Четвер, 18 Квітня 2024 р.
4 Грудня 2015

ТУТ ГАРТУЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Напередодні Дня Збройних сил України «Подолянин» завітав до кафедри підготовки офіцерів запасу Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка. Наближаючись до КПП, зустрічаємо натхненних молодих хлопців у новенькій військовій формі. Як з’ясувалося, щойно закінчився перший навчальний день для першокурсників кафедри. «Чому вирішили тут навчатися?» – цікавимося у новобранців. «Аби захищати Батьківщину!» – пролунало у відповідь.

ДЛЯ ОФІЦЕРА ВАЖЛИВІ ПАТРІОТИЗМ, ПРОФЕСІОНАЛІЗМ І ЛЮДЯНІСТЬ

Сергій МАЛЬЧЕНКО– І великий цього року набір? – запитуємо у полковника Сергія МАЛЬЧЕНКА, кандидата технічних наук, доцента, в якого за плечима не один рік керування цим осередком військової освіти.

– Більший ніж торік, – розповідає Сергій Володимирович. – У зв’язку зі змінами в законодавстві про вищу освіту, цей набір здійснювався не тільки серед студентів стаціонарної форми навчання, а й серед заочників і тих, хто завершив навчання зі ступенем не нижче як «бакалавр». Також збільшено віковий ценз до 36 років.

Отримали цьогоріч і перше держзамовлення на 50 осіб. Для них навчання безкоштовне, але після його завершення за контрактом із Міноборони обов’язково повинні відслужити. Тобто, хлопці, які бажають пов’язати своє життя з армією, одразу при вступі мають можливість визначитися. Та й не тільки хлопці – на перший курс, між іншим, вступили 32 дівчини.

– Зміни пов’язані із подіями на сході країни?

– Події на сході країни яскраво продемонстрували необхідність збільшення інженерних військ, підвищення їх кількісного і професійного рівнів. Зміни спрямовані на те, щоб не тільки у Львові готували кадрових військових, але й на військових кафедрах інших вишів.

Був час, коли інженерні війська дуже постраждали. Проводилися скорочення, особового складу в тому числі. Наразі це все відновлюється. Як приклад, останні новини про те, що незабаром у Кам’янці з’явиться інженерна бригада.

Жоден рiд вiйськ не може iснувати без iнженерного пiдроздiлу, наші випускники дуже затребувані.

– До речі, Ви підтримуєте з ними контакт?

– Постійно. Багато хто з них пішли служити не тільки у підрозділи Міноборони, але й у Службу безпеки, МНС, органи внутрішніх справ.

Знаємо про випускників, котрі останнім часом були мобілізовані та проявили себе як вміло підготовлені фахівці.

– А викладачі кафедри в АТО брали участь?

– Ми зверталися до департаменту військової освіти з таким проханням, але позитивної відповіді поки не отримали.

ТУТ ГАРТУЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИПроте серед нас є афганці, миротворці. Ми додали у навчальний процес більше моментів, пов’язаних із реальними подіями на сході, з діями інженерних військ, які виконують наші фахівці в АТО. На кафедрі дуже потужний викладацький склад: 18 полковників, 10 кандидатів наук, доцентів. Загалом потенціал великий, наукова і матеріально-технічна бази збережені та використовуються.

– Сергію Володимировичу, знаємо, що із професійним святом українських військовослужбовців співпадає Ваш 50-річний ювілей. Опираючись на життєвий і військовий досвід, скажіть, будь ласка, а яким має бути сучасний офіцер Збройних сил України?

– Він має бути патріотом, фахівцем своєї справи і справжньою людиною, адже фактор людяності дуже важливий.

Щодо професійного свята, то принагідно хочу привітати всіх військовослужбовців. Бажаю, насамперед, мирного неба, здоров’я, успіхів та удачі!

Вітання всім колегам – і чинним, і в запасі, ну, і, звичайно, колегам із військової кафедри, яка продовжить свою діяльність під керівництвом нового начальника.

