Четвер, 25 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2015

ПОКИ ЛЮДИ ПРАЦЮЮТЬ – ЧИНОВНИКИ КАРТИ ТАСУЮТЬ?!

ПОКИ ЛЮДИ ПРАЦЮЮТЬ - ЧИНОВНИКИ КАРТИ ТАСУЮТЬ?!На два дні працівники ДП «Нігинський кар’єр» змушені були призупинити виробничий процес. Після приголомшливої новини про призначення Мінагрополітики нового очільника Сергія ДІДЕНКА працівники перекрили йому в’їзд до робочого місця. Люди стали горою за попереднього директора Миколу ТКАЧА. Хвиля колективного обурення переросла в мирний страйк, який 24 і 25 листопада зібрав попід стінами підприємства десятки робітників. До протесту долучилися і місцеві жителі.

Зі слів робітників, у вівторок до них навідався представник міністерства, який привіз нового директора. Його, відповідно до наданих документів, призначили ще 19 листопада. А з директором Миколою Ткачем, згідно з наказом Мінагрополітики, розірвано трудовий контракт 5 листопада. Людей роздратувала така пертурбація, запропонована міністерством.

­ Я працюю на підприємстві вже більше як 40 років, ­ розповідає один із учасників акції протесту, начальник дробильно­сортувального цеху Борис ХАРКОВ. ­ За цей час багато директорів змінилося, більшість із них думали лише про те, як набити власні кишені. Коли торік прийшов Микола Миколайович, підприємство було занедбане, обросло боргами, люди 10 місяців не отримували грошей, працівників залишилося з чотири десятки. Труднощі його не злякали ­ засукавши рукави, він взявся до роботи. Повернув усі борги із зарплати, які тягнулися від колишніх керманичів, організував для нас безкош­товні обіди в їдальні, забезпечив спецодягом. Не відмовляє директор і у безвідсоткових кредитах у рахунок зарплати. Все було спокійно, почали розправляти крила, доки не приїхав незнайомий чоловік із якимись папірцями і не назвався новим директором.

Сьогодні, за словами протестувальників, на підприємстві нараховується близько 200 працівників, вдалося створити і нову профспілкову організацію.

– Останнім часом на Миколу Миколайовича сипляться різні скарги, – обурюється менеджер зі збуту Олена СТЕПАНЕНКО. – Припускаємо, що це справа рук чи то конкурентів, чи колишніх керівників, які будь-якою ціною знову хочуть сісти в крісло директора.

Робітникам не вкладалося в голові, чому саме тепер, коли підприємство оговталося від діяльності попередніх керманичів і почало поступово нарощувати темпи виробництва, на верхах взялися тасувати кадри.

– У той час, поки підприємство лежало в боргах із простягнутою рукою, працівники Мінагрополітики ігнорували наші прохання та заклики про допомогу. Тепер, коли ми змогли відновити господарську діяльність, підлатати техніку, нам присилають нових директорів, некомпетентних у гірничо-видобувній галузі. І постає запитання: як особа, яка не знає навіть частини технологічного процесу, зможе ефективно здійснювати управління гірничим підприємством?! У діях міністерства ми вбачаємо систематичне перешкоджання діяльності виробничого процесу та умисне знищення підприємства, можливо, задля його подальшої приватизації. І ми колективом до останнього будемо захищати свої робочі місця. Колектив категорично не визнає зміни керівництва, – зазначив слюсар-ремонтник підприємства Сергій ЦІСАР.

– Але, незважаючи на перешкоди, підприємство таки стало на ноги, – коментує головний бухгалтер Марія СТЕПАНЕНКО. – Якщо за 2013 рік було відвантажено 654 вагони з продукцією, то за 10 місяців поточного – 6974. Вдалося повністю погасити заборгованість із зарплати, яка, за станом на 2014 рік, становила майже півтора мільйона гривень. Немає боргів і з виплати поточних зарплат, середній розмір яких становить 3371 гривню. Проте залишилася значна заборгованість зі сплати податків, що накопичувалася роками. І хоча нині все справно платимо, кошти списують на погашення податкового боргу попередніх років. До того ж, немов на дріжджах, ростуть пені та штрафи, бо це давні періоди заборгованості. Неодноразово писалися листи до чиновників із проханням піти назустріч і реструктуризувати борги чи заморозити їх, але підтримки не маємо.

Поки люди відстоюють свого керівника, ситуацію прокоментував новопризначений Сергій Діденко:

– Мене призначено тимчасово виконуючим обов’язки директора державного підприємства «Нігинський кар’єр». Сьогодні мій перший робочий день, але деякі невідомі особи не допустили мене виконувати службові обов’язки. Я годину спілкувався із колективом, казав, що основне завдання – це діяльність підприємства. Оскільки колишній директор не має права підписувати будь-які документи, то хто ставитиме підпис на виплату заробітної плати та податків? Це все має робити керівник. Для цього мене призначено виконувачем обов’язків до оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади. Тож, гадаю, що спільну мову з колективом і профспілкою таки вдасться знайти.

Хвиля колективного протесту докотилася і до обласних чиновників. Лист-звернення від трудового колективу на підтримку Миколи ТКАЧА 25 листопада до Хмельницької ОДА повезли представники ініціативної групи ДП «Нігинський кар’єр». У владних кабінетах пообіцяли дослухатися до думки громади, яка запевнила, що за свого Миколу Ткача стоятиме до кінця…

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.