П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Листопада 2015

МОДЕРНІЗУЄМО ОСЕЛЮ І СВІДОМІСТЬ

МОДЕРНІЗУЄМО ОСЕЛЮ І СВІДОМІСТЬТепло – за вікно, гроші – на вітер. Не кожен із нас, бідкаючись «драконівськими» цінами на комунальні послуги, проводить паралелі між нинішніми тарифами і такими, здавалося б, глобальними поняттями, як енергоефективність та енергозбереження. Насправді ж питання всеукраїнського штибу починаються у наших із вами квартирах.

Як не дивно, але, поки вартість газу не стала для нас шоковою терапією, ми мало задумувалися про альтернативні види палива чи використання солом’яних пелетів у системі теплопостачання міста. Поки суми в абонентських книжках не почали вибивати землю з-під ніг, ми якось і не помічали, що, сплачуючи за тепло власної оселі, доплачуємо за обігрів вулиці. Ми не заморочували собі голову незвичними поняттями: «тепловтрата будинку», «термомодернізація» чи «альтернативні види палива». Проте реалії, як ніщо інше, мотивують нас задуматися над цими питаннями. Отож, як зберегти тепло в оселі, зменшити витрати на комунальні послуги та, врешті, подбати про збереження енергоресурсів.

МЕНТАЛІТЕТОМ – ПО ЕНЕРГОРЕСУРСАХ, АБО «УХОДЯ, ГАСИТЕ СВЕТ!»

– Ми звикли споживати енергію бездумно та неекономно, бо вона завжди була дешевою. Тому сьогодні треба навчити українців правильно використовувати існуючі ресурси, – кажуть експерти проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» під час тренінгу для ЗМІ в Тернополі, куди запросили й журналістів «Подолянина».

Можливо, прозвучить дивно, але, як зазначають фахівці, українські ресурси найбільше потерпають від… українського ж менталітету. Ми не звикли берегти довкілля, але, коли мова йде про порятунок власного гаманця, тема енергоефективності стає актуальнішою. І тоді вже зникає анекдотичний відтінок радянських надписів: «Уходя, гасите свет!». Глобальну проблему консультанти проекту USAID акумулювали в нехитрі побутові правила для кожного пересічного мешканця, які дають можливість економити тепло в оселі, а отже, й гроші.

•Варто зачиняти вхідні двері у під’їздах і засклити розбиті вікна в загальному коридорі будинку. Це допоможе зберегти тепло в усіх квартирах.

•Підвищити температуру в помешканні на 4-5 градусів допоможуть елементарні заходи з термоізоляції. Адже майже 30% усього тепла виходять із вашої оселі саме через шпарини в дверях і вікнах.

•Також «з’їдають» тепло і вентиляційні отвори, особливо, якщо ви живете на останніх поверхах. Тому їх треба обладнати спеціальними дверцятами або шматком картону.

•Причиною недостатнього нагрівання батарей може бути утворення повітряних пробок. Потрібно відкрутити клапан і дочекатися, поки потече вода.

•Не варто ховати батареї в ніші, бо таким чином ви зменшуєте їхню тепловіддачу на 10%. Крім того, близько 20% тепла в кімнаті поглинають декоративні панелі на батареях. Тому від них бажано відмовитися.

•Наклейте фольгу на ДСП і розмістіть на стіні за батареєю. Такий теплозахисний екран здатен підвищити тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.

•З батареєю темно-коричневого кольору ви отримаєте на 8-10% більше тепла, ніж із білою. Батарею варто почистити від старої фарби, зробивши її гладенькою.

•Майже 20% тепла з ваших батарей ідуть на обігрів стіни, а не кімнати, якщо перед ними звисають довгі цупкі штори. Тому варто дати можливість теплу надходити в кімнату.

•Закриваючи вікно на ніч короткими шторами, ви збережете тепло в кімнаті.

БУДИНКИ З МИНУЛОГО СТОЛІТТЯ ПЕРЕТВОРЯТЬ НА ТЕРМОСИ

Якщо ж говорити про суттєве збереження енергетичних ресурсів, то тут не обійтися самою лише економією енергії в помешканні. Сьогодні надзвичайно актуальними й популярними стають заходи з енергоефективності.

МОДЕРНІЗУЄМО ОСЕЛЮ І СВІДОМІСТЬ– Українці нераціонально використовують джерела енергії, – каже старший технічний консультант з альтернативної енергетики проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Олексій СОЛОМАХА. – Наші енерговитрати майже в п’ять разів більші за витрати Великобританії, в три – за витрати в Польщі. Україна, наприклад, споживає газу більше, ніж декілька країн Європи разом узяті.

Зі слів експертів, найбільшим споживачем первинної енергії в Україні є саме житловий сектор. І одна з причин полягає в тому, що більшість наших будинків зведені не один десяток років тому й потребують впровадження конкретних заходів з енергозбереження, які допоможуть зменшити тепловтрати в будинку і витрати на комунальні послуги. Насамперед мова йде про термомодернізацію, зокрема утеплення фасадів.

Не пасе задніх у цьому плані й Кам’янець. Не новина, що в місті практикують такі заходи. Вже давно працює загальноміська програма «Теплий дім», яка дає мешканцям можливість утеплити фасад за умовами виділення частини коштів з міського бюджету. Програма передбачає систему співфінансування «50 на 50». За поданими заявами формується черга кам’янецьких багатоповерхівок, які будуть утеплюватися. Проте є чимало мешканців, які бажають пришвидшити процес і готові заплатити більший відсоток.

