П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Листопада 2015

ВЛАДА ЗМІНИЛАСЯ!

ВЛАДА ЗМІНИЛАСЯ!Після місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня, виборчі комісії сповна використали відведений законом термін для підрахунку голосів, тому офіційні результати були оголошені тільки два дні тому. Мало того, що час зайняв перерахунок деяких дільниць, ще роботу комісій затягнув новий закон про місцеві вибори.

Потрібно було з’ясувати перелік партій, які подолали 5-відсотковий бар’єр для проходження у відповідну раду, потім розподілити між ними мандати, а ще додати бонуси за рахунок тих партій, що не подолали бар’єра. Прізвища депутатів повинні були вимальовуватися в залежності від відсотка голосів, які отримав кандидат. Причому перемога в окрузі не завжди гарантує прохід до ради, бо внутрішньопартійний рейтинг може бути іншим.

І це ще не все. З’ясувалося, що кандидати раптом почали відмовлятися від потенційного депутатства, і на їхнє місце прийшли наступні за списком. Виникає запитання: навіщо ви балотувалися, біс попутав, чи що?..

Зокрема, вчора на засіданні міської виборчої комісії її голова Руслан Ярема повідомив, що напередодні до МВК надійшли заяви трьох кандидатів у депутати від партії «Рідне місто», де вони відмовляються бути кандидатами від цієї партії, а Ігор Григоренко (також «Рідне місто») написав заяву про відмову взагалі після того, як його оголосили депутатом. У результаті МВК визнала обраним у депутати міськради наступного за черговістю кандидата у виборчому списку Андрія Гамалія.

Але недосконалість нового закону «Про місцеві вибори» найболючіше вдарила по представництву кам’янчан в обласній раді. П’ять років тому «Подолянин» написав статтю про новий склад облради під назвою «І кожний десятий з них – кам’янчанин», адже місто і район разом мали дев’ять депутатів, а враховуючи вихідця з Кам’янця, за інтереси краю боролися десять осіб.

Натомість тепер через внут­рішньопартійні рейтинги наших земляків у облраді тільки троє. Два з них балотувалися в районі від «БПП «Солідарність»: директор департаменту охорони здоров’я ОДА Яків ЦУГЛЕВИЧ і проректор ПДАТУ Василь СТРОЯНОВСЬКИЙ. Місто взагалі матиме тільки одного депутата обл­ради – директора ТОВ «ДП «Укренергозбут» Володимира ФЕДОРЧУКА з «Батьківщини».

Після оприлюднення результатів виборів новообрані ради зберуться на урочисті засідання, де кожному депутату вручатимуть мандат. Першою роботою народних обранців стане обрання голови райради в районі, секретаря міської ради – в місті. Далі за поданням міського голови депутати мають ухвалити кандидатури заступників міського голови. Тому політичні ігри ще не закінчуються, і грати є кому. Хоч дві третини депутатів міськради (з 36 депутатів) не засідали в поперед­ньому скликанні, добра третина ще не викинула депутатського мандата. В районі оновлення менше: 16 депутатів (із 36) залишилися з попереднього скликання.