Субота, 20 Квітня 2024 р.
30 Жовтня 2015

СІМАШКЕВИЧ ЗАЛИШАЄТЬСЯ МЕРОМ, ПАРТІЇ ЩЕ ДОРАХОВУЮТЬ

Михайло СімашкевичЩиро дякую всім, хто 25 жовтня прийшов на виборчі дільниці та проголосував за демократичне майбутнє України.

Голосування завершилося. Хотілося би висловити вдячність кожному, хто не залишився осторонь від виборчого процесу і виразив свою громадянську позицію.

Нині доля випробовує нашу Вітчизну на міцність ­ ми переживаємо найстрашніше, що може випасти народу, ­ війну. Разом ми подолаємо всі негаразди. Вірю, що Україна стане сильною, неподільною державою.

Результати виборів міського головиДякую кам’янчанам за те, що вибори минули спокійно і демократично. Ми вкотре продемонстрували, що наша велика кам’янецька родина йде в майбутнє цивілізованим європейським шляхом.

Дякую за довіру. Разом ми ­ сила! 



Михайло СІМАШКЕВИЧ.


Вибори минули, але досі ні міська, ні районна виборчі комісії не оприлюднили їх офіційних підсумків. А затягнувся процес через перерахунок голосів на шести дільницях у місті та розгляд скарг від однієї з політсил у районі.

Наразі ж відомі тільки попередні результати голосування. Вони вказують на те, що в боротьбі за посаду міського голови з великим відривом переміг Михайло СІМАШКЕВИЧ. Також стало відомо, що і в місті, і в районі симпатії виборців із приводу кандидатів у ради були приблизно однаковими.

МІСТО. Своїми голосами кам’янчани допомогли подолати п’ятивідсотковий бар’єр представникам таких політичних сил: БПП «Солідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», партій «За конкретні справи», «Радикальної партії Олега Ляшка», «Рідне місто», «УКРОП», «Відродження» і «Народної партії».

РАЙОН. У районі з остаточними переможцями визначилися так: окрім «Солідарності», «Свободи», «Батьківщини», «За конкретні справи», мандати в райраді отримали також «Аграрна партія України», партія «Відродження», «Радикальна партія Олега Ляшка» та «Об’єднання «Самопоміч».

Після того, як комісії визначать виборчі квоти партій, стануть відомі прізвища депутатів, які ввійдуть до рад.

ОДНІ НЕ ЗНАЛИ ЯК, ІНШІ НЕ ЗНАЛИ ЗА КОГО

МВК почала приймати протоколи

Непритомність на дільниці, спроба «каруселі», помилки в бюлетенях. Фіксуючи окремі порушення в день виборів, спостерігачі й правоохоронці зазначають, що вони були несистемними. Втім голосували кам’янчани не тільки спокійно, але й надто пасивно. Переобирати місцеву владу прийшли лише 38,5% виборців нашого міста. А це фактично найнижчий показник в області. Активніше прагнув змін район, де проголосували 52% виборців. 

Поки ж комісії рахують бюлетені, працівники МВС розслідують порушення, які мають ознаки кримінальних злочинів.

– Під час голосування на території міста зафіксовано три звернення до міліції, – каже начальник міськвідділу Володимир КАЛАШНІК. – Два повідомлення надійшли з дільниці в селищі цукрозаводу, де з інтервалом у 40 хвилин спочатку намагалися сфотографувати бюлетень, а потім інший виборець хотів винести два незаповнені бюлетені. Третє повідомлення стосувалося копіювання бланків виборчої документації.

Натомість працівники райвідділу міліції порушень на виборчих дільницях не виявили. А от спостерігачі, котрі працювали на дільницях міста і району, вказують на численні технічні помилки, пов’язані з низьким рівнем організації виборчого процесу і непрофесійністю членів ДВК, які умудрялися заповняти протоколи різними ручками, давати виборцям бюлетені з невідірваними контрольними талонами, неправильно вказувати час оформлення протоколів.

– Через це при здачі документації до міської виборчої комісії членів ДВК завертали для уточнення даних і перерахунку голосів, – розповідає представник громадянської мережі «ОПОРА» Ольга ВІНСЬКА. – Були факти, коли члени ДВК при видачі виборцю бюлетеня пошкоджували відривний талон або й взагалі забували його відірвати. А на одній із дільниць під час підрахунку голосів з’ясували, що контрольний талон є, а бюлетеня немає, тому комісія склала акт про таємне його винесення. Також на одній із дільниць виникла ситуація, коли члени ДВК відмовлялися впускати кандидатів від «Батьківщини» та «Свободи», мотивуючи тим, що два представники відповідних політичних сил уже є присутні. Насправді ж з’ясувалося, що двоє людей були спостерігачами, інші – кандидатами, і всі мали право перебувати на дільниці.

