поспіль – молодим учасником Ялтинської Європейської Стратегії.

Також гостями молодіжної частини форуму були один із найбільш проукраїнських політиків Європи, прем’єр-міністр Швеції (1991-1994 рр.) Карл БІЛЬДТ, президент Європейської комісії (2004-2014 рр.) Жозе Мануел БАРРОЗУ, голова Ради з питань політики у сфері закордонних справ Державного департаменту США Строуб ТЕЛБОТ, директор ЦРУ (2011-2012 рр.) генерал Девід ПЕТРЕУС, командувач сил США в Афганістані (2009-2010 рр.) генерал Стенлі МАККРІСТАЛ та інші.

Найбільш надихаючою промовою було визнано спіч дев’ятого президента Ізраїлю Шимона ПЕРЕСА. 92-літній політик на прикладі своєї держави розповів, що найбільшою цінністю є людина:

– І ми подумали: найбільше багатство природи – це людина. Люди збагатили землю, а не земля народ.

Відомі учасники форуму радили українській молоді брати участь у вирішенні державних справ. Адже замість нас ніхто не збудує держави, в якій ми хочемо жити.

Якщо у представників студентства нашого міста є бажання отримати стипендію від Фонду Віктора Пінчука та користуватися можливостями, які він відкриває для української молоді, то вони можуть подаватися на стипендіальну програму «Завтра.UA». Відбір розпочинається вже у жовтні.

Євген КАСАП, 

спец. для «ПОДОЛЯНИНА».