Четвер, 25 Квітня 2024 р.
18 Грудня 2015

ГОВОРИЛИ ПРО МИНУЛЕ, ЗАЗИРАЛИ У МАЙБУТНЄ

Приватизація ПАТ «Хмельницькобленерго», підвищення тарифів на електроенергію, здобутки енергетичної компанії області за 20 років існування та плани на прийдешні роки – ці та інші теми 11 грудня обговорювали під час відеопрес-конференції гендиректора підприємства Олександра ШПАКА. Кам’янецькі журналісти слухали головного енергетика області в студії Кам’янець-Подільського МРЕМ (начальник Борис ЧОРНИЙ). Також на зв’язку із Сервісним центром у Хмельницькому були Дунаєвецький, Летичівський, Чемеровецький і Шепетівський райони. Така зустріч у режимі он-лайн напередодні відзначення Дня енергетика вже стала гарною традицією компанії.

ЧЕРЕЗ ТЕРНИ ДО ЗІРОК

Борис ЧорнийСтворене 20 років тому на базі Північного, Південного підприємств електромереж і Кам’янець-Подільської ТЕЦ, що входили до складу колишнього ВЕО «Вінницяенерго», нині ПАТ «Хмельницькобленерго» є прибутковою компанією з розвинутою інфраструктурою та незмінним лозунгом – «Споживач – найвища цінність компанії та головний її інвестор». Олександр Леонідович, який уже 17 років очолює підприємство, пригадав історію його становлення. Сьогодні ж «Хмельницькобленерго» входить до п’ятірки найкращих енергетичних компаній України.

Підприємство вкотре готується до приватизації, яку на верхах переносять із року в рік. За прогнозами високопосадовців, це може статися в І-ІІ кварталах 2016 р. «Хмельницькобленерго» буде виставлено на державні торги, і придбати його зможе як вітчизняний інвестор, так й іноземний.

Подальші плани компанії пов’язані також із реформуванням енергетики, переходом до нової європейської моделі ринку тощо.

СВІТЛО БУДЕ, АЛЕ ДОРОЖЧЕ

На задоволення потреб споживача працює і колектив міського РЕМу, що налічує 123 працівники. На сьогодні підприємство обслуговує 40 000 побутових і 2000 юридичних клієнтів.

– Цьогоріч міський РЕМ працював над виконанням капремонтів, – ділиться із місцевими журналістами Борис Чорний, який стоїть біля керма підприємства вже 18-й рік. – Впоралися на 100%. Добре підготувалися до осінньо-зимового періоду. Наслідки буревію, який нещодавно промчав містом, вдалося швидко ліквідувати. Споживачі практично не відчули незручностей, хоча дерева наробили біди на вулицях Тімірязєва, Зарванській і проспекті. Тож триває робота над розчищенням дерев.

ГОВОРИЛИ ПРО МИНУЛЕ, ЗАЗИРАЛИ У МАЙБУТНЄТакож продовжуємо виносити лічильники з осель кам’янчан і облаштовувати їх на фасадах будинків та електроопорах. Частково зробили це на Підзамчі, в Біланівці, селищі Смирнова, завершуємо роботи на Довжку, що в межах міста. Так зручно для споживачів, до помешкань яких щомісяця навідувалися контролери для зняття показників лічильників. А також це запобігає візитам шахраїв, які заходили до квартир під виглядом контролерів.

Як зізнався Борис Володимирович, фінансова криза таки зачепила МРЕМ, але задумане на 2015 р. вдалося втілити в життя. Єдине, з чим вкрай неприємно працювати колективу, – із відключенням несумлінних споживачів.

– Сьогодні заборгованість у побутовому секторі складає 800-850 тисяч гривень. Це перехідні суми. Щодо юридичних споживачів, то тут ситуація краща. Цьогоріч є 100% розрахунки з місцевого, обласного та Державного бюджетів. Мільйон 800 тисяч гривень боргу сплатила «Міськтепловоденергія». Вони ще мають повернути нам мільйон 200 тисяч гривень, – зазначив Борис Чорний.

Він також запевнив, що принаймні до кінця грудня в Україні не очікується віялових відключень. Новий 2016 р. кам’янчани зустрінуть при світлі, адже запасів вугілля достатньо. Та й зима поки що не проявила себе лютими морозами, віхолами і найстрашнішими для енергетиків ожеледицею та обледеніннями.

Щоправда, на споживачів 2016 р. чекають підвищення тарифів на світло. Подорожчання постукає в домівки кам’янчан уже з 1 березня 2016 р. Мінімальна вартість тарифу (до 100 кВт/год.) складе 57 коп. за кіловат, середня (від 100 до 600 кВт/год.) – 99 коп., максимальна (понад 600 кВт/год.) – 1 грн. 56 коп. Протримаються ці тарифи до

31 серпня 2016-го. А далі при-наймні ще двічі повзтимуть угору.

Щодо планів, то нині МРЕМ працює над завершенням облаштування Сервісного центру. У великому приміщенні, що вмостилося на перехресті вул.Данила Галицького та пр.Грушевського, будуть обслуговувати споживачів як міста, так і району.

А доки у Хмельницькому завершують роботи із введення в експлуатацію підстанції «Прибузька», у Кам’янці-Подільському працюють над тим, як і собі збудувати закриту трансформаторну підстанцію.

– Така сучасна підстанція забезпечить надійне постачання електроенергії на багато років, – ділиться очільник МРЕМу. – Це дасть можливість зав’язати низку ліній 10 кВ у центрі міста і покращити енергопостачання як центру міста, так і Старого міста. Вартість проекту висока, і роботи триватимуть не один рік. До підстанції треба буде вести дві кабельні лінії 35 кВ загальною довжиною 11-12 км. Депутати міськради виділили земельну ділянку в припарковій зоні на Пушкінському узвозі, 6. Наразі працюємо над проектом і шукаємо інвесторів.

Галина МИХАЛЬСЬКА.

P.S. Очільники енергетичної галузі області, міста та району, користуючись нагодою, передали енергетикам вітання з професійним святом і подякували колективам за професіоналізм та відповідальне ставлення до роботи.