П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Грудня 2015

ЯК ГОСПОДАРЮВАТИ, ЩОБ ВИГІДНО ПРОДАТИ

Валерій КОВАЛЬЧУКНі для кого не секрет, що квітучі, родючі та співучі українські села поступово вимирають. І популістські висловлювання, мовляв, якщо там будуть якісні дороги, заклади освіти та робочі місця, то житимуть і люди, – на практиці чомусь не працюють. На жаль… Селяни ж, змучені виснажливою невдячною працею, роблять усе можливе, аби їхні діти виїжджали подалі від городів, корів, свиней і працювали в містах за гідну заробітну плату. І, здавалося би, виходу із цієї ситуації немає, проте представники Першого Національного Аграрного Кооперативу (ПНАК) знайшли альтернативу і активно запроваджують її у життя.

Детальніше про кооперативний рух на Кам’янеччині та переваги членства в ньому розповів менеджер ПНАКу в Кам’янець-Подільському районі Валерій КОВАЛЬЧУК.

– Валерію Васильовичу, в чому суть кооперативного руху, і наскільки він розвинений у нашому регіоні?

– Суть кооперації в об’єднанні громадян і ресурсів задля збільшення власних прибутків. Такий тип об’єднання століттями успішно працює в Європі та США. Переконаний, що й у нас кооперація зробить село економічно стабільним осередком суспільства. І молодь залишатиметься та гідно зароблятиме в рідних селах, а не шукатиме кращої долі десь у світах.

Ми не беремо в оренду земель у селян, а лише допомагаємо членам кооперативу ефективно господарювати на ній і гарантовано продавати вирощену продукцію за найбільш вигідною ціною.

На жаль, в Україні кооперативний рух ще недостатньо розвинений. Це зумовлено слабкою роз’яснювальною роботою та страхом людей бути обдуреними. А обманюють їх дуже часто. Подивіться на ціни, за якими перекупники купують у селян продукцію, і на ті, за якими її продають. Праця людей знецінилася, їх фактично грабують. І справедливості годі шукати. Та й конкурувати з потужними сільськогосподарськими виробниками просто немає можливості.

– Що Ви пропонуєте людям, які вступлять до кооперативу?

– Перш за все ми забезпечуємо науковий підхід – проводимо безкоштовний аналіз грунтів, після чого рекомендуємо культури для сівби чи садіння. Надаємо технології вирощування культур – забезпечуємо агрономічний супровід. Усі відносини оформляємо документально, а це означає, що члени кооперативу є юридично захищеними, отримають гарантований і прогнозований дохід від вирощеної продукції.

Усім, хто з нами вже співпрацює чи планує співпрацювати, безкоштовно надаємо якісне насіння, інвентар, біопрепарати – все це в рахунок майбутнього врожаю.

Ми вже нині купуємо в населення ядро горіха, гарбузове насіння, квасолю на 10% дорожче, ніж на ринку, а в тих, хто є членом кооперативу, – на 20% дорожче.

ЯК ГОСПОДАРЮВАТИ, ЩОБ ВИГІДНО ПРОДАТИЗагалом будемо вирощувати нішеві культури, які практично не складають конкуренції великим виробникам. Це квасоля, часник, гарбузи та інші культури, які потребують ручної праці, тому не вигідні для вирощування великим підприємствам. Члени кооперативу беруть на себе зобов’язання дотримуватися органічних стандартів, застосовувати органічні добрива та дозволені біопрепарати, а кооператив – сертифікувати землі членів кооперативу за стандартами органічного землеробства, що підвищить ціну на вирощену продукцію ще на 50%, або в півтора разу.

– Скільки членів уже нараховує кооператив?

– З вересня цього року по всій Хмельницькій області триває процес об’єднання селян у Перший Національний Аграрний Кооператив. На сьогодні в області до нього входять близько трьох тисяч громадян.

У Кам’янець-Подільському районі до ПНАКу вже вступили більше як сотня селян-одноосібників, два фермери, два приватні підприємці та дві юридичні особи. Географія в нас пристойна: Стара Ушиця, Колибаївка, Гаврилівці, Сокіл, Залісся Друге, Велике Залісся, Дубинка, Голосків, Пудлівці, Улянівка, Гуменці, Вітківці, Збруч, Привороття, Добровілля, Шустівці, Підпилип’я, Оринин, Подоляни, Кізя.

18 членів кооперативу восени посіяли спельту (дику пшеницю) на загальній площі понад 65 гектарів.

У районі працюють ще три менеджери Першого Національного Аграрного Кооперативу. Вони безпосередньо на місцях надають допомогу населенню, яке бажає вступити до кооперативу. Також працюють дві заготівельні бригади, які займаються закупівлею продукції в населення.

– Яку роботу пропонуєте для нових членів кооперативу на весну?

– Тим, хто вступив до кооперативу, пропонуємо участь у програмах із рослинництва. Це вирощування на присадибних ділянках розміром від 5 до 50 сотих гарбузів на насіння, часнику, квасолі, моркви, столового буряку, картоплі, селери та інших культур. На ділянках від 50 сотих до 10 гектарів вирощування квасолі, гарбузів на насіння, гречки, ячменю, гірчиці білої, льону олійного, нуту, сої, горохо-вівсяної суміші, пелюшко-вівсяної суміші, вики, рижію.

– Які плани маєте на перспективу?

ЯК ГОСПОДАРЮВАТИ, ЩОБ ВИГІДНО ПРОДАТИ– Насамперед це реалізація програм із вирощування м’ясної абердино-ангуської породи телят, вирощування та заготівля лікарських рослин (нагідок, ехінацеї і т.д.), заготівля смородини, вишні, малини, сушених яблук, слив тощо. Також плануємо відкриття машинно-тракторного міні-стану для ефективного обслуговування земельних ділянок членів кооперативу та мережі магазинів «Екопродукт», для реалізації екологічної та органічної продукції.

– Як стати членом Першого Національного Аграрного Кооперативу?

– Умови участі у програмах кооперативу нескладні: його членом може стати кожен охочий, який досяг 16-річного віку, має у наявності земельну ділянку не менше як 5 сотих, або землю, що віднесена до особистого селянського господарства, земельну частку-пай, сільськогосподарських тварин.

– Які документи потрібні для вступу?

– Паспорт, ідентифікаційний код, довідка із сільської ради про наявність землі та сільськогосподарських тварин (форма 3дф).

Менеджери кооперативу допоможуть оформити документи: заяву про асоційоване членство, самодекларацію (письмове зобов’язання не використовувати хімічних препаратів для вирощування продукції), заяву на сертифікацію землі (профайл).

Обов’язковою умовою вступу є дотримання членами кооперативу Статуту та правил внутрішньогосподарської діяльності, чесність, порядність і пайовий внесок 100 гривень, який сплачується протягом року.

Якщо ви бажаєте приєднатись до когорти успішних господарів, які здатні забезпечити свій добробут і щасливе майбутнє, чекаємо на вас у нашій команді!

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.