Нововведення передбачають і зміни у штатному розписі. Керувати військовими кафедрами будуть кадрові військові. Оскільки я – вже офіцер запасу і за станом здоров’я відновлюватися в армії не можу, тому продовжу викладати, але посаду завідувача кафедри наразі передаю нашому випускнику – полковнику Євгену Брижатому.

МИ ПОВИННІ ГОТУВАТИ НЕ СТУДЕНТА ДЛЯ ЗАПАСУ, А ОФІЦЕРА ДЛЯ АРМІЇ

ТУТ ГАРТУЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИПро перші кроки на новій посаді ми запитали в полковника Євгена БРИЖАТОГО.

– Євгене Івановичу, які пріоритетні завдання поставлені перед колективом кафедри?

– Сьогодні Збройним силам України вкрай необхідні фахівці інженерної справи, які здатні виконувати найскладніші завдання інженерного забезпечення, що вимагають спеціальної підготовки особового складу, застосування різноманітної інженерної техніки та інженерних боєприпасів. Тому перед колективом нашої кафедри стоїть пріоритетне завдання – забезпечити якісну підготовку студентів за програмою офіцерів запасу. Колектив кафедри складається із досвідчених науково-педагогічних працівників, серед яких кандидати наук, доценти, котрі зростили не одне покоління досвідчених офіцерів для інженерних військ, що наразі беруть участь в антитерористичній операції.

Євген Брижатий, Фото Анатолія Ткачука– Одна справа – готувати офіцерів у мирний час, а інша – коли на рідній землі тривають бойові дії. Події в країні якось впливають на зміни в підході до підготовки офіцерів?

– Звичайно. Зміна поглядів на ведення бойових дій створює підгрунтя для кардинальних перетворень у системі підготовки студентів за програмою офіцерів запасу. Тому основними завданнями для мене та колективу кафедри вважаю: впровадження узагальненого досвіду бойової діяльності Збройних сил України в умовах проведення антитерористичної операції, внесення змін до програм навчальних дисциплін тактичної й тактико-спеціальної спрямованості; посилення практичної складової в підготовці майбутніх офіцерів; здійснення переходу до нових стандартів; проведення практичних занять на навчальному полігоні в умовах, наближених до бойових; впровадження в практику підготовки військового стажування.

Сьогодні наша кафедра є єдиною, яка запровадила військову підготовку за державним замовленням. Враховуючи складність матеріального стану багатьох сімей, даємо змогу навчатися безкоштовно за визначеною кількістю місць.

Переконаний, що впровадження цих заходів допоможе підготувати сучасного та досвідченого фахівця, який стане гарантом захисту нашої держави. Ми повинні готувати не студента за програмою офіцера запасу, а майбутнього офіцера для Збройних сил України.


Євген Брижатий народився 24 березня 1976 р. в Кам’янці-Подільському в сім’ї військовослужбовця, яка є продовжувачкою славної династії військових. 1997 р. закінчив Кам’янець-Подільський військово-інженерний факультет при ПДАТА і був направлений у розпорядження командувача військами Одеського військового округу. З 1997 до 2012 р. проходив військову службу на офіцерських посадах від командира понтонного взводу до начальника навчального відділу факультету військової підготовки. Паралельно навчався і закінчив економічний факультет Подільської державної аграрно-технічної академії 2002 р. Проходив навчання на мовних курсах у Військовому інституту Київського національного університету ім.Тараса Шевченка та м.Будапешт. У 2006-2008 рр. навчався в Національній академії оборони України, здобув кваліфікацію офіцера оперативно-тактичного рівня.

2012 р. вступив на навчання до ад’юнктури Національного університету оборони України ім.Івана Черняховського, яку 2014 р. достроково закінчив, має науковий ступінь кандидата педагогічних наук. По завершенню навчання в ад’юнктурі присвятив свою подальшу військову діяльність підготовці офіцерів оперативно-тактичного рівня, які безпосередньо беруть участь у проведенні антитерористичної операції.

Має статус учасника бойових дій.