– Сьогодні в черзі на виконання програми «Теплий дім» зареєстровані 29 будинків нашого міста, – інформує директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Перші серед них – вісім багатоповерхівок, жителі яких готові внести 55% суми. А загалом упродовж п’яти років під дію програми потрапили 38 будинків. У декотрих були утеплені всі чотири стіни. Такі будинки ми називаємо термосами. Варто сказати, що термомодернізація будинку дає декілька ефектів: енергозбереження, шумоізоляцію, відсутність цвітіння стін і, звичайно, естетичний вигляд. До слова, більшість наших будинків були зведені минулого століття і потребують ремонту.

Зі слів Олександра Васильовича, теплову модернізацію фасадів здійснюють приватні організації. Для цього щороку серед них проводиться конкурс на найкращу цінову пропозицію. Наразі вартість утеплення 1 кв.м – близько 300 грн. Використовують для цього пінопласт товщиною 100 мм.

Щоб узяти участь у програмі «Теплий дім», кам’янчанам потрібно написати листа на ім’я міського голови, в якому вказати розмір співфінансування, а також зібрати підписи всіх мешканців фасаду, що буде утеплюватися.

До речі, кам’янчанам на замітку: експерти вказують на неефективність і негативні наслідки так званого клаптикового утеплення, коли мешканець модернізує лише фасад своєї квартири. Це не тільки не приносить користі, а ще й може призвести до утворення грибка в помешканні та руйнування стіни через різницю температур.

«ЗА ВІКНОМ 21 СТОЛІТТЯ, А ВИ ПРО СОЛОМУ!»

Олексій СОЛОМАХАНе менш важливі кроки в енергозбереженні будинку – це реконструкція вікон і дверей, використання терморегуляторів, ізоляція внутрішньобудинкових тепломереж, а також встановлення індивідуальних теплових пунктів у будинках. До речі, втілення останнього – теж у планах міста. Для цього будуть використані кошти, отримані з кредиту Світового банку.

Треба додати, що наше місто – серед учасників ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів», що зобов’язує зменшувати викиди в атмосферу СО2 за рахунок підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

– Відновлювальні джерела енергії – це сонце, вітер, вода, природнє тепло землі, – розповів під час тренінгу Олексій Соломаха. – Крім того, фахівці прогнозують стрімкий розвиток енергії біомаси, яка вже використовується в усьому світі. Маються на увазі органічні відходи сільського, лісового та житлово-комунального господарства, придатні для спалювання чи виробництва біопалива. Найбільш адаптованим до наявних газових котелень біопаливом є гранули або пелети з деревини. Звучить дивно, але сьогодні спеціальні біогазові станції будують на каналізаційних очисних спорудах, фермах і навіть сміттєзвалищах. Метан, який є складовою біогазу, може замінити використання природного газу.

Втім, як розповідають експерти, соціологічні опитування свідчать про те, що пересічні українці мало знають про альтернативи природному газу, дивуючись, що для вироблення тепла сьогодні варто використовувати, скажімо, біопаливо. Мовляв, за вікном 21 століття, а ви про солому! Тому енергетичний прорив, очевидно, неабияк пов’язаний із проривом у свідомості кожного з нас. 


ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ НА КУХНІ

Грійте в чайнику лише необхідну кількість води й регулярно видаляйте накип, щоб чайник швидше нагрівав воду та споживав менше енергії. 

• Закривайте посуд кришками, коли куховарите. Так ви приготуєте їжу з найменшими витратами газу чи електроенергії. 

• Якщо у вас електрична плита, вимикайте конфорку за декілька хвилин до готовності страви. 

• Регулярно розморожуйте холодильник і не тримайте його біля плити.

З таким сусідством він споживатиме більше енергії. 

• Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою.

Це у 3-5 разів зекономить споживання води. 

• Встановіть на змішувач води аераторну насадку, що майже вдвічі скоротить витік води за хвилину. 

• Якщо у вас велика сім’я, придбайте посудомийну машину. Користуючись нею, ви зекономите в середньому близько 12 тис. літрів води щороку. 

• Купуйте побутові електроприлади лише найвищих класів енергетичної ефективності (відповідно до європейського маркування, енергоефективність позначається класами від А до G, де клас А означає найвищу).

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ У ВАННІЙ КІМНАТІ

Встановіть лічильники на воду! Таким чином ви сплачуватимете лише за спожите. 

• Робіть повне завантаження пральної машини. 

• Закручуйте кран, коли чистите зуби. Інакше щохвилини втрачатимете зайвих близько 10 літрів води. 

• Якщо ваш кран протікає, ви втрачаєте близько 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода, ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрівання! 

• Встановіть важільний змішувач. Він змішує воду набагато швидше за традиційний (із двома кранами) і тим самим економить воду. 

• За день із несправного туалетного бачка може витекти близько 2 000 літрів води. 

• Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води. 140-160 літрів витрачається на ванну і 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу. 

• Прасуйте спочатку речі, які потребують мінімальної температури. 

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В КВАРТИРІ

Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Так ви заощадите багато електроенергії та вбережете від швидкого зношування акумулятори. 

• Не тримайте телевізори та інші електроприлади в режимі «сну». Він споживає багато енергії. 

• На 20% зменшити рахунок на електроенергію допоможе заміна старих лампочок на енергозберігаючі (світлодіодні). 

• Встановіть двокамерні енергозберігаючі вікна, які вбережуть помешкання від потрапляння гарячого повітря влітку та утримуватимуть тепло в квартирі взимку. 

• За можливості встановіть на батарею регулятор температури, аби контролювати споживання тепла. 

• Товсте килимове покриття допоможе утеплити бетонну підлогу.