За станом на 20.00 29 жовтня, результати виборів до Кам’янець-Подільської міської ради виглядають так:А поки окремі кандидати скаржилися на те, що їхні опоненти спілкуються з виборцями, самі ж виборці нарікали на відсутність інформаційних стендів на дільницях. Річ у тому, що цього разу дільничним комісіям коштів на інформування виборців не виділили. Чимало мешканців зізнаються, що взагалі заплуталися в бюлетенях, не розуміючи, за кого віддати дорогоцінний голос. Багатьох виборців це змусило добряче перехвилюватися. Рятувати декотрих із них працівникам «екстреної» довелося прямо на виборчих дільницях. Допомогу надавали 83-річному дідусеві, котрий, прийшовши голосувати, знепритомнів. Виїжджали медики і в сусідній район до жінки, у котрої через стрес стався розлад шлунка та виник сильний біль у животі. Свій стан вона згодом пояснила: «Не знала, за кого голосувати». Нервувалися під час виборчого процесу й члени дільничних комісій, до яких також викликали «швидку». 

– Організація виборчого процесу була на досить низькому рівні. Вибори готувалися поспіхом, і окремі деталі взагалі не були продумані, – ділиться досвідом після виборів голова однієї із дільничних комісій у місті Галина. – Керівний склад багатьох ДВК – це новачки, які зовсім не мали досвіду. Крім того, неналежним було і матеріальне забезпечення виборів. Нам видали набагато менше пакувального паперу, ніж його потрібно було. Довелося пакувати документацію в шпалери.

КАНДИДАТИ НАЛИВАЛИ, ВИБОРЦІ «МІНУВАЛИ»

Мають що розповісти про голосування й представники ВГО «Комітет виборців України», котрі пильно стежили за перебігом виборчого процесу. З їхніх слів, певні порушення фіксувалися ще до дня виборів. Прямим підкупом спостерігачі називають ситуацію в місті, коли одна з партій роздавала мешканцям яблука, на яких були наклейки із назвою політсили. Інша партія у своїх наметах реєструвала охочих безкоштовно поїхати на екскурсію до сусіднього міста, подивитися на виконану партією роботу й за рахунок неї пообідати. Ще один прецедент, який свідчить про використання кандидатами брудних технологій, – розповсюдження в місті агітаційних листівок, у яких йшлося про те, що освітяни області закликають проголосувати за конкретну партію. 

МВК почала приймати протоколи

Бажає кращого, як кажуть у Комітеті виборців України, й організація виборчого процесу. В Городоцькому районі взагалі виникла загроза зриву виборів, адже напередодні голосування там раптом з’ясувалося, що всі бюлетені надруковані неправильно.

– У Кам’янці теж були проблеми – додруковувати довелося трохи більше як 1600 бюлетенів, – каже голова обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Юрій АНУФРІЄВ. – Проблема в тому, що кваліфікація членів виборчих комісій, які працювали на виборах, була дуже низькою, вони не знали законодавства й фактично не мали часу для ознайомлення з ним. У Старокостянтинові, для прикладу, комісія взагалі поміняла місцями округи. В Шепетівці на одній із дільниць вибори були визнані недійсними через те, що один із членів комісії поставив печатку на бюлетенях не там, де потрібно. У селі Рихта кандидата зняли з реєстрації та забули йому про це повідомити.

Зі слів пана Юрія, незначні порушення представники ВГО фіксували й під час самого голосування. Якщо в Кам’янці протоколи фотографували та виносили за межі дільниць, то в інших районах спостерігачам довелося бачити й цікавіші ситуації. На одній із дільниць Красилівщини сільський голова взявся керувати комісією, на іншій ДВК один із кандидатів наливав виборцям по чарці. Трапився й надзвичайний випадок – у селі Горбасів Летичівського району виборча дільниця дві години не працювала через повідомлення про замінування. Воно виявилося фіктивним, а чоловік, який хотів «підірвати» дільницю, свій вчинок пояснив тим, що вибори йому вже набридли.

– Загалом на Хмельниччині відкрито декілька десятків кримінальних проваджень. Не знаю, чим вони закінчаться, але було б добре, якби винні таки відповіли за свої вчинки. В іншому разі такі порушення траплятимуться й надалі.

У МВК СТАЛАСЯ «оПЕЧАТКА»?

Проте після закінчення голосування на дільницях міста напруга зросла в кулуарах виборчих комісій. Приймаючи документацію із 46 дільниць, члени МВК відправили декілька виборчих комісій на уточнення даних. А бюлетені із шести дільниць взагалі взялися рахувати по-новому, мовляв, протоколи складені таким чином, що без перерахунку голосів встановити результати виборів неможливо.

Втім цей процес, що затягнувся на декілька днів, спокійним назвати важко.

