Субота, 20 Квітня 2024 р.
16 Жовтня 2015

А ВЕРБЛЮДА ЧИНОВНИКИ І НЕ ПОМІТИЛИ

 Двогорба верблюдиця страждає через гнійний наривСтаренький пересувний зоопарк, що розташувався на території «Епіцентру», наробив чимало шуму серед кам’янчан. Поки одні шукали ветеринара, який би взявся полікувати верблюдицю з великим гнійним наривом на кінцівці, інші взагалі не могли второпати, яким чином пересувний звіринець вільно працює на території міста, якщо це заборонено законодавством України. Згодом з’ясувалося й те, що за зоопарком-гастролером тягнеться шлейф скандалів і звинувачень у знущанні над тваринами…

Бити тривогу почали пересічні відвідувачі, які, привівши туди дітей, побачили травмовану верблюдицю та чорно­буру лисицю зі свіжою раною на лапі. Зрозумівши безвихідь ситуації, місцеві активісти самотужки відшукали ветеринара, який погодився приїхати до міста, аби надати допомогу тваринам.

Сам же власник звіринця Давид ХУДАДЯН, відбиваючись від запитань журналістів з приводу умов утримання звірів, відверто зізнався, що часи в зоопарку не найкращі, мовляв, прибутку немає, а двадцять тварин, які колись давно купив і взяв у оренду в цирках і зоопарках, потрібно годувати й лікувати. Знає чоловік і про те, що його бізнес працює незаконно, адже півроку тому Верховна Рада України заборонила створення та діяльність пересувних звіринців, зоопарків і виставок диких тварин. Можливо, саме через це у документах, які показав нам пан Давид, немає жодного слова про звірів, а поруч із металевими вагонами­клітками із надписом «Зоопарк. Світ тварин» ­ маленька заіржавіла гойдалка та дитячий паровозик. Офіційно ж звіринець називається У чорно-бурої лисиці травмована лапа«Пересувний комплекс розваг «Григорияна».

­ Сьогодні утримувати цих звірів важко, ­ каже власник. ­ Але куди мені їх подіти?! Я вже звертався і до Закарпатської облдержадміністрації, і до Тернопільської міської ради з пропозицією створити стаціонарний зоопарк, де можна було б поселити тварин, проте мені відмовляли. Тому планую виїжджати до Молдови.

І поки керівник комплексу скаржився на важкі часи, а кам’янчани жаліли бідолашних тварин у клітках, називаючи звіринець концтабором, місцеві чиновники запевнили, мовляв… не знали, що заїжджий комплекс розваг ­ це пересувний зоопарк. Принаймні, саме так згодом пояснили свої підписи в розпорядженні про погодження на його розміщення.

­ Заявник приніс заяву, показав відповідні документи, де вказано, що працюватиме розважальний центр, ­ каже заступник міського голови Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ. ­ Про тварин чи пересувний зоопарк мови не було. А оскільки ми працюємо лише з документами, відповідно власник і отримав дозвіл на використання території. Втім ситуацію вже з’ясували. Висновки зробимо, вже написали службову записку.