Середа, 24 Квітня 2024 р.
23 Жовтня 2015

ЯК ВПОРАТИСЯ З ВИБОРЧОЮ ГОЛОВОЛОМКОЮ?

Уже за два дні, 25 жовтня, в Україні відбудуться місцеві вибори. Цьогоріч вони вперше проводитимуться за іншими правилами. Нова виборча система для пересічного виборця є досить складною.

Партії затверджують виборчий список, що складається з першого кандидата – лідера списку, який автоматично проходить до ради, якщо партія отримала мандати – та інших кандидатів, які закріплюються за певними територіальними виборчими округами у відповідній раді в області, районі, місті.

«Подолянин» спробує розтлумачити виборцям, як саме проводитиметься голосування.

У МІСТІ БОРОТЬБА ЗА ГОЛОВНЕ КРІСЛО ТА 36+6 МАНДАТІВ

ЗРАЗОККам’янчани, які прийдуть у неділю на виборчі дільниці, обиратимуть міського голову, депутатів до Кам’янець-Подільської міськради та Хмельницької обласної. Кожен отримає по три бюлетені. Винятком є виборці зі спецдільниць, яких буде три: одна в територіальному центрі «Довголіття», дві – у міських лікарнях. Там містяни отримають по одному бюлетеню і проголосують лише за мера, адже депутатів можна обирати виключно в окрузі.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА. За цю посаду змагатимуться шестеро претендентів: самовисуванці Сергій Акимович, Вікторія Кохановська, Михайло Сімашкевич та Олег Федоров, а від партій – Михайло Посітко («Свобода») та Олег Ткач («Батьківщина»). Їхні прізвища в бюлетені розміщено в алфавітному порядку. Переможе той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів жителів міста.

ДЕПУТАТИ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПО­ДІЛЬСЬКОЇ МІСЬКРАДИ. Їх, відповідно до кількості виборчих округів, у міській раді буде 36 (нагадаємо, що раніше було 50 депутатів, яких обирали у 50 виборчих округах міста). Претендентів удесятеро більше – 376 осіб від 14 партій.

У виборчому бюлетені буде вказана назва місцевої організації партії з прізвищем першого кандидата, а через тире – прізвище претендента, висунутого партією у певному окрузі (зразок бюлетеня на фото). Оскільки в місті 36 виборчих округів, значить – у бюлетенях будуть вказані прізвища тих кандидатів, які балотуватимуться за конкретним округом. Якщо виборець ставить позначку за представника по округу, якому він симпатизує, то автоматично голосує і за партію, і за лідера списку. Але якщо політсила, яка висуває кандидата у виборчому окрузі, не подолає 5% виборчого бар’єра, то навіть біль­шість голосів не дасть йому місця в раді. Як пояснив член міської виборчої комісії Олег Підскоцький, у деяких округах партії не висунули свого представника. Тоді в бюлетені буде зазначено лише першого кандидата в списку партії. Один і той же претендент на мандат від політсили одночасно може балотуватися і до міської, і до обласної рад.

ДЕПУТАТИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛРАДИ. Бюлетень для обрання депутатів до облради подібний до попереднього. Більшість із зареєстрованих до області партій висунули своїх кандидатів у шести округах, адже саме стільки в області буде депутатів від міста. Охочих мати такий мандат набагато більше – 63 кандидати від 14 партій.

У РАЙОНІ ПО ЧОТИРИ БЮЛЕТЕНІ Й СОТНІ КАНДИДАТІВ

Виборці з району голосуватимуть за чотирма бюлетенями у 36 виборчих округах. Обиратимуть селяни депутатів до обласної, районної та сільських рад, а також голів територіальних громад. У день виборів у районі працюватиме одна спецдільниця – на території Центральної рай­лікарні.

ЗРАЗОКСІЛЬСЬКІ ГОЛОВИ. Їх обиратимуть більшістю – переможе той, хто набере найбільше голосів. А у селах, де в бюлетені надруковано лише одне прізвище, кандидат повинен набрати більше як половину голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. На керівництво 32 сільськими громадами маємо 109 претендентів.

ДЕПУТАТИ СІЛЬСЬКИХ РАД. Кандидатам, котрі балотуються до сільрад, не обов’язково представляти конкретну партію. Охочих дбати про село є 693 особи. Переможців визначатимуть за відносною більшістю голосів. Якщо в бюлетені буде лише один кандидат, то перемогу йому принесуть понад 50% голосів виборців, які прийшли на дільницю.

ДЕПУТАТИ РАЙРАДИ. Цього року в райраді замість 84 обранців залишаться лише 36. Боротьба буде запеклою, адже балотуються сюди 336 претендентів від 12 партій. Вибори відбуватимуться за тією ж системою, як до міської ради.

У бюлетені вказуються партія, перший кандидат і кандидат у окрузі (зразок бюлетеня на фото).

ДЕПУТАТИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛРАДИ. В області для депутатів від Кам’янеччини виділили лише чотири крісла. За них змагатимуться 46 кандидатів від 14 політичних партій.

ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ. Територіальна виборча комісія має визначити перелік партій, які подужали 5% бар’єр. Відповідно до того, скільки відсотків набрала партія, визначається, скільки місць у раді вона отримає.

Ще сьогодні кандидати публічно обіцятимуть нам таке очікуване покращення. Завтра, у день тиші, матимемо можливість зважити всі «за» і «проти», аби 25 жовтня, з 8.00 до 20.00, зробити свій вибір. Із прізвищами кандидатів, номером свого округу та адресою виборчої дільниці можна ознайомитися на офіційному сайті ЦВК (www.cvk.gov.ua), у розділі «Місцеві вибори – 2015». Нагадуємо, що у день голосування будь-які зміни у список виборців не вносяться навіть на підставі рішення суду.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.