– Ввечері 27 жовтня мені надійшов дзвінок від деяких членів дільничних комісій про те, що з МВК дали вказівку здати печат-ки, – каже голова обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Юрій Ануфрієв. – Проте, відповідно до Постанови 212 ЦВК, дільничні комісії можуть це зробити лише після оголошення офіційних результатів. Причини, мабуть, зрозумілі. Натомість у МВК мене запевнили, що таких розпоряджень не давали.

Незважаючи на те, що в приміщенні міської ради ми зустріли декількох голів ДВК, які несли здавати печатки, члени міськвиборчкому пояснили нам, що голови комісій їх неправильно зрозуміли. Мовляв, принести потрібно було не печатку, а доручення, на якому має стояти печатка.

Вчора громадянська мережа «ОПОРА» повідомила про ще один інцидент довкола перерахунку голосів.

– Представники «Свободи» та «Батьківщини» вирішили чергувати біля приміщення, де зберігаються бюлетені, щоб унеможливити будь-які маніпуляції, – йдеться на офіційному сайті «ОПОРИ». – Однак така позиція активістів не сподобалася окремим кандидатам та й членам МВК, які стверджували, що партійцям заборонено перебувати в приміщенні міської ради після закінчення робочого дня.

Наразі відомо, що один із представників ВО «Батьківщина» має намір звернутися до суду, оскільки вважає дії МТВК незаконними.

ЯК ПРОГОЛОСУВАВ РАЙОН

Не пішли, як по маслу, й справи у районі. Остаточних підсумків голосування тут поки що не кажуть через зареєстровані скарги від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Крім того, вибори визнали недійсними у двох сільських округах у с.Довжок. На одному з них у бюлетенях неправильно було вказано по батькові кандидата в депутати сільради. В іншому окрузі бюлетені забракували через відсутність однієї клітинки. За інформацією голови Довжоцької сільської виборчої комісії Юлії ТРУЧОК, перевибори відбудуться 8 листопада. 

У двох сільських округах Довжку вибори визнали недійсними

За попередніми результатами, у районі до Хмельницької обласної ради пройшли 8 політичних партій, які подолали 5% бар’єр: партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», політична партія «За конкретні справи», «Аграрна Партія України», ВО «Свобода», «Радикальна партія Олега Ляшка», політична партія «Об’єднання «Самопоміч», «УКРОП».

Що ж до сільських голів, то чимало виборців надали перевагу перевіреним керівникам. За попередньою інформацією, в об’єднаних територіальних громадах переможцями виборчих перегонів стали: Інна Абдулкадирова (Гуменецька), Михайло Желізник (Колибаївська) та Юрій Безродний (Китайгородська). Наразі попередній список новообраних сільських голів такий: Анатолій Тимчук (Грушківська сільська громада), Тетяна Криворучко (Рудська), Тамара Рощук (Сокільська), Лаймонас Гурскіс (Чабанівська), Андрій Котульський (Староушицька), Микола Берчук (Врубловецька), Галина Сафронюк (Гринчуцька), Руслан Рябий (Довжоцька), Олександр Солтинський (Жванецька), Ірина Павлюк (Завальська), Віталій Маслянко (Зіньковецька), Валентина Мартинюк (Кадиєвецька), Юрій Волощук (Кам’янська), Станіслав Радавчук (Кульчієвецька), Тетяна Княгинецька (Ластовецька), Володимир Василинчук (Нефедівська), Анатолій Костюк (Пановецька), Іван Спасюк (Підпилип’янська), Оксана Ларукова (Подільська), Лариса Вусата (Приворотська), Руслан Нестеров (Слобідсько-Кульчієвецька), Юрій Сидорук (Устянська), Михайло Гасюк (Шустовецька), Михайло Олійник (Залісько Перша), Лариса Ільніцька (Княжпільська), Валер’ян Мокрицький (Орининська), Любов Слободян (Рихтівська), Лідія Богонос (Слобідсько-Рихтівська), Ігор Чорний (Крушанівська).

НЕЦЕНЗУРНІ ПРИВІТИ ВІД ВИБОРЦІВ

І насамкінець про послання виборців до тих, кого обирали. Очевидно, на дільниці приходили й ті, хто мав намір поставити відмітку в клітинці «проти всіх». Оскільки такої не було, мешканці вдавалися до народної творчості – малювали і писали прозою. Як розповідають члени комісій, у бюлетенях довелося рахувати не тільки «галочки» і «плюсики», а й матюки. Переглянувши список кандидатів за міського голову, хтось із виборців вирішив голосувати «За Путіна». В іншому бюлетені одного з претендентів на крісло мера прямим текстом відправили на три букви. Ті ж три букви, але як величезний «портрет», не полінувався майстерно намалювати мешканець Довжка. Рясніли бюлетені й емоційними висловами на зразок: «Всі – багно», «Тікайте від корита!», «Всі – бандити», «Нікому не вірю»…

Тетяна ДИКА